Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. În sfârșit aflăm adevărul! Răcim sau nu de la curent?

ANTENA3.RO LIVE. În sfârșit aflăm adevărul! Răcim sau nu de la curent?

3 minute de citit Publicat la 15:00 20 Sep 2018 Modificat la 15:00 20 Sep 2018

”Toata lumea stranuta, isi sufla nasul sau tuseste" e varianta de toamna de la "toata lumea rade, canta si danseaza". A inceput scoala, a venit si sezonul de virusi, care mai de care mai enervanti, asta in cel mai bun caz. Cum crestem imunitatea, a noastra si a copiilor, ce facem cu vaccinurile, sunt sau nu sunt bune tratamentele naturiste, aflam de la medicul Oana Stirbu de la spitalul Victor Gomoiu. Vom afla, in sfarsit, si daca exista sau nu curentul care ne trage pe sub usa. 

''Curentul nu ne face nimic. Doar in Romania exista expresia aceasta. Curentii pot dauna doar daca copilul este transpirat. Curentul nu exista. Nu ne imbolnavim daca ne trage curentul. Infectiile virale se manisfesta toamna mai ales. Simptomele sunt intre 3 si 7 zile, dar se pot prelungi pana la doua saptamani, chiar si cu tuse. Daca sistemul imunitar este scazut poate aparea apoi o alta viroza.

Cand sa mearga copiii la doctor?

Daca copilul face febra mare si nu se poate scadea cu antitermice. Copilul trebuie sa ramana izolat. Recomand ca in casa sa se faca o aerisire temeinica, cu o mentinere la 21-23 de grade. Recomand si o hidratrare mai mare cu un regim alimentar bogat in fructe si legume. Toate aceste lucruri fac ca organismul sa lupte impotriva virusilor. Exista si suplimente care se pot administra copiilor. Recomand sa se adminstreze doar dupa un consult homeopat. Cosumarea uleiului de peste este benefica, la fel si administrarea de probiotice. La fel si echinaceea, propolis.

Alimentatia este punctul de baza, de mare ajutor. Observam cum ne trage curentul, dar alimentatia copilului ai trebui sa ne preocupe. Ce punem copilului in pachetel este foarte important.

Parintii se sperie cel mai usor de febra. 

Care sunt principalele viroze ale sezonului?

Exista mai multe virusuri implicate. Boala mana-gura-picior a fost frecventa in aceasta vara. Copilul este inapetent si poate ajunge la o stare de deshidratare, cu febra. Recomandam sa se administreze antitermice la 38 grade intrarectal. Sa fie lasat cat mai dezbracat. Virusurile gripale sunt si ele foarte frecvente. Recomand vaccinarea antigripala. Din august a anului trecut, vaccinul antipneumococic a intrat pe lista obligatorie de la Ministerul Sanatatii.

Cate viroze sunt firesti pe parcursul unui an?

Sunt normale in jur de 10 viroze pe an. Aproximativ una pe an. Daca sunt dusi devreme in colectivitate, copiii vor contacta mai multe infectii pana cand isi vor face imunitatea.

Care sunt riscurile in urma acestor viroze?

Pacientii iau antibiotic prea devreme. Nu recomand administrarea antibioticelor fara un consult. Se distruge flora intestinala.

Ce inseamna rosu in gat?

Inseamna faringe rosu sau amigdalite inflamate. Trebuie sa se efectueze exudat faringian si atunci se administreaza tratament cu antibiotic, in urma rezultatului.

Exista remedii naturiste, dar si nerecomandate?

Nu. Recomand o alimentatie echilibrata.

Febra la nou nascuti poate degenera. Pot aparea convulsii sau sa fie deshidratat.

Care sunt simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze?

Faptul ca nu mai are pofta de mancare, o stare generala alterata, febra.

Lucrez in ambulatoriul Spitalului Gomoiu care s-a deschis acum un an, care arata foarte bine. Puteti aduce copiii cu bilet de trimitere.

Ce puteti sa ne spuneti despre virusurile digestive?

Rotavirus, spre exemplu. Poate sa aiba simptomele: scaune diareice multiple, varsaturi, apetit diminuat. Investigatia este simpla. Se recolteaza test din scaun si rezultatul vine in cateva ore.

Parintii vin cu inima stransa cand vor sa isi vaccineze copiii impotriva rujeolei. Recomandarea este sa se faca la 9 si 12 luni, pentru ca este in continuare epidemie. Eu recomand vaccinarea. Eu le explic parintilor de ce nu este bine sa nu isi vaccineze copii.

Spuneti-ne cateva reguli care trebuie sa fie respectate

Spalatul pe maini, alimentatia corespunzatoare, evitarea automedicatiei. Recomand suplimentele, dar doar la recomandarea specialistului'', a spus medicul Oana Stirbu, de la spitalul Victor Gomoiu.

 

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole