Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Cât de sănătoasă este apa pe care o bem. De ce nu e bine să fierbem apa

ANTENA3.RO LIVE. Cât de sănătoasă este apa pe care o bem. De ce nu e bine să fierbem apa

3 minute de citit Publicat la 15:00 12 Oct 2017 Modificat la 15:00 12 Oct 2017

Despre apă, ce înseamnă apa sănătoasă. Este apa de la robinet potabila? E vreo diferență între apa sănătoasă și cea potabilă?

Inginerul Alex Manea explică, la Antena3.ro LIVE, ce înseamnă apa sănătoasă și cum îți poate strica electrocasnicele din casă o apă neconformă.

Alex Manea a arătat, că la noi în țară, cantitatea de nitrați acceptată de lege este de cinci ori mai mare, comparativ cu situația de la nivelul Uniunii Europene.

De ce nu e bine să fierbem apa cu nitrați

”Este această legendă, dacă fierbem apa scăpăm de tot. Nitrații, prin fierbere, se transformă în nitriți. Sunt și mai periculoși când fierbem apa. Prin fierbere se elimină reactorul și bacteriile. Dacă fierbem apa nu vom mai avea bacterii, pentru că se evaporă. Dar, dacă vorbim de nitrați, este și mai rău. Mai bine instalăm un echipament care să ne scape de nitrați”, a spus Alex Manea, la Antena 3.

Inginerul le recomandă cititorilor Antena3.ro ca, în acest caz, să folosească filtre speciale pentru eliminarea nitraților. 

Cât costă analizele de laborator pentru apa pe care o bem

”Ca să fim corecți și să ne asigurăm că ceea ce scrie pe buletinul de analiză este real, e bine să ne adresăm unui laborator de stat. (...) Prețul variază de la 300 de lei până la zeci de milioane”, a spus inginerul Alex Manea, arătând că totul depinde de ceea ce vrem să testăm: se începe de la miros, culoare, gust, conductivitate, duritate, fier, amoniu, cantitatea de nitrați, neapărat să se facă și un buletin bacteriologic.

Despre cum îți poate strica electrocasnicele din casă o apă neconformă

”Un aparat electrocasnic sau o centrală termică nu or să explodeze din prima zi în care băgam apă cu calcar în ea. Dar, în timp, se va degrada. În momentul în care calcarul se depune pe rezistența acestor aparate, pe lângă faptul că le deteriorează, intervine și un consum mai mare de energie. E bine să facem prevenție”, a mai spus Alex Manea.

Cât de periculoși sunt nitrații

”Cei mai periculoși sunt nitrații. Sunt compuși cancerigeni. Toată lumea vrea să aibă apa de calitate superioară, însă toate țările din UE au limita la 10mg/L, la noi limita este de 50mg/L”, a spus inginerul Alex Manea.

Zonele din România cu cea mai bună apă

”Calitatea apei, începând de la duritate și până la bacterii, poate să difere în primul rând, în ce pânză de apă intră, dacă vorbim de un puț forat, sau diferă de la furnizor la furnizor. 

”Bucureștiul oferă apă cu duritate de 5-7 grade, ceea ce e decent. Târgu Mureș are o duritate de 3 grade, e orașul care stă cel mai bine din acest punct de vedere. La polul opus este Constanța, cu o duritate de 25 de grade”, a spus Alex Manea.

”Cu cât duritatea e mai mică, cu atât este mai bună. Când duritatea crește de două grade, apa începe să depună calcar”, a spus Alex Manea.

”În jurul Bucureștiului și în restul țării, calcarul este elementul care ne face cele mai multe problemele. Apoi urmează nitrații. Conductivitatea a început să fie luată în calcul. Lumea începe să conștientizeze și problemele de acest gen”, a mai spus acesta.

”Apa din rețelele publice este clorinată. Este foarte bine asta. Dacă nu s-ar întâmpla asta, până la consumator s-ar întâmpla infecții. Apa trebuie clorinată. Nu e extraodinar de sănătoasă, însă așa trebuie să ajungă la consumator. La consumator pot fi folosite sisteme care să elimine clorul din apă”, a mai spus Alex Manea.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole