Nutritionista Simona Carniciu explică de ce ne îngrășăm când nu mai ținem regim, de ce eșuează de fapt dietele și de ce slăbim mai ușor vara.
Simona este doctor in nutritie, diabet si boli metabolice si unul dintre cei mai pregatiti doctori de la noi, mai ales intr o tema in care toata lumea are senzatia ca se pricepe, ca la fotbal.
''A fi vegetarian sau vegan e destul de complicat. Trebuie sa avem grija la dezechilibre. Un nutritionist poate fi un vegetarian foarte bun. Mananc o data sau de doua ori pe saptamana peste, dar si lactate si oua. Trebuie sa fim precauti cu fructele. E usor sa mananci 1-2 kg de fructe, dar din punct vedere al metabolismului nu e foarte bine.
Maria Coman: Ce inseamna o zi corecta de alimentatie?
Dimineata o incep cu micul dejun, ori fara. Nu se intampla nimic daca nu mananci, asta daca nu ai probleme de sanatate. Pot sa aleg un ou tare, nu ma feresc de grasimi. Oul il asociez cu legume, paine de ovaz sau secara. Mananc si un fruct, niciodata doua. Mananc si paine cu branza de oaie, dar si cu pepene. Este inlocuitorul rosiei. Putem sa ne facem cateva pofte, fara sa ne afecteze stilul de viata.
La pranz, niciodata doua feluri de mancare. Aleg legumele pentru ca se digera repede. Cand se digera usor, ai energie. Daca as manca greu digerabil, nu mai am energie. Pot sa mananc si iaurt cu psedo-cereale(chia, quinoa,mei). Nu e bine sa avem senzatia de foame. Meiul este un produs care ne ofer satietate, e usor de digerat. Fulgii de mei se umfla daca ii punem in apa. Foamea se poate stapani si daca ne oprim in timpul mesei. E un truc simplu si il putem incerca.
Maria Coman: Cum sa nu te ingrasi in vacanta?
Alimentele trebuie sa fie reduse in momentul in care ne intoarcem din vacanta. Cand mancam mult, stomacul se dilata. Daca e umplu mereu, e normal ca el sa ne ceara. In concediu trebuie sa mancam portii decente. Trebuie sa ne facem poftele la doua trei ore. E mai bine sa mananci mai des si putin. Nu trebuie sa facem foamea. La fiecare masa trebuie sa ne reducem portia de mancarem. Trucul e sa mancam si apoi sa ne oprim si iar revenim. Stomacul se adapteaza si noi ne adaptam la ce ne impunem sa facem.
Le sugerez pacientilor sa scrie un jurnal alimentar despre ce mananca. Le mai spus sa isi faca si o lista de motivatii si sa le citeasca de la o zi la alta. Pacientii au probleme cu vointa. Nu e o rusine sa apelam la un psiholog cand avem o problema. Traiam intr-o era in care suntem foarte stresati, dar trebuie sa avem un echilibru.
Daca mergem la un restaurant, intotdeauna acolo scrie gramajul. Trebuie sa incepem sa aproximam din ochi ce inseamna 200-300 de grame. Trebuie sa alegem alimentele care ne fac bine. E important sa alegem proportia potrivita. Daca mancam mult piure sau multa carne, nu este bine. Proportiile trebuie sa fie egale.
Maria Coman: Combinatia carne cu cartofi este rea?
Asocierea de proteina cu amidon este blamata. Lintea are mai putin amidon ca piureul. Sunt combinatii care ne ingrasa din start, din cauza hormonilor pe care ii elibereaza. Este bine sa nu consumam carbohidrati la o masa. Trebuie combinati cu grasimi si sa nu se elibereze o cantitate mare de insulina. Daca mancati o prajitura pe stomacul gol ai sezatia de lesin. Este datorita acestui fapt. Cand consuman o canitate mare carbohidrati elliminam o cantitate mare se insulina.
Maria Coman: Sunt persoane care fac fasting?
Exista mai multe tipuri de fasting si trebuie apelat la specialist. Fastingul curata organismul practic. Organismul mananca asa cum este obsnuit. Eu recomand sa se consume seara carnea. Seara daca sunt 2-3 ore inainte de culcare, carnea are timp sa se digere. Fastingul este mai mult un stilde detoxifiere. Schimbarile in metabolism, dietele, regimul il pot adecta in sens negativ. Daca dieta este potrivita, totul o sa fie foarte bine. O sa slabim si o sa avem forte multe energie. Este important sa avem grija la cine apelam, astfel incat sa nu dezechilibram metabolismul pe termen lung.
Maria Coman: Sunt persoane care mananca putin si se ingrasa?
Sabina: Nu este un mit, este o realitate! Este un paradox al metabolismului. Sunt raritati. Trebuie vazuta rata metabolica. Trebuie facut un raport intre grasimi si masa musculara.
Maria Coman: Cand incepe sa se vada mancarea proasta in sanatate?
Sabina: Mancam prost si apar probleme de sanatate. Eu citesc tot felul de articole de cercetare. Efectele se vad repede. Luni, chiar ani. Copiii consumatori de dulciuri si sucuri carbogazoase au fost evaluati si s-a analizat retina. Dupa un consum de doi trei ani retina era modificata. Exista risc de cancer, de obezitate.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.