Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Despre boala care afectează mulți români și capacitatea lor de muncă

ANTENA3.RO LIVE. Despre boala care afectează mulți români și capacitatea lor de muncă

3 minute de citit Publicat la 15:15 26 Apr 2018 Modificat la 15:15 26 Apr 2018

50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă vin de la o singură boală. Am vorbit despre asta la Antena3.ro LIVE, împreună cu medicul Claudiu Popescu, specialist reumatolog.

Pare, așa, o boală a bătrâneții, dar de fapt ne afectează pe mulți dintre noi, ba chiar și pe copii. Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze, când ar trebui să mergem la medic, toate acestea și multe altele, la Antena3.ro LIVE. 

”Există dureri care ne supără dimineața. Este un semn foarte important de boală reumatică, cea cu componentă genetică, autoimună”

”Tineri până în 18 ani, cu dureri de spate, se trezesc înțepeniți. Boala se continuă în perioada adultă”

”Durerile de creștere care apar la copii sunt firești, până spune un medic. Dacă un copil are niște simptome, e bine să obțineți un consult”

”Poate apărea reumatismul articular acut, din fericire este o boală extrem de rară, datorită folosirii antibioticelor”

”În momentul în care încheietura e solicitată mai mult decât poate duce, o să dea un junghi, o durere. Cei care sunt la risc, aici prevenția ține mai mult de stilul de viață. Un stil de viață sănătos nu elimină riscul, dar îl scade. În primul rând trebuie să se renunțe la fumat”

”Fumatul creează un mediu în care se dezvoltă radicalii liberi. Tind să distrugă încheietura. Totul se află sub forța entropiei, lucrurile tind să se destrame. Dacă noi nu ajutăm încheietura...nu discutăm de boli cardio-vasculare, cancer. Riscăm să facem și boli reumatice”

”30 de minute de activitate fizică zilnică se spune că sunt musai necesare. Eu nu cred că sunt suficiente. Cei care lucrează la birou ar trebui să facă lucruri simple. Să coboare pe scări când își cumpără apă. Principalele cauze legate de absenteism sunt legate de dureri reumatice. Pacienții nu pot să își îndeplinească meseria și apelează la concediul medical. Pe bună dreptate. Numai că ei ar putea să prevină lucrurile acestea”

”Dacă nu reușim să prevenim boala reumatică, măcar să o diagnosticăm devreme”

”Pentru bolile profesionale legate de durerile articulare, preventiv nu sunt prea multe lucruri de făcut. Stil de viață sănătos și să rămână activ în cadrul profesiei. La bolile inflamatoare, trebuie să ajungem imediat la medic în caz de dureri atipice”

”Un tânăr de 34-35 de ani își cunoaște durerea de spate. Dacă se schimbă ceva, ar trebui să se prezinte la reumatolog”

”Din păcate, trecerea prin timp nu poate fi prevenită. Trebuie să ne pregătim psihologic de o deteriorare progresivă a încheieturilor. Este ireversibilă și inevitabilă. Procesul de îmbătrânire este necruțător. Pentru a preveni, pot lua legătura cu medicii de recuperare și să beneficieze de tehnici de fizioterapie, kinetoterapie. Acest lucru, făcut de 2-3 ori pe an, poate încetini sau poate crește calitatea vieții pacienților”

”Dacă băile sunt calde, căldura ajută, nu apa în sine. Leacurile din popor funcționează pe baza fizicii din spatele lor. Beneficiile pe care le simte pacientul sunt legate de legile fizice. Aceste tehnici sunt utile”

”Semnul principal al artrozei este durerea articulară de tip mecanic. Apare pe parcursul zilei, la efort fizic, trece în repaus. Există o formă de artroză care afectează degetul mare de la mână: rizartroză. Pacienții cu rizartroză pierd din capacitatea funcțională a mâinii. Al doilea simptom este pierderea capacității de a îndeplini funcțiile zilnice. Apar și modificări vizibile cu ochiul liber. Încheieturile strâmbe, deviate. Artroza este caracterizată de producție de os unde nu ar trebui să existe”

”Încheieturile scârțâie din cauza tendoanelor care se freacă de articulație. E bine când scârțâie, înseamnă că funcționează. Când nu mai scârțâie, avem o problemă. Scârțâitul lor nu este un motiv real de îngrijorare”

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole