Și în cazul copiilor, ce mănâncă e la fel de important cu educația pe care o primesc. Maria Coman vorbește la Antena3LIVE despre asta cu Codruța Gabriela Nedelea. Aflăm și cum ne putem pregăti pentru toamnă/iarnă când e posibil ca pandemia să devină și mai agresivă.
Nutrienți care ne întăresc sistemul imunitar
Dincolo de regulile de bun simțn și de cele de alimentație, sunt studii care au dovedit că anumiți nutrienți ne ajută să avem un sistem mai im pregătit pentru lupta împotriva virușilor: magneziu, selenium, vitamina C. În ceea ce privește selenium, noi suntem pe un sol sărac în acest nutrient. Pentru selenium putem consuma nuci braziliene de exemplu, și trebuie să ne orientăm pentru a găti cât mai curat: prin fierbere, la abur, la cuptor și să eliminăm prăjelile.
Alimentația o putem controla cel mai mult: alimentația și mișcarea. Selecția alimentelor trebuie să respecte sezonul. Niciun aliment din extrasezon nu are nutrienți foarte mulți. Dacă au călătorit mult, aceste alimente pot fi toxice. În acest sezon avem alimente verzi multe și bogate în vitamina C. Vitamina D din păcate nu o putem lua din alimente și trebuie să ne facem analize pentru a afla dacă avem un deficit.
Oboseala poate fi provocată de deficitul de vitamina D
Când chimia este dezechilibrată, organismul suferă. Ficatul este cel mai prețios organ și ne ajută să stocam anumite vitamine. O masă bună însemnă energie după, fără senzația de somn ulterioară. Digestia este foarte importantă. Vitamina B12, când este în deficit, are un impact major. Trebuie să avem grijă ca tot ceea ce mâncăm să ne hrănească.
Avem nevoie de zile de repaus digestiv, este recomandată o zi de post alimentar, dacă se poate până la apus e foarte bine iar 24 de ore este idealul. Acestă metodă ajută ca organismul nostru să se curețe. Ca oameni, noi nu am mâncat întodeuna în fiecare zi.
O genă se schimbă odată la 10.000 de ani, din asta apare și intoleranța la gluten. Abundența alimentară este și ea recentă. Varianta de alimentație disociată este una dintre cele mai apreciate abordări. Noi încercăm să nu limităm alimentele dar să nu le asociem la o singură masă, pentru a da energie organismului. Atenție, nu este recomandată o disociere pe zile, adică o zi fructe una legume.
Dieta mediteraneană, lăudată de nutriționiști
În dieta mediteraneană avem multe fibre din legume și cereale, nu avem multă carne roșie și se pune preț de bucuria mâncării. Din fericire există pe piață preparate care ne ajută să urmăm acestă dietă, există conserve de foarte bună calitate, legume congelate, salate la pungă. Cafeaua iarăși este o băutură plăcută dar dacă organismul o cere atunci însemnă că suntem foarte obosiți.
Niciodată nu luam un aliment cu o etichetă unde nu putem pronunța ingredientele. Legumele congelate de exemplu nu ar trebui să aibă nimic altceva în compoziție, ele sunt congelate la 24 de ore de la recoltare. Le putem intoduce pentru un meniu rapid. Prolema la noi este că nu avem un managemnt, nu știm să facem o listă. Trebuie să găsim o soluție pentru toată familia și să facem o selecție de alimente sănătoase, de sezon. Putem consuma mese lichide, în care să facem o combinație de legume și fructe.
Smoothieul nu trebuie să înlocuiască o masă, ci trebuie consmat pe post de snack. la mese, jumătate din farfurie trebuie să conțină legume, un sfert proteine. Nu trebuie să avem proteină animală la fiecare masă! Chiar dacă este cel mai ușor de preparat, seara de exemplu avem nevoie de poteine ușoare, brânză de calitate sau un pește slab
Alimentația ne poate întări sistemul imunitare
Alimentația este de multe ori un aspect de compensare, ne suprimăm multe nevoi iar cel mai simplu este să mergem spre mâncare. Dacă suntem stresați sau nu ne odihnim destul de bine, organismul o să ceară junk food sau alimente mai sărate.
Alimentația ne poate ajuta să dezvoltăm un sistem imunitar bun, care să ne ajute ca în cazul unei îmbolnăviri, să avem doar simptome ușoare. Persoanele cu boli autoimune nu trebuie să accelereze sistemul imunitar. În aceste cazuri, putem interveni cu alimente bogate în magneziu, selenium, vitamina C, pentru că ele modulează, nu au efect de a potența.
Putem să aducem în dietă alimente sănătoase, cum ar fi turmericul și ghimbirul. În afecțiunile autoimune, vorbim mult de deficit de selenium, care este un mineral extrem de important. Pe baza lui corpul poate combate toxicitatea. Până la urmă, mâncarea pe care o consumăm trebuie să e hrănească, nu doar să ne umfle.
Dietele de detoxifiere, necesare pentru persoanle cu probleme la ficat
Detoxificările funcționează. Multe persoane au o capacitate de detoxifiere scăzută din cauza ficatului iar alimentele trebuie să lupte cu această probleme. De exemplu, pe lângă carnea la grătar punem varză, brocoli. Un ficat gras nu va putea niciodată să-și facă funcția de detoxifiere, el trebuie ajutat. Suntem pro susținerea organelor de detoxifiere. Noi susținem trecerea treptată la o alimentație vegetariană iar apoi vegană. Apoi trecem la sucuri iar ușor ușor reintroducem alimentele. Dieta de detox cu pepene de exemplu nu funcționează, echilibrul este întodeuna cheia.
Oamenii întodeuna caută un shortcut, iar dietele promovate sunt foarte urmate. Nu există nicio dietă care să se potrivească tuturor. O dietă bună este doar cea care se poate transforma într-un stil de viață sănătos. Dintre cei obezi care au slăbit, doar 5% reușesc să se mențină. Compoziția corporală este un indicator mult mai bun decât kilogramele.
Live
Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.
Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.