Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. E mai rău soarele decât era acum 30 de ani? Află tot ce trebuie să știi de la dr. Rodica Olteanu

ANTENA3.RO LIVE. E mai rău soarele decât era acum 30 de ani? Află tot ce trebuie să știi de la dr. Rodica Olteanu

3 minute de citit Publicat la 14:27 13 Iun 2018 Modificat la 14:27 13 Iun 2018

De ce spun dermatologii că protecția solara e cea mai buna crema antirid? E mai rau soarele decat era acum 30 de ani? Care sunt noile tratamente pentru unele dintre bolile de piele cele mai complicate?

Răspunsul la aceste intrebari le afli chiar de la Rodica Olteanu, directorul medical al Spitalului Colentina.

Rodica Olteanu: „Avem acum, în afară de UVA și UVB, și UVC, care sunt foarte dăunătoare. Atenție, nu punem Aloe Vera sau măști cu plante în stadiul doi. Iar în stadiul trei deja e cazul să ne adresăm specialiștilor”. 

„Trebuie să ne adresăm medicului fiindcă altfel am putea trece în partea a doua de arsură”.

Cum se face protecția solară eficient?

„În general, pe protecțiile solare o să vedeți că scrie uva. Produc îmbătrânirea cutanată. Noi beneficiem de soare și până ajungem la serviciu, prin intermediul geamurilor.. Bolnavii de Lupus nu au voie să se expună la soare. E o boală urâtă. Ar trebui să folosească pălării, mănuși, și acasă și în mașină. În România trăiesc în episoade. În vară se prezintă plini de leziuni”.

„Crema trebuie reaplicată cam după două ore. Dacă avem un indice de protecție mic de 20 sau 30 trebuie să ne grăbim să o reaplicăm. Trebuie tot timpul verificat să fim acoperiți de cremă”. 

„Ai tendința să stai mai mult la soare și uneori lărgești acest interval și te expui razelor ultraviolete”. 

Efecte secundare

„Nu sunt majore. Cel mai adesea sunt alergiile la cremele fotoprotectoare. Dacă mai ingerăm sau se adaugă diverse parfumuri, acestea pot sensibiliza în plus. Efectele secundare cel mai întâlnite sunt aceste reacții alergice. 

Despre bronzarea rapidă (solar)

„E o bronzare nesănătoasă. E mai bine mai lent și mai sănătos”. 

Se pot face creme de protecție solară din ingrediente naturale?

„Sigur. Sunt și eficiente. Se aplică direct pe piele și sunt și niște pastile, tot pe bază de plante, care se iau cu o lună înainte de expunerea solară. Ajută la bronzarea sănătoasă. Sunt bune pentru persoanele foarte albe fiindcă riscurile sunt cancerele cutanate”. 

Petele de pe față 

„Da, tot de la soare apar. Prost e că există tratament la nivelul zonelor fotoexpuse, fața, mai ales obrajii. Se pot trata în perioada în care nu e soare. Se aplică cu 15 minute înainte să pleci de acasă. Sunt foarte multe interdicții legate de soare”.

Cele mai grave efecte ale soarelui

„Cele care necesită cumul în timp. Pielea nici nu se înroșește, dar la un moment dat te trezești cu niște tumori benigne, care, în timp, se transformă în cancere cutanate. Sunt principala problemă care apare în urma expunerii excesive la soare. Apar cancere cutanate și la copii”.

„Folosirea cabinelor sau a razelor artificale nu o recomand deloc”.

Modificări hormonale

„Dacă o pacientă tânără are acnee, primul lucru care se face e un screening hormonal. E o moștenire genetică sau altceva, tu trebuie să știi exact cu ce te confrunți”.

„50% dintre copiii pacienților care au dezvoltat melanom malign vor face numai dacă vor fi expuși razelor solare. Celelalte la fel, există o predispoziție genetică. Dar poți să ai gena și să mori cu ea sănătos”. 

Când ar trebui să luăm în serios faptul că ne apare ceva pe piele

„E greu să apreciezi. Eu aș zice că mai bine vii de mai multe ori al medic decât să riști. Tot timpul există o prevenție. Pe tot parcusul bolii există o prevenție. 

„Ciupercile se iau dacă intri în contact cu locul contaminat”. 

Dermatita atopică

„Acum 20 și ceva de ani mergeam la un congres de dermatită atopică în Finlanda. Când găseai câte o dermatită atopică prezentai cazul la congres. Pur și simplu apare, dar nu se știe exact de la ce factor poate apărea. Care sunt semnele? Sunt foarte multe. Uneori acei bujori în obrăjori ține de dermatită atopică. Practic devine o afecțiune supărătoare. Apare pur și simplu la adult, fără vreun simptom la prealabil”.

„În acest caz nu putem face prevenție. Dacă nu folosești medicamentele atunci când trebuie, degeaba îl mai folosești ulterior”. 

Antena 3 la lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole