Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Ce e nou, obligatoriu, ce se poartă, apariții noi în materie de carte și despre cadouri potrivite cu Marilena Ion, de la Editura RAO și Maria Coman

ANTENA3.RO LIVE. Ce e nou, obligatoriu, ce se poartă, apariții noi în materie de carte și despre cadouri potrivite cu Marilena Ion, de la Editura RAO și Maria Coman

5 minute de citit Publicat la 15:00 07 Noi 2019 Modificat la 15:00 07 Noi 2019

E noiembrie, sper că v-ați apucat de luat cadourile de Crăciun. Adică, în fine, firesc ar fi să aveți deja lista gata. Oricum, vine și Gaudeamus, vine și vacanța de iarnă, e timp de cărți și de citit. Marilena Ion, de la Editura RAO a vorbit la Antena3 LIVE despre ce e nou, ce e obligatoriu, ce se poartă, pe scurt despre apariții noi și despre cadouri potrivite.

Cum vă pregătiți de târg?

Ne pregătim de târg, avem o selecție oarecum acoperitoate pentru ce se vinde foarte bine. Aș începe cu o carte de John Grishman. Are 40 de thrillere, toate best-sellere. „De ziua răzbunării” spun că e puțin diferită, de pe vremea când Grishman lucra ca avocat, a furat povestea, e o poveste reală. Grishman scrie cam 2 cărți pe an și își dorește să iasă din tipare. Publică o carte claiscă și una care iese puțin din tiparul obișnuit. La noi a apărut „Negustorul de manuscrise” și deși e o carte mai pozitivă, e vorba de un proprietar de librărie, a avut același succes dar întradevăr autorul încearcă să meargă și în alta zonă.

Cărțiile despre cărți și despre povești prind foarte bine. „Pierduți în cartierul spaniol” e o poveste de dragoste plasată în Napoli, un oraș dens plin de istorie, de viață, cu starzi întortocheate și chirii scumpe. În Napoli e un cartier care se numește chiar așa, povestea este despre o călătorie foarte ieftină în Napoli. Avem o poveste de dragoste intre 2 studenți, ambii straiani încercând să se apropie. Totul se petrece în acest oraș extraordinar, veți vedea Napoli prin ochii unor studenți. 

Cum aleget cărțile pe care le tipăriți?

Avem autori noștri consacrați și apoi mai avem și alte păreri care contează. Vin sute de cataloage către noi, către editură însă relația intre agenți și editura noastră e una strânsă deci multe recomandări vin de la ei. Apoi contează și părerea redactorilor, premiile, preferințele noastre. Sunt mai multe voturi care contează. Avem mulți scriitori pe care am pariat. Este subiectiv totul până la urma poți să ai noroc sau nu. Nu cred că există o rețetă a succesului. 

Genurile cotează? Sunt perioade în care lumea e mai impresionata de anumite genuri. cumprindenti trendul?

E vorba de un flare exersat în timp. E o autoare Sara James autoare pentru tineri. La noi nu se citește mult young-adult dar ea a câștigat mulți cititori și aici. John Boye este autorul „Băiatului cu pijamale în dungi”, este și în lista de cărți pe care o citesc copii la școala. John Boye a venit acum cu „Furiile Inimii”, e vorba de un copil adoptat, o poevste plasată întro perioadă în care Irlanda trăia urm situație: Biserica Catolica avea un rol extrem de important, preoții decideau cam tot. Cam așa începe povestea. Iar băiețelul este întro căutare continua a vieții lui, a sensului. Este o poeveste superbă, John Boye s-a întrecut pe sine. Asta e o carte pentru adulți. 

Tinerii citesc mai puțin?

Se citește puțină literatură pentru tineri. Până la 10 ani părinții decid, cumpără enciclopedii, cărți ilustrate. Dar copii au mai putina răbdare, se citește mai puțin față de în strainătate. Este o vină comună, copii nu par a fi incurajați la școală. Sunt lumi pe care ei nu le mai cunosc. Cei care citesc însă încep să citească cărți apropiate de lumea lor și după trec și la literarura românească, clasică. Trebuie făcut mai mult cu tinerii. Dacă toată lumea ar vorbi de cărți probabil lucrurile ar arata altfel.

Am ales și womens fiction, „Colecționarii de obiecte pierdute”. Autoarea când a scris trecea printrun moment dificil deci și felul în care descrie lumea e un fel pe care noi nul aveam. Fiecare lucru devine foarte important,  țesătură dintre spatiu timp. E o poveste immpres foarte frumoasa. 

În contextul în care anul acesta sunt 75 de ani de la eliberarea deținuților de la Auschwitz a apărut de 2 săptămâni o carte de Eva Schloss, sora vitegra a lui Anne Frank. Cele două au fost prietene înainte de război. Eva e o supraviețuitoare de la Auschwitz. Destinul celor 2 fete este interesant pentru că tatăl Annei Frank s-a căsătorit cu mama Evei. Este o poveste bazată pe ceva adevărat. 

Ce cărți sunt bune de dat cadou?

O carte de cadou este  „1001 de filme”, unele pe care le am văzut altele pe care ar fi frumos să le vedem. E o carte de pus sub brad, bună de avut în casă. 

Pentru tineri „Hoțul de stele” despre o fată care șterge praful de pe comori și visează, se trezește însă la un momentdat între 2 tabere încleștate, tabăra stelelor și tabăra celor care vor să fure puterea stelelor. Fetiță devine punctul de întălnire al științei și magiei. O carte supeba pentru copii de peste 12 ani, prima mea encicopedie în imagini. E foarte frumoas ilustrată.  

Ce face diferența intre enciclopedii? 

Coperta, recomandările, e o lume foarte interesantă a bloggerlor și oamenilor de pe social media, își recomandă mamele între ele, bloggeri. Apoi părinții merg pur și simplu și se uita în librărie. Librarii recomandă. Acestea sunt o parte dintre noutățile pentru târg, vom avea și multe lansări noi. 

Regretați că nu ați luat pe cineva la editura dumneavoastră?

Nu prea ai timp să regreți. Sunt foarte multe titluri și toate își găsesc cititori, este extraordinar. Noi avem mai puțină carte de gastronomie dar avem multe pe non-ficțiune, pe istorie, pe actuaitate, memorii. Noi în asta excelăm. Internetul a cam luat fața cărțiilor publicate. În România Kindleul nu a prins foarte tare, exista incă o atașare față de cartea tipărită. Avem planuri ambitoase și pentru anul viitor, să continuăm ce am început, avem serii începute, ne propunem să continuăm asta.  

Cititorii noștri fideli sunt foarte atenți, sunt la curent cu ce a publicat autorul și ne întreabă când urmează. Eu dăruiesc cel mai des enciclopediiile de tineri și copii. 

Ce citim în vacanță? 

Aș recomanda cărți un pic mai grele. Aș recomanda pe umerii giganțiilor sau istoria frumuseții. Pentru că e un moment în care ai timp să te gândești un pic mai mult. Români nu am adus dar dacă ne mai întâlnim o să aduc. Ștefan Mitroi îmi place mult. Noi avem multă non-ficțiune. O să fie niște oferte de Black Friday care o să fie înainte de târg. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole