Unul din zece decese premature e cauzat de sedentarism, iar cei care nu fac mișcare au un risc cu 64% mai mare să facă infarct. Cei de la Times vorbesc despre asta ca despre o nouă pandemie mondială.
Sigur, așa, în teorie, știm probabil cu toții că ar trebui să facem mai mult. Ce ne ține de nu ne ținem de treabă? Ce alegem, yoga sau pilates, acasă sau la sală, cu antrenor sau fară, outdoor sau indoor?
Restricții, contraindicații, recomandari și idei despre cum să ne creștem calitatea vieții, aflăm împreună cu Alex Filimon, instructor cu mai bine de 10 ani de experiență.
”Toată lumea poate să facă mișcare, oriunde, aproape la orice oră și aș putea spune..oricum. Important e să faci mișcarea potrivită pentru tine și să fii atent la ce spune corpul tău. În primul rând trebuie să ții cont de tine si de obiectivele pe care vrei să le atingi. Tocmai de aceea, în momentul în care nu știi ce să faci trebuie să apelezi la un specialist, la o sală, la un instructor”, a spus Alex Filimon, la Antena3.ro LIVE.
”Trebuie să te informezi foarte bine, nu să fugi la magazin să îți iei echipament ultima modă, ci să te informezi în legătură cu tipul de program pe care trebuie să îl urmezi. Trebuie să pornești de la simplu la complex, de la ușor la greu”, a mai spus el.
Ce facem cu durerile de spate?
”Programul poți să îl adaptezi pentru orice problema ai avea. După ce ai stabilit ce tip de mișcare să faci, abia atunci treci la acțiune”, a recomandat Alex Filimon.
Cum ne ajută yoga?
”În momentul în care o persoană vrea să facă yoga intră în parte fizică. De regulă vin persoane care au trecut prin alte tipuri de mișcare, ori sunt persoane cu probleme de spate...și atunci sunt orientați de medic sau de prieteni. Primul impact pe care îl au este că durerea pe care o au se atenuează sau chiar dispară. După o săptămână, două durerea dispare”.
Întrebat care este secretul exercițiilor yoga, Alex Filimon a răspuns că nu este niciun un secret. Energetic vorbind, yoga te poate ajuta la eliminarea blocajelor din corpul omenesc.
”De aici, oamenii încep să înțeleagă din ce în ce mai multe despre corpul lor. Asta înseamnă un corp flexibil, o minte flexibilă. De aceea yoga este altceva decât alte tipuri de mișcare. Te face mult mai prezent de ceea ce ești și poți să devii”, a spus el.
Yoga sau pilates?
Dacă la yoga nu avem datată apariția acestui sistem și nu se știe când a apărut mai exact, pilates-ul este creat de Joseph Pilates care a creat un sistem de exerciții ce provin din kinetoterapie.
”La Yoga nu întăresc doar musculatura, ci schimb lucruri la nivel energetic”, a subliniat Alex Filimon.
Yoga pentru toată lumea?
”Sunt mai multe tipuri de yoga. Sunt persoane care preferă un tip de yoga mai lent, care implică mai mult meditația. (...) Orice tip de yoga ai alege, toate duc în același loc. Adică spre aliniament, spre postură. Trebuie să ai o postură corectă pentru a putea să respiri. Trebuie să alegi ce ți se potrivește, cum vibrezi pe tipul de yoga respectiv”, a spus Alex Filimon.
Yoga în România
”La noi a fost introdusă în centrele de fitness și atunci, oamenii fie au nimerit din întâmplare acolo, fie au făcut de mulți ani mișcare și au vrut să încerce ceva nou. Yoga e la modă, prinde. Cam așa au evoluat lucrurile. De aici încep să se deschidă din ce în ce mai multe studio-uri axate doar pe yoga”.
”În taberele pe care le organizez eu avem un program în care facem yoga dar într-un ritm mai intensiv. Lăsăm lucrurile la o parte, mâncăm mai curat, mai sănătos. Locația trebuie să fie un pic izolată, liniștită, să avem spațiu. Avem un program pentru toată ziua, de dimineață, de la ora 07.00, până seara, la ora 22.00”, a povestit Alex Filimon.
”Taberele sunt de cinci sau trei zile”, a mai spus el.
”Programul pe care îl gândesc eu pleacă de la relaxare, detașare, astfel că locația pe care o aleg trebuie să fie linișită. Apoi, încerc să pliez programul în funcție de persoanele pe care le am. Atunci, fie merg pe elemente ajutătoare, fie clasa e mai dinamică. Încerc să fac oamenii să înțeleagă ce se întâmplă acolo. De aceea introduc workshop-uri și documentare legate de yoga”, a mai spus Alex Filimon.
Yoga pe YouTube
”În momentul în care ai ajuns la un anumit nivel, atunci poți să urmezi un program de pe YouTube pentru că ești capabil să îți dai seama dacă ceea ce faci acolo îți face bine sau rău. Pentru că poți să te accidentezi repede și grav”, a spus Alex Filimon.
”În momentul în care parcurgi niște pași și te informezi, începi să discerni ceea ce e bine. În momentul în care simți că ceva te depășește, e bine să apelezi la o persoană calificată”, a spus el.
Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.