Ce legatura exista intre alimentatie si acnee? Exista sau nu un tratament eficient pentru asta? Influenteaza sau nu igiena aparitia acneei?
E adevarat ca machiajul nu ar trebui folosit in cazul tenului acneic? Plus alte mituri si adevaruri, le discutam joi, impreuna cu dermatologul Teodora Predescu.
Despre frig, de asemenea, cum ne protejam pielea de temperaturile scazute aflam la Antena 3 Live.
Teodora Predescu:
„În cazul tenului acneic, avem nevoie de o cremă hidratantă, dar care să nu aibă foarte multă grăsime”.
„Retinoizii sunt buni, dar atâta timp cât sunt recomandați de medicii dermatologi. Pentru că retinoizii usucă pielea”.
Cât de mult contează ce mâncăm
„Le recomand să evite alimente de tip fast-food, mezeluri, carnea de pasăre și băuturile acidulate. Să mănâce fructe, legume și alimente lipsite de grăsimi. Cu puțin sport reușim să ținem sub control reducerea acneei”.
Ce fructe și legume ar trebui să consumăm
„Orice. Ele fac parte dintr-o dietă sănătoasă. Avem nevoie de cinci fructe, legume pe zi, deși nu cred că reușește nimeni să facă treaba asta”.
„Sunt persoane care se confruntă cu acneea toată viața. În funcție de fiecare formă, se pot urma anumite tratamente”.
Mitul machiatului pentru cei cu ten acneic
„Tenul acneic are voie să se machieze. Trebuie să ținem cont de niște măsuri indicate pentru tenul nostru. Să folosim un fond de ten special conceput pentru pielea noastră și să avem grijă să nu conțină grăsimi sau uleiuri. Eu le recomand pacienților produse dermato-cosmetice. Le recomand pacienților și pudrele, sunt foarte bune folosite într-o cantitate mică. Iar în rest, fardurile, mascara, oricât, cu o limită”.
Cum ne protejăm pielea când e frig afară
„Frigul e un dușman al pielii noastre și în fiecare iarnă pielea suferă și ea fiindcă se usucă. Trebuie să folosim creme care să o ajute puțin fiindcă ea nu mai reușește să producă grăsime. Cei cu ten acneic pot folosi creme cu mai multă grăsime”.
Produsele naturiste sau produsele - tratament ?
„Produsele naturiste nu au efecte atât de rapide ca un produs - tratament. Iar rezultatele nu sunt atât de wow. Eu nu prea recomand crema de gălbenele. O piele cu problema e o problemă iritată și crema de gălbenele ar putea face mai multe probleme. Nu recomand pacienților creme cu extracte de plante. O piele cu probleme s-ar putea să se supere mai tare”.
„Cred că încrederea în aceste produse naturiste a venit de la faptul că încercăm să avem un stil de viață sănătos și ne ferim de medicamente. Cred că de aici pornește toată povestea. Încercăm să ne îndreptăm spre produse naturiste. Eu chiar nu recomand astfel de produse. Am avut dermatite de contact la produse naturiste”.
Ce este dermatita atopică
„Dermatita atopică e o boală destul de complicată și debutează în primul an de viață. E vorba de niște anomalii ale pielii. Dermatita atopică se manifestă printr-o uscăciune exagerată a pielii. La adult apare în zona ochilor. Necesită o perioadă foarte lungă de tratament. Pacienții trebuie să aibă la ei o cremă pe care să o aplice de două ori pe zi. Pe timpul iernii mult mai des”.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.