Antena 3 CNN Actualitate Media ANTENA3.RO LIVE. Cum să nu ai emoții când ții un discurs public

ANTENA3.RO LIVE. Cum să nu ai emoții când ții un discurs public

3 minute de citit Publicat la 15:00 14 Mar 2019 Modificat la 15:00 14 Mar 2019

Cu siguranță mulți dintre noi se uită la Tedx. Cu sigurantă cei mai mulți dintre noi au avut emoții atunci când au ținut speech-uri în public. Sunt normale emoțiile, că doar oameni suntem, dar sunt situații în care pot să ne distrugă tot discursul frumos construit. Ah, momentul acela în care ți se face negru în cap și nu-ți mai vine niciun cuvânt, nicio idee și oamenii se uită la tine și nu știi ce sa faci și ți se pare că e liniște de multă vreme și începi să transpiri. Ce faci atunci?

Despre acest „ce faci” vorbim cu Aurelian Ciocan, la Antena 3 Live. 

„E bine să nu mâncăm dulciuri. De băut e ok, o băutură la temperatura camerei. 

„Mi s-a întâmplat să mă blochez. Am avantajul că am în spate facultatea de teatru. Mi s-a întâmplat să uit replica. Replica mea era esențială ca sp motivez prezența în scenă a celuilalt coleg. Și eu nu am spus nimic. Dar e ieșit o situație comică”.

„O persoană care vrea să se expună ar fi ideal să se pregătească înainte de acest moment. Sunt persoane pentru care vorbitul e floare la ureche, dar sunt persoane pentru care e foarte greu. Unii se gândesc că se pot face de râs”. 

„În primul rând, o persoană care vrea să se expună, ar trebui să înceapă să vorbească. Fiindcă noi cu noi în gând sunăm foarte bine, trebuie să începem să ne auzim. Intervin alte gânduri când vorbești tare. Vorba asta pot să o fac la mine acasă, în mașină, în fața oglinzii. Dacă o fac în fața oglinzii sunt șanse să corectez și alte lucruri”.

„Dacă îmi fac un obicei să repet doar în oglindă, s-ar putea ca acest lucru să mă facă mult mai autocritic”.

„Învățatul unor pași foarte clari, să fac asta, asta, asta, nu cred că ajută foarte mult. Ok, am o problemă de vorbire, o accept. Trebuie să ne găsim zona de confort și să ne acceptăm. În momentul în care sunt cel mai în confort și mi-am găsit un calm, o stăpânire, o zonă de liniște, cu siguranță că atunci discursul va merge mult mai bine”. 

Ce faci când nu-ți mai vine nicio idee cum să continui discursul?

„Începătorii ar fi ideal să meargă cel mai târziu cu o zi înainte, seara, în locul în care vor avea discursul. Trebuie să repete pe scena aceea chiar dacă sala este goală”. 

„Dacă mergi din timp și faci lucrul acesta, va fi mult mai ușor”. 

„Sunt actori care au jucat zeci de ani pe scenă, dar tot au emoții”.

„Mulți traineri recomandă începerea discursului cu o glumă. Poți să și anunți înainte de discurs că ai emoții”. 

Cum transmiți emoție de la televizor

„Cei care sunt la început de drum și vorbesc în fața camerei sunt foarte crispați. Păi cine e de partea cealaltă a camerei? O persoană care mă urmărește pentru că are disponibilitate”. 

„Trebuie să-ți fixezi în minte o persoană cunoscută, o persoană curioasă de subiectul despre care vorbești. Făcând conexiunea cu o persoană, vorbitul cu camera devine natural”. 

„Noi, acum, când vorbim, avem un trialog. Vorbim noi doi, dar și cu camera”.

Cum te pregătești pentru un interviu tv

„Aproape ca orice alt discurs public. Vorbești singur, iar apoi vorbești cu privire la tema respectivă”.

Ce faci dacă nu știi să răspunzi la întrebare

„Spui că nu știi. Pot să ocolesc foarte ușor legându-mă de ultima întrebare și încercând să mai spun ce ți-am spus deja. Iei întrebarea dinainte, cum am spus, rămân la ideea pe care deja am dezvoltat-o”. 

„Eu cred că dacă persoana care e pe scenă e cât de cât antrenată și știe de ce e acolo și e sinceră, nu are ce să nu meargă. Apar probleme atunci când nu ne antrenăm înainte. Când mă duc să țin un discurs în public mă duc să vorbesc despre ceva ce știu”. 

Ce pași trebuie să urmăm pentru pregătirea unui discurs

1. Scriu

2. Citesc

3. Repet. Vorbesc liber

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

Citește mai multe din Media
» Citește mai multe din Media
TOP articole