Recunosc că pe mine încă nu m-a convins nimeni ca e momentul să mai dăm o șansă turismului intern, dar e bazat doar pe experiențele mele, destul de rar fericite. Sigur, sunt locuri minunate, cu oameni minunați, unde merg întotdeauna cu placere, dar sunt puține.
Aflăm despre mai multe locuri din acestea, la Antena3.ro LIVE, de la Ciprian Enea, consultant in turism.
În 2020 românii au redescoperit România
A doua parte a sezonului a venit cu un entuziasm semnificativ. Românii au luat cu asalt litoralul, Delta Dunării, care a fost destinația cea mai căutată. În 2020 românii au redescoperit România. Ar putea fi momentul în care reușim să relansăm turismul românesc. Atuul nr. 1 ar fi acela că dacă am reuși să atragem turiști care mergeau în afară, ar putea reprezenta un moment 0 pentru turismul românesc. Poate că este un moment bun pentru a îi convinge să vină și peste un an, 2, caând nu o să mai fie pandemie
În România vacanțele sunt mai scumpe. În aceste condiții, de ce să mergem la noi?
Se vorbește mult de aceste comparații. Topul extern e dominat de Grecia, Turcia, Bulgaria. Vorbim acum de camere suplimentare, camere care în alte condiții rămâneau de rezervă. Sunt mulți factori care constuiesc acest preț. Noi avem o sezonalitate foarte scută. La bulgari, sezonalitatea e din mai până în septembrie.
Infrastructura din România permite unui număr mic de turiști pe litoral. La începutul sezonului, ai nevoie de piscine interioare de exmplu, la noi sunt foarte puține. Hotelierii sunt nevoiți să crească automat prețul. Dacă nu există rezerve de camere, sau apar probleme, de exemplu se strică centrala, etc. e dipsus să plătească oricât și poate căuta imediat o soluție. Sunt perioade în sezon când nu găsești un autocar, o barca. Acest preț este rezonabil având în vederea presiunea pusă de public pe hotelieri.
Grecii nu au taxa pe COVID. Trebuie să existe și la noi o ponderare între prețuri și serviciile oferite
În acest an totul este mai scump. Sunt lucruri mai puțin cunoscute, dacă ne uităm în Grecia sau Bulgaria multe hoteluri cunoscute sunt închise pentru că nu fac față prețurilor foarte mici de la ei. Poți să dai prețuri mici pe o perioadă scurtă dar nu mai mult. Dacă avem cerere și piața își dorește să meargă, prețurile cresc ca urmare a faptului că dacă ai presiune pe un hotel de exemplu, toate costurile hotelului cresc.
Unde poți găsi oferte bune în Roânia, unde nu e ocupat?
E din ce în ce mai greu să mergi în vacanță, turiștii acum se tem să își ia în avans pentru că le este teamă că o zonă se închide, se carantinează. S-au pierdut mulți bani așa. Vorbim acum de un obicei de consum în care românii își iau cu 2-3 zile înainte vacanțele. Weekendurile sunt încă foarte pline până pe 5-10 septembrie. Zone interesante sunt și lângă București, și lâgă Cluj. Avem stațini de munte deosebite, orașe de city-breakuri deosebite. Zone sunt, produse turistice avem, sperăm ca această pandemie să ne lasă să oferim vacanțe.
Sunt din ce în ce mai multe familii care merg la balneo, stațiuniile bine puse la puncte cu spauri, locuri pentru, copii vor avea de câștigat. Apoi city-breakurile vor rămâne o atracție, mulți români vor merge în stațiunile de munte. Iași de exemplu e un oraș super, cu un parfum de secolul 18-19 și în jurul său sunt foarte multe atracții zonale. Avem și Bisericile fortificate, cetățile care arată din ce în ce mai bine și vorbim despre turismul din zona de munte, de exemplu Valea Prahovei. Obiective sunt multe, avem peșteri, sate de munte, cetăți, Castelul de la Bran. Locuri sunt, important este să fim lăsați să operăm.
Redeschiderea restaurantelor, un aspect extrem de important
Nu vom mai punea mânca micul dejun, pranzul și cina la terasă. Stațiunile de munte vor avea de suferit, mai ales după 15 septembrie. Cam acestea sunt provocările în următoarele luni. Dacă respectăm normele, avem mască, ținem cont de regulile de igienă cu siguranță va fi mai bine. Așa cum am văzut, turiștii respectă regulile de siguranță. Unii respectă mai mult decât alții. E greu să ceri unui hotelier să pună la punct turșii în legătură cu ceea ce fac. Până la urmă ține de educația noastră și de cum ne respectăm noi pe noi. Dacă vedem că sunt zone aglomerate, pe care turiștii nu le respectă atunci e bine să mergem în altă zonă, existe zone mai puțin aglomerate.
Dacă mergi într-un loc și vezi că parcarea e plină, mai bine nu stai. Familii cu copii s-au dus pe litoral, au văzut că nu pot respecta distanțarea și au plecat în Dunăre. Depinde de noi să gestionăm situațiile care apar.
Rezervările pentru Revelion, diferite față de 2019
Rezervările pentru Revelion se făceau din iunie-iulie. Acum se fac un pic diferit, agenția de turism trebuie să-și ia măsurile de prevenție pentru pachetele oferite. Și clientul trebuie să întrebe de penalități, ce se întâmplă dacă nu i se poate oferi serviciul. Agenția de turism care oferă un sejur, încaseză banii, achita sejurul plus salarii etc. Sunt situații și situații. Dacă avem motive de stres, așteptăm să luăm pachetul pe ultima sută de metri. Așadar, punem în balanță avantaje și dezavantaje. Fie riscăm să pierdem banii, fie așteptăm pe ultima sută de metri. Trebuie să ne decidem și să luăm o decizie pe deplini conștienți.
Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.
Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.