Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Despre teatru, alături de Marinela Țepuș, director Nottara

ANTENA3.RO LIVE. Despre teatru, alături de Marinela Țepuș, director Nottara

4 minute de citit Publicat la 17:29 18 Apr 2018 Modificat la 17:29 18 Apr 2018

Joi, la Antena3.ro LIVE, am vorbit despre teatru. Despre spectacolele sold out. Despre cât de greu e să găsești bilet.

Despre teatrul Secolului 21. Despre actori, despre proiecte, despre cultură, dar și despre dificultățile din domeniu, împreună cu directorul teatrului Nottara, Marinela Țepuș. O doamnă care a mutat munții ca să își păstreze teatrul, care face festivaluri de teatru și a cărei minte este adesea 10 pași înaintea vremurilor noastre.

„Eu, ca director, ar trebui să-mi placă tot și să vă invit la toate lucrurile. Tocmai am avut o premieră, se numește „Dispută”, de care suntem foarte mândri. E o primă coproducție a Teatrului Nottara. E o experiență pe care deja am depășit-o și le sugerez colegilor mei să facă și ei acest lucru”, a spus Marinela Țepuș.

Ce umple sălile de teatru

„Comedia. Și o luptă a teatrului Nottara e să dovedească și oamenilor de teatru care spun că o comedie e facilă. Facil e umorul care ajunge sigur mult mai simplu la spectator. Și în sondajele pe acre le-am făcut noi, 70% din public dorește comedie. Importantă e calitatea comediei”.  

De ce în România nu prea se face musical

„Nu există specialiști pe musical. Noi chiar încercăm și avem multe spectacole muzicale. „Balul Sinucigașilor” și „Păguboșii”. Cred că nu suntem pregătiți. Dacă vrem să facem musicaluri așa cum sunt în America, nu avem cum. Nu avem echipă”.

„Nu vă spun cât de costisitor este. E vorba de dans, de costume, care trebuie să fie strălucitoare. Nu suntem noi pregătiți pentru un asemenea gen. Actorii trebuie să știe să cânte perfect, să danseze perfect.. Sunt trei lucruri pe care școala noastră de teatru nu le acoperă foarte mult. Avem musicaluri, dar nu le putem compara cu ce vedem la Hollywood”. 

Piese care nu mai merg

„Cele filosofice, cele de idei. Publicul de astăzi nu mai are răbdare. Cred că ar merge foarte bine, dar se fac din ce în ce mai puțin cele politice. Ne sfiim să aducem pe scenă oamenii noștri politici. Așa că nu știm dacă vom avea sau nu succes.”

Probleme la Teatrul Nottara

„Cred că sunt mai multe teatre care vor intra în consolidare în același timp. Mai sunt probleme, nu aș vrea să le numesc pentru că publicul se sperie. Imobilul Teatrului Nottara are 71 de ani. Trebuie făcute niște lucrări, care oricărui om în vârstă. Problema nu e că se închid deodată, problema este unde vom juca. Eu știu că va intra Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic”. 

În ce relații este Teatrul Nottara cu teatrele independente

„Teatrul Nottara a avut întotdeauna o relație foarte bună și trebuie să o păstrăm. Lunea, marțea, miercurea, când avem liber la teatru, atunci joacă trupe independente, în special de tineri. În fiecare an facem o producție sau o coproducție destinată independenților. Anul trecut am fost primul teatru care a făcut un festival destinat independenților. O să încercăm să reluăm acest festival, care să se bucure de public așa cum se cuvine. Noi ne-am propus să fie 8 zile acest festival, iar anul trecut au fost 13”. 

Care e diferența între publicul de la teatru și cel de la festivaluri

„Mă bucur că majoritatea teatrelor bucureștene au acum câte un festival. Publicul de festival e dornic de evenimente. Când e vorba de festival, de luni până duminică e plin. Vine publicul bucureștean. Aduce și mulți străini. Suntem pe Magheru, turiștii stiu Magheru. Bucuria e că în acest an avem patru solicitări din străinătate. Ei vin, ne trimit dvd-uri, aplică”.

„Dacă începem în martie, după ce vine bugetul, niciodată nu vom putea aduce niciodată trupele mari de teatru care-și fac program cu câteva luni înainte”. 

„Va trebui să facem un proiect. Noi acum facem o solicitare de la Primărie. Lucrarea de consolidare nu e așa mare și de grea, dar trebuie făcută. Vrem și noi să avem reflectoare, lucruri din acestea tehnice”. 

Ce se mai întâmplă până la finalul stagiunii

„Noi avem un laborator de teatru. E vorba de trei regizori ruși care vin și fac în cinci zile spectacole.. Același public vine și vede toate schițele de spectacole pe care le votează. Acum avem un regizor din Rusia de mare succes care repetă cu copiii noștri. E un experiment. Ceea ce improvizăm în acele zile poate duce la niște spectacole extraordinare”. 

Despre decoruri. Se folosesc aceleași elemente și pentru alte spectacole?

„Credeți că un mare scenograf, care e un mare artist, ar accepta să ia măcar un cui de la alții? Dar ceva tot se mai folosește. O cămașă de exemplu. Sunt mici elemente”.

Cât de mari sunt cheltuielile în teatru

„Biletele sunt scumpe. Cultura costă. Dacă vreun coleg de-al meu s-ar văita că nu are buget ar fi, să nu spun o miciună, dar ceva fals. Primăria ne susține. Spectacolele noastre sunt mai ieftine pentru că scena noastră mare e, de fapt, destul de mică”.

„Cel mai scump spectacol al nostru a fost în jur de 500.000 de lei. Dar nu suntem un reper pentru că acela a fost un experiment”.

Cum e la festivalurile din afară

„La festivalurile mari e mai complicat pentru că acolo trebuie să ne înscriem cu mulți ani înainte”. 

„Eu, în cei șapte ani, vreau să spun că am făcut mai mult decât mi-am propus. Ceea ce îmi doresc cel mai mult este consolidarea. Fără Antena 3 nu am fi fost acum înapoi. Dacă nu se va consolida acest teatru sau nu se va porni măcar demersul înseamnă că se va închide din nou teatrul. Acesta e visul meu și cred că cu ajutorul primarului general al Capitalei vom reuși. Eu nu înțeleg de ce în România legile nu sunt făcute pentru oameni ca să îi ajute?”. 

 

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole