Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Albirea ne distruge sau nu dinții? Medicul Ada Epistatu, totul despre igiena dentară

ANTENA3.RO LIVE. Albirea ne distruge sau nu dinții? Medicul Ada Epistatu, totul despre igiena dentară

3 minute de citit Publicat la 15:00 27 Sep 2018 Modificat la 15:00 27 Sep 2018

Ce e adevărat și ce e legendă în prinvința implanturilor dentare, ce corectează, de fapt, la aparatele dentare, se strambă sau nu dinții la loc după ce ne scoatem aparatul, în cazul copiilor, așteptăm până li se schimbă toți dinții ca să le corectăm poziția, ce înseamnă, de fapt, estetica dentară, albirea distruge sau nu dinții. Medicul Ada Epistatu răspunde la toate întrebările.

Despre implanturi dentare

„Nu avem de ce să fugim de implanturi, nu sunt dureroase. Tehnica actuală s-a dezvoltat foarte mult. Foarte mulți pacienți evită și ajung la implanturi. E o poveste de groază care nu ar trebui să existe. Le e fircă să nu piardă implantul. Există posibilitatea să te umfli, dar asta nu înseamnă că ai un cap pe lângă. Demult, erau situații limită în care exista posibilitate pierderii. Poate că unii au suferit, dar vorbim de foarte mulți ani în urmă. La carte, se spunea că implanturile trebuie să țină zece ani, dar ele acum țin mult mai mult.

Contează foarte mult tehnica, doctorul, poate mai mult decât implantul în sine. Pentru unii este scump, un implant poate să varieze între 450-1500 de euro. În general, se pierde osul din jurul implantului și în zona aceea nu mai poți să implantezi atât de ușor. Medicul se gândește în viitor, nu mai sunt vremurile în care pui restaurări de arcade”.

Despre albirea dinților

„Albirea nu mai putem spune că distruge dinții. Nu distruge niciun dinte. Dacă noi facem albire acasă, da distruge. Dacă lumea vrea să aibă dinții mai albi și au impresia că se albesc cu produse, dinții se pot distruge. Apar carii, se distruge smalțul dinților, crește sensibilitatea”. 

Când se pune un implant?

„Eu am pacienți care s-au supărat că nu le-am pus implanturi. Nu poți să scoți un dinte bun pe care să pui implant. Dacă am toată gura ok și pun un dinte e bine. Sunt lucruri pe care acum trebuie să le gândești. Tehnica clasică, acum mulți ani de zile, era „câte rădăcini, atâtea implanturi să pui”. Implantarea trebuie gândită pe anumite situații. Acum, lumea aude de implanturi și ajung să se supere că nu le pui implant”.

Când se pun fațetele?

„Noi nu o folosim decât pentru estetică. Este un moft. Rolul ei este de estetică, de design. Nu putem să le folosim pe dinți strâmbi sau când sunt dinții cariați. La ora actuală, coroanele sunt atât de subțiri încât nu e nicio diferență între fațetă sau coroană. Nu poți să o pui și să garantezi că nu o să sară niciodată de pe dinți. Pacienții trebuie să înțeleagă”. 

„Cu restaurările de la ora actuală, noi nu ne atingem de niciun ligament, de nicio gingie. 

Sângerarea dinților la copii

„Sunt hormonale, când sunt la pubertate. Dacă avem sângerări la copii, trebuie să verificăm cariile, placa bacteriană. Și cu un spălat corect, cariile tot există”. 

Igienă dentară

„Dacă tu te apuci de ele la 20 de ani... Nu îți intră în obicei pentru că nu ai făcut asta de mic. Nu este greu. Este greu pentru părinții care nu folosesc ață dentară. Noi ne-am învățat să ne fâșâim periuțele pe dinți. O altă greșeală, „folosiți ață dentară?”, „din când în când”. Mereu mă întrebau pacienții ce pastă de dinți să folosim. Orice pastă de dinți, numai folosiți. Periuțele circulare sunt destul de agresive, preferăm tehnica manuală. E important să ne spălăm pe dinți. După ce ne spălăm cu pasta de dinți trebuie să o lăsăm un pic să acționeze. Apa de gură face foarte bine, numai că unele îngălbenesc dinții. Ca să nu îngălbenească, trebuie să o diluăm un pic”.

Despre periajul profesional

„La trei luni de zile, dar depinde de afecțiunea pe care o au. Se urmărește pacientul. Cred că am reușit să îi convingem că e mai ușor să previi decât să tratezi”.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole