Cancerul de sân este principala cauză de deces printre femei. În România, din păcate, diagnosticarea se face târziu, pentru că nu avem cultura analizelor medicale periodice. Ştim, în teorie, că ar fi bine să le facem anual şi începând cu 35 de ani şi mamografii periodice.
Dar câte dintre noi o fac de fapt? La Antena3.ro Live, doctorul Cornel Lungu a explicat ce trebuie să facem, dacă dubla mastectomie preventivă a Angelinei Jolie, de exemplu, trebuia făcută sau dacă nu. Și despre prevenție, până la urmă. Care e cea mai importantă dintre toate.
Ce înseamnă o ecoterapie?
„Imaginați-vă că vă duceți la medic și vi se spune că aveți un nodul care este benign. Există și alternativa ecoterapia. Este foarte important fapt că este o metodă care nu are nevoie de nicio incizie. Este un aparat, ca un ecograf mai mare, care se aplică direct pe tegumentul pacientului. Pacientul vine în clinică, după ce a făcut un set de analize, este sedat, pacientul este conștient, simte o senzație ușor direroasă. Tratamentul durează 20-30 de minute. Noi avem un ecran interactiv pe care vedem ce face, nodulul pe care trebuie să îl tratăm”.
Ce tratăm așa?
„Nodulii beligni la sâni. Este foarte important să fie benigni. Putem trata și noduli care au în componența lor o mică cantitate de lichid. Acești naduli trebuie să aibă anumite caracteristici. Nu putem trata nodulii care sunt lipiți de trahee, în cazul tiroidei”.
Prea multe ecografii, o probemă în sarcină?
„Era valabilă pentru aparatele vechi. Vorbim despre ultrasunete, care au efecte adverse. Trebuie făcut doar când este nevoie. Sau dacă sunt probleme și trebuie monitorizat”.
Cancerul la femei
„Este același subiect de actualitate ca și în anii trecuți. Este prima cauză de mortalitate la femei, cancerul. Știm că vârsta înaintată este un factor de risc. Știm că e bine să trăiești sănătos. Nu putem influența într-o foarte mare măsură. Pe de altă parte, sunt persoane care trăiesc așa cum trebuie și tot se îmbolnăvesc”.
Metoda de prevenție a Angelinei Jolie
„Soluția e să faci o prevenție și să te duci la control, chiar mai frecvent, de două ori pe an. Cred că mastectomia nu e soluția”.
Ce fel de controale trebuie făcute?
„A apărut ecografia ductală. Are alt principiu de examinare. Nu mergem cu sonda să căutăm acul în carul cu fân. În momentul în care găsim distorsiuni, știm că acolo se găsește ceva. Știm că există niște zone de predilecție unde pot apărea noduli. Abordarea logică ar fi ecografia aceasta ductală. Putem să măsurăm efectiv valorile pentru duritatea nodulului”.
Mamografia
„Mamografia nu înseamnă că nu are valoarea ei. Are limitele ei. Sânul care are țesut vibros des, are rezultate limitate. Nu e obligatoriu să doară, dar femeile se tem de iradiere. este metoda pe care cele mai multe studii o recomandă. Este cea care poate vizualiza microplacificările, care sunt semne clare de cancer. Ecografia identifică foarte greu microcalcifierile”.
Viața unei femei peste 30 de ani
„Ar trebui să facă anual o mamografie ductală cu o elastografie. Analize de rutină. Avem medici de familie care îndeamnă pacientul. În general, pacientele bine informate, preferă clinicile private. Este foarte bine că se merge și pe varianta mamografiei, este foarte bine decât deloc. Să se facă măcar anual”.
Noduli la tiroidă
„90% dintre ei sunt benigni. O ecografie tiroidiană este cea mai bună metodă, nu există alternativă. Nu consider normal să faci un RMN să vezi un nodul tiroidian. Aceștia se văd foarte bine ecografic”.
Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.