Antena 3 CNN Actualitate ANTENA3.RO LIVE. Despre celulele stem și importanța lor, cu dr. Alina Tănase

ANTENA3.RO LIVE. Despre celulele stem și importanța lor, cu dr. Alina Tănase

3 minute de citit Publicat la 15:00 06 Iun 2019 Modificat la 15:00 06 Iun 2019

Știm cu toții că e important să donăm sânge. De fapt sper ca stim, desi din pacate prea putini o si fac.

Stim, mai putini probabil, despre donarea de celule stem si despre cat de importante sunt acestea. Si poate e momentul sa aflam, pentru ca anual sute de mii de oameni afla ca au leucemie sau diverse boli de sange, boli care, in multe cazuri, pot fi tratate cu transplant de celule stem.

Nu, recoltarea la nastere nu e chiar ceea ce ni se spune, ci mai degraba o afacere. Vorbim despre toate acestea cu dr. Alina Tanase, medicul care a participat la primul transplant de acest fel in tara noastra si care de atunci incoace a facut probabil mii. 

„Donator compatibil înseamnă că amprenta noastră genetică e foarte asemănătoare cu cel care are nevoie. S-au înființat aceste registre internaționale”. 

„Donarea înseamnă că recoltăm celule stem periferice. Din sângele periferic. Donatorul e legat de un aparat care separă celulele stem de restul sângelui. Pentru a face această procedură, donatorul e supus unui tratament cu câteva zile înainte”. 

„Donatorul își poate alege în ce fel de mod poate dona celulele stem. Decizia îi aparține”. 

Recoltarea de celule stem

„Sunt sceptică pentru că opinia comunității științifice e să nu punem aceste celule într-o bancă fiindcă nu le putem folosi. Deocamdată singura indicație e ca dacă avem deja un copil bolnav.... Altfel, șansele sunt minime”. 

„La naștere, femeia e sfătuită să doneze aceste celule din cordon pentru că oricum nu are ce face cu ele. În speranța că în acest fel un copil care are nevoie de transplant poate fi salvat”. 

„Marea majoritate găsim în jurul nostru un donator compatibil. Întotdeuna găsim măcar jumătate compatibil și să faci un transplant reușit”. 

50.000 de persoane sunt în Registrul Donatorilor

„Sunt puțini, avem nevoie de mai mulți români în acest registru. Cele mai multe grefe pentru pacienți sunt venite din Germania. Toți tinerii sunt sfătuiți să intre în aceste registre. Limitele sunt 18 ani”. 

„Cred că ar trebui să spunem mai mult că avem nevoie de aceste celule, că pot salva o viață, doar printr-un acord ca dacă cineva se va potrivi cu tine, atunci ai șansa să salvezi o viață”. 

„Niciodată donatorul și primitorul nu se vor cunoaște. Noi știm doar din ce țară vine și dacă e femeie sau bărbat. Apoi putem trimite scrisorile pacienților și scrisorile donatorilor, pot comunica în felul acesta fără să fie nevoiți să-și dea datele de contact”. 

„Dacă ai avut hepatită B sau C nu te poți înscrie niciodată în Registrul Donatorilor. Vorbim de boli infecțioase”. 

De ce sunt importante aceste celule stem

„Aceste boli care sunt legate de celulele stem nu pot fi vindecate fără această procedură. Găsirea unui donator devine o chestiune de viață și de moarte. Pacienții care așteaptă un donator sunt într-o situație critică”. 

„Trebuie găsită fereastra cea mai bună pentru această procedură. Dacă nu ai donator, nu prea ai ce face”. 

„Putem spune că șansa de supraviețuire pe termen lung fără această procedură e între 18 și 80%”. 

„Transplantul de la donator e cel mai indicat în cazul leucemiei acute. Bolile de sânge pot fi de mai multe categorii, dar dacă vorbim de categorii mari sunt unele acute și unele cronice”. 

„Le putem încadra în funcție de tipul de celulă. Trebuie să ținem cont că fiecare stadiu de diferențiere se poate transforma într-o boală hematologică”. 

Care sunt cauzele?

„Noi nu avem dovedit o cauză pentru care dezvoltăm leucemie sau orice cancer. Dacă am ști, am avea tratament țintit pentru oricare dintre aceste boli. Nu știm exact care e stimulul”. 

Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la doctor?

„O boală hematologică poate fi descoperită întâmplător. Există persoane care se duc la o analiză uzuală și află că au leucemie. Dar majoritatea au febră, au vânătăi, sângerări de gingii. Ne ducem pentru febră, pentru pneumonie și aflăm că avem o astfel de boală”. 

De ce ar trebui să intre cineva în Registrul Donatorilor?

„Putem salva o viață. Asta ar trebui să fie punctul de plecare. În transplant nu înlocuim decât niște celule. Donatorul primește doar un tratament de stimulare a celulelor, poate să-și reia activitatea ca în mod normal. 30 de milioane de oameni și-au dat consimțământul să fie în aceste baze de date. Registrul acesta e o bază de date. E extraordinar să poți să ajuți”. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole