Vorbim mult despre traumele unui bolnav, despre suferintele sale si despre cat de greu trebuie sa ii fie. Vorbim mai putin sau deloc despre sotia sau sotul bolnavului, despre copii, despre suferintele acestora, despre cat de greu trebuie sa le fie lor.
Si daca indraznesc sa se planga, adesea li se spune ca “vai, dar nu despre tine e vorba aici”. Dar este. “Apartinatorii”, cum le spune literatura de specialitate, sunt adesea la fel de afectati ca si pacientii.
Psihologul Catalina Buzdugan a vorbit cu Maria Coman la Antena3.ro Live despre toate aceste subiecte.
''Apartinatorul primeşte de la inceputul bolii acelasi impact emotional. Incepem sa ne gandim ce o sa se intample cu noi, cum o sa spunem familiei, copiilor si ce inseamna asta din punct de vedere al bolii. Se complica si viata apartinatorului, nu numai emotional ci si financiar''.
Am inceput sa vedem ca avem apartinatori cu tulburari depresive, anxioase, de somn. Apartinatorii vorbesc mai greu.
Avem o persoana care nu se mai poate ridica din pat. Apartinatorul trebuie sa aiba grija de el si la un moment dat, poate sa nu mai faca acest lucru. Apar tot felul de consecinte in acest sens. Boala te aduce intr-o zona de egoism. Cand ma gandesc de notiunea de egoism, ma gandesc la ideea ca totul i se cuvine bolnavului. La un moment dat se tranforma intr-o closca. Apartinatorul face totul sa ii fie bine si el nu mai poate, pentru ca i-a scazut resursa emotionala.
Nu poti sa ii explici unui copil ca mama sau tata nu mai pot face anumite lucruri. Copiilor le explicam ce inseamna o boala cronica. Spre exemplu, bolii Parkinson noi ii spunem Parky. Trebuie sa schimbam paradigma ca daca suntem bolnavi nu mai putem face nimic.
Ne luam medicatia, acceptam ce poate face persoana de langa noi. Suntem motivati si trebuie sa acceptam ca sunt si momente bune sau rele in viata.
Imi place mult ideea de ajuta-ma pe mine, ca sa te ajut pe tine. E important cum ne revenim.
Parkinson este o boala progresiva si se poate aduce in stadii rele. Nu avem doi bolnavi de Parkinson la fel. Putem sa avem despresie episodica sau continua. Putem sa avem tulburari de memorie sau nu. Cand se ajunge in stadii foarte dificile, apartinatorul deja nu mai stie ce sa faca.
La Alzheimer este dificil cand nu ne mai cunoaste. Bunica mea a avut si a fost foarte dureros si a trebuit sa ma adaptez. La un moment dat, am devenit mamica ei. E foarte greu in momentul in care nu mai stie sa faca lucruri. Nu mai stie sa manance, etc. Ideea de apartinator inseamna sa fii un om informat.
Campania ''Boala Parkinson iti da lumea peste cap'' a avut loc intre 16-18 mai. Am avut scene in trei statii de metrou. Am aratat ce se intampla exact cu persoana bolnava. Doar 90% au spus ca stiu ce inseamna boala Parkinson. Tremurul nu este primul simpom care se vede la boala Parkinson. Sunt multe simptome, printre care tulburari de somn, constipatie, etc. Tremurul este vizibil si ne conduce la neurolog.
Trebuie sa fim atenti ce se modifica constant in viata noastra. E foarte important sa avem o depistare precoce.
La o boala grava, partea emotionala conteaza cel mai mult si ne afecteaza la fel de mult.
Ar trebui sa facem consiliere dupa decesul unei persoane apropiate?
Poti sa fii nervos, suparat, o sa plangi. Nimic din ce iti spune cineva nu e bine. Este important sa mergem la consiliere. Te ajuta sa inchizi anumite intrebari la care nu ai reusit sa afli un raspuns.
La copii lucram prin joaca. La adolescenti este cel mai dificil. La ei, emotiile sunt foarte ridicate, de la 14 ani. Daca au un deces in perioada asta, emotional o traiesc exagerat. Exista si posibilitatea sa se invinovateasca.
De cand ar trebui apartinatorul sa mearga la consiliere?
De la inceput. Din momentul in care aflam ca este vorba de o boala cronica sau progresiva.
Trebuie sa intrebam specialistii si sa ne puna lucrurile intr-un echilibru si sa ne aduca la realitate. Avem deja grupuri de apartinatori si acolo se abordeaza diverse subiecte. Important este sa le aratam ce se intampla, pe fiecare experienta in parte''.
Antena 3 la lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.