Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Lavinia Stan, despre coaching și granița dintre impostură și ajutor

ANTENA3.RO LIVE. Lavinia Stan, despre coaching și granița dintre impostură și ajutor

4 minute de citit Publicat la 11:00 15 Mai 2019 Modificat la 11:00 15 Mai 2019

Ne imprastiem adesea in prea multe proiecte si le pierdem pe drum. Spun specialistii ca ar fi bine sa ne concentram pe maximum 3 obiective. De ce 3? Lavinia Stan a vorbit despre cat de mult putem gresi ca parinti si cu ce efecte.

Cu o experienţă ca trainer si coach de aproape 10 ani, Lavinia Stan a vorbit cu Maria Coman despre coaching si ce inseamna asta de fapt, pentru ca e plin internetul de coachi (sau care o fi pluralul) si poate ar trebui sa incercam sa intelegem ce fac ei de fapt si care e granita dintre impostura si ajutor real.

Uneori pare stresant ca vrei sa schimbi un job. Avem trei ani de cand lucram. E o nevoie reala de coaching. Oamenii au dorinte, au vise. Un coach te poate ajuta sa iti indeplinesti visele. Au venit la mine multi clienti care faceau terapie. Coaching ul se raporteaza la prezent si la viitor. Nu este un conflict intre psihologie si coaching. Zona dureroasa este mare la toti oamenii pe care i-am intalnit. Nimeni nu are voie sa iti nege experientele. Am lucrat pe topici foarte dureroase cu clientii mei, pierderea unor persoane dragi. Cand au iesit au vazut lumina, soare si paduri inverzite. Mintea are capacitati nebanuite. Se fac cercetari asupra creierului uman. Mintea noastra este un computer fascinant. Am facut o scoala de coaching americana in Germania. Acest domeniu a aparut pentru ca a fost nevoie de el.

Daca simti ca nu dai rezultate, pleci, nu stai acolo. Am avut persoane care fac foarte multe lucuri si simteau ca le explodeaza creierul. Oamenii ies relaxati dupa un exercitiu pe care eu il fac. Sunt oameni care se uita pe ei insisi.

Maria Coman - De ce ne pierdem?

Pentru ca facem multe lucruri si uitam de noi. Multi sunt motorizati. Am intalnit oameni care merg si cu 200 la ora. Este o metafora si nu mai vad nimic in jur. Constientizarea ajuta foarte mult. Trebuie sa iti propui o actiune concreta. Am clienti care au renuntat sa mai citeasca 150 de mailuri. Am ajuns singuri in acest lat. Orice problema are solutie.

Creierul are capacitati uimitoare si trebuie sa invatam sa lucram cu el. Trebuie sa mutam focusul. Mintea are o elasticitate iesita din comun. Sunt oameni care au trecut prin lucruri de neimaginat si au iesit basma curata. Mintea e plina de resurse, dar noi auzim ce zice ea?

Sunt parinte, am sase copii. In urma blogului meu sunt multe mame care ma solicita. E multa presiune pe mame. Sunt chestiuni care apar pentru care mamele nu sunt pregatite si au nevoie de sprijin. Mamele cu mai multi copii se uita pe ele si isi pierd increderea. Au tendinta sa se lase pe ele pentru binele copiilor. Oglindim prea mult. Sunt prea multi adulti in jurul unui copil si el nici nu mai poate sa relationeze. Greselile trebuie sa fie constientizate si reparate. Pana si adidasii au arici si nu au sireturi. Copilul trebuie sa fie lasat sa se descurce singur. Sunt copiii care oglindesc comportamentul parintilor. Nu punem accent pe ce e bun in viata noastra. In toate companiile in care lucrez oamenii se planga ca imediat ce gresesc, imediat sunt taxati. Oamenii au nevoie sa fie incurajati. Au nevoie sa auda lucruri frumoase. Pe oameni ii ajuta sa auda lucruri frumoase despre ei. Sunt multi care isi pierd increderea pe parcurs.

Maria Coman: Care sunt greselile parintilor pe care le fac cu copiii?

Trebuie sa facem focus pe solutie si nu pe problema. Este foarte multa presiune pe adolescenti. Este o generatie mult mai ''challenguita''. Sistemul de invatamant inca are rigori. Copiii au nevoie de experiente. Fiica mea d 16 ani a pornit un program de voluntariat si s-a trezit cu multi copii inscrisi. Vor sa obtina experiente. Sistemul va trebui sa integreze aceste programe. Copiii nu mai au rabdare sa stea in teorie. Sunt copii care fac robotica si programare. Sunt unii care invata chiar scheletul porumbelului, serios? Este o discrepanta foarte mare. Parintele trebuie sa caute experiente si voluntariate pentru ei.

Homeschooling-ul este o solutie?

Este o idee foarte buna, pentru ca se bazeaza pe experiente. In Romania este complicat sa fii parinte, prin simplul fapt ca trebuie sa ii transporti. In Franta, toti copiii fac sport.

Presiunea vine din mai multe locuri pe adolescenti. Noi ca parinti trebuie sa fim atenti sa nu punem presiune pe copii. Trebuie sa avem incredere in ei. Copilul trebuie ghidat si inspirat si am scris despre asta. Copilul trebuie creditat cu incredere. Sunt multe stiinte care vor fuziona. Trebuie ca totul sa fie adaptat la realitate. Focul e pus gresit.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole