Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Ne omoară sau nu stresul? Ne lămurește neurologul Dan Mitrea

ANTENA3.RO LIVE. Ne omoară sau nu stresul? Ne lămurește neurologul Dan Mitrea

3 minute de citit Publicat la 15:17 07 Mar 2019 Modificat la 15:17 07 Mar 2019

Luke Perry, băiatul după care am suspinat cam toate pe când era Dylan în Beverly Hills, a murit săptămâna aceasta după un atac cerebral masiv. Avea 52 de ani. Un studiu recent făcut de medicii americani arată că, în ultimii ani, numărul spitalizărilor persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, care au suferit un atac cerebral, a crescut cu aproape 45%. 

Care sunt cauzele, cum ne ferim, dacă ne omoară sau nu stresul, aflăm de la neurologul Dan Mitrea.

„Chiar zilele trecute am avut o pacientă tânără care a suferit de atac cerebral, fără să ne ducă cu gândul că ar putea ajunge la o astfel de boală. Privarea de somn, consumul de stupefiante, o alimentație dezechilibrată sunt riscuri. Toate acestea puse cap la cap pot duce la apariția unui atac cerebral la vârste tinere”. 

Semne prevestitoare ale producerii atacului cerebral

„Istoricul familial ne ajută destul de mult în cazul acesta”. 

Ce este stresul

„Fiecare percepe stresul în felul lui. Stresul cronic e cel care ne duce a apariția unor boli. Acest stres e diferit cuantificat de la un individ la altul. Stresul cronic = expunerea la niște factori care ne perturbă activitatea de zi cu zi”. 

„Stresul nu e niciodată singular. Nu poate produce singur o boală. Trebuie să fie o predispoziție și stresul doar să adauge. Dacă e o persoană care nu doarme, fumează, se adaugă stresul. Pentru o vârstă între 20 și 65 de ani ar trebui să fie un somn de 9 ore pe noapte”. 

„Un somn de o calitate inferioară e cel în care, să zicem, că seara bem alcool și apoi ne punem să dormim. Contează și alimentația. Ideal ar fi să mâncăm nu foarte târziu și nu prăjeli fiindcă vor duce la o necesitate de a ne trezi și a bea apă să zicem”. 

Importanța alimentației

„Alimentația e foarte importantă. S-a demonstrat că o alimentație echilibrată poate duce la îmbunătățirea vieții. Altfel, suntem predispuși la boli”. 

Ce fel de controale ar trebui să facem pentru a depista probleme neurologice?

„Un screening neuro propriu-zis nu am întâlnit momentan, nu există. Sunt bolile autoimune care apar la vârste tinere. Boli cum ar fi scleroza multiplă. În timp, încep să scadă, dar lasă loc altor boli neurologice. Epilepsia e cu precădere în prima parte a vieții. Nu există un screening propriu-zis pentru boli neurologice. E importantă odihna, regimul și mișcarea”. 

Despre durerile de cap 

„70% din populație are dureri de cap. Sunt foarte frecvente. Durerile de cap trebuie clar definite. Pentru orice durere de cap care persistă sau pe care nu a mai avut-o pacientul respectiv, e bine să meargă la specialist. Poate fi și la medicul de familie în primă fază, iar acesta să îndrume pacientul spre specialist”. 

„Migrenele sunt și ele de mai multe feluri. Sunt niște dureri de cap persistente. Au un caracter pulsatil. Avem niște flash-uri luminoase, ca niște pete. Sau avem o tulburare de concentrare. Sau poate apărea o pareză și imediat durerea de cap. Migrenele apar la vârste mai tinere și există un pattern de repetare a acestora”.

Cât de grav este uitatul?

„E un proces fiziologic. Nu e atât de grav să uităm, problema e ce uităm. Putem să vedem dacă e o problemă cronică sau e una accidentală. Dacă se întâmplă des ar trebui să vedem de la ce vine.. ori e lipsa somnului ori sunt boli cronice”. 

„În general uităm cuvinte și e același proces. Poți uita persoane, figuri, poți uita să te orientezi în spațiu. În urma acestor descoperiri e important să le și tratăm”. 

Ce pot ascunde problemele de somn?

„Și aici sunt mulți factori. O tulburare de somn poate să apară dacă zburați de aici până în SUA. O tulburare de somn poate să apară dacă am făcut mult sport seara. O altă tulburare poate fi insomnia. Problemele de respirație în timpul somnului ar putea duce la tulburări de somn”. 

Oxigenatul creierului

„Creierul se oxigenează foarte bine. Prin artere creierul se oxigenează. Problema e în momentul în care nu respirăm. E important să aerisim și ca igienă”. 

„Calitatea aerului e foarte importantă. În București e destul de proastă. Duce la boli pulmonare, alergii sau predispoziție la bolile oncologice”

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole