Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Despre alergii, cu dr. Carmen Ganea, medic specialist alergolog

ANTENA3.RO LIVE. Despre alergii, cu dr. Carmen Ganea, medic specialist alergolog

2 minute de citit Publicat la 15:00 06 Sep 2018 Modificat la 15:00 06 Sep 2018

Strănut, lacrimi, ambrozie, claritine, intoleranțe, malnutriție, gluten, lactoză, toleranță, eczeme, iritații și o mulțime de alte mici sau mari probleme de sănătate.

Le leagă pe toate faptul că pot fi provocate de alergii. E sezonul ambroziei și mulți aveți probleme din cauza ei. Doctorița Carmen Ganea, medic specialist alergolog, ne spune mai multe despre alergii. 

Alergia la ambrozie

„Anul acesta s-au prezentat mult mai multe persoane, cu simptome din ce în ce mai supărătoare. Ambrozia e o buruiană de toamnă, nu e originară din România, vine din America de Nord. S-a dezvoltat foarte repede. Se găsește la marginea orașelor. Poate zbura la sute, mii de kilometri distanță. Nu e obligatoriu să o avem lângă noi ca să devenim alergici”. 

„Nu e obligatoriu să fie cu simptome. Constau în rinoconjunctivită. Hiperlacrimație, mâncărime de nas.. mulți consideră că au o răceală inițial”. 

„Ideea e că tratamentul e simptomatic. E bine de început puțin mai devreme decât începe sezonul de polenizare. Există și imunoterapie. Sunt necesari 3-5 ani de tratament pentru scăderea simptomatologiei. Există și injectabil, dar nu la noi în țară. Ajută la îmbunătățirea simptomatologiei și la reducerea acesteia. Acesta nu e un tratament doar pentru ambrozie, ci pentru toate alergeiile la polen. Durează între 7-8 luni și e nevoie ca în fiecare zi pacientul să-l administreze sublingual. Cel injectabil, care se face în străinătate, are cam aceeași durată, dar nu se administrează zilnic”. 

Cât de gravă poate deveni alergia

„Se poate ajunge și la astm. Și odată declanșat, trebuie ținut sub control ca să nu se agraveze. Ne strică calitatea vieții”. 

„Avem câteva interdicții alimentare. Cei care suferă de alergie la ambrozie nu trebuie să mănânce miere de albine sau alimente din miere de albine. Și nu echinacea. Nu e recomandat fiindcă pot duce la reacții sistemice”. 

„Ar fi bine să ne spălăm cât mai des pe față, să încercăm să nu uscăm hainele afară, ci în casă. Dar în general, nu prea ne putem feri de polen”. 

De ce e important să mergem la medic

„E necesar să ne prezentăm la medic, la medicul alergolog. Nu e doar ambrozia care dă alergia. Mai sunt buruieni care dau astfel de simptome de alergie. E important să știm la ce suntem alergici ca să știm spre ce ne îndreptăm”. 

Despre intoleranță la gluten, la lactoză

„Mulți pacienți confundă intoleranța la gluten cu alergia la grâu. Are manifestări diferite. Intoleranța la gluten e un subiect încă discutat. Mulți pacienți hotărăsc să țină diete la gluten fără să existe neapărat o problemă”. 

Ce se întâmplă dacă ținem o dietă fără gluten fără să avem intoleranță la gluten?

„Putem pierde vitamine și minerale. Trebuie să țintem corect. Recomandarea e să meargă la medic, întotdeauna e bine să avem sfatul medicului înainte de a urma un tratament, o dietă”. 

Pot alergiile să ne pună viața în pericol?

„Sunt alergii care pot ajunge până la anafilaxie. E nevoie de un medic specialist pentru a pune un diagnostic corect”. 

Alergiile la medicamente

„La medicamente se fac teste. Depinde cum sunt pacienții. E important de făcut teste pentru a vedea la ce avem alergie”. 

Cât de periculoasă e automedicația?

„Automedicația e foarte periculoasă. Recomandăm tuturor să evite acest lucru. Medicamentele trebuie luate la recomandarea medicului specialist”. 

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole