Marți a fost comemorată Ziua Internationala a Bebelusilor si Copiilor. Oficial, o femeie din 4 pierde o sarcina pe parcursul vietii. Neoficial, probabil cifra e mult mai mare.
Cauzele sunt uneori clare, alteori nimeni nu stie ce s-a intamplat. Adesea este vorba despre trombofilie, o problema de coagulare a sangelui, o problema despre care s-a aflat destul de recent ca afecteaza sarcinile.
Hematologul Gabriela Borsaru a vorbit cu Maria Coman despre tratamente, despre sange şi problemele lui.
In ce consta tratamentul pentru femeile gravide care au trombofilie
Cheagurile pot aparea pe diverse vase de sange. Sigur ca pana la cheag este presiune crescuta in vasul de sange. In sarcina poate fi intarzierea cresterii fatului. Ecografistul ne poate spune daca este presiune crescuta. Sarcina poate fi salvata. Sunt multe paciente cu astfel de trombofilii. Pacienta trebuie sa fie supravegheata. Trebuie un tratament anti-coagulant. Cheagul este format din trombocite si factori plasmatici. Tratamentul se poate face pana in ultimul semestru de sarcina. Anticoagulante cu molecula mica.
Avem paciente care au pierdut multe sarcini din cauza hipercoagularii. Sunt si cazuri fericite in care cazurile sunt duse la bun sfarsit. Din pacate testele nu sunt decontate de Casa de Sanatate. Este important sa se faca acest screening de trombofilie. Se fac in doua parti.
Un screening de trombofilie costa in jur de 500 de lei iar profilul extins in jur de 1.500 de lei. Am avut surprize care si-au facut profilul genetic si au trebuit sa il refaca. Acum s-a depasit varsta la care iti doresti un copil si apar alti factori de risc. Le spun pacientelor. Asa cum aratam pe dinafara, aratam si pe dinauntru. Nu trebuie sa neglijam trombofiliile.
Cat de periculoasa este infectia cu virusul T-limfotropic uman (HTLV)
''Ar trebui sa avem un program de testare de HTLV la femeile insarcinate!''
Sunt multi factori de risc care acumulati pot duce la aparitia unei neoplazii hematologice. Noi ne confruntam des cu leucemia. La HTLV, pacientul este sanatos, boala apare in jur de 50 de ani. O infectie cu HTLV I poate fi transmisa de la mama la copil in timpul sarcinii sau alaptarii.
Se transmite prin contact sexual sau prin expunere la sangele contaminat. La noi se fac testari pentru toti donatorii de sange. Este foarte important. Ar trebui sa avem un program de testare de HTLV la femeile insarcinate.
Bolile sangelui: leucemia, limfom -patologia ganglionara. Este o patologie vasta. Sunt importante progresele terapeutice. In urma cu 25 de ani era o afectiune - leucemie cronica. Mureau fara resursa terapeutica. Acum exista o clasa de molecule. Pot lua terapie orala si sa traiasca nelimitat, sa traiasca o viata normala. Este un progres imens. Daca iti medicamentul, boala intra in matca. Terapia tintita se leaga de celula bolnava. Lucrurile se dezvolta algoritmic.
Leucemiile sunt vaste. Leucemii acute, cronice. Sunt multi copii bonavi. Nu putem sa spunem de ce. Nu exista o cauza clara a acestei patologii. La copii nu se stie de ce. Virusul are o perioada de incubatie. Sunt multe studii, unele chiar hilare. Sigur, trebuie sa avem un regim echilbrat. Conservantii din alimente pot determina, sigur. Conservantii pot modifica ADN-ul si sa disloce celalalte celule normale. Este vorba despre o celula care se inmulteste si omoara celelalte celule.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.