Antena 3 CNN Politică Prima dezbatere prezidenţială, la Antena 3 CNN. Lasconi nu a ştiut să spună cine face parte din Consiliul de Securitate al ONU şi CSAT

Prima dezbatere prezidenţială, la Antena 3 CNN. Lasconi nu a ştiut să spună cine face parte din Consiliul de Securitate al ONU şi CSAT

A.D., A.D.
23 minute de citit Publicat la 09:57 27 Oct 2024 Modificat la 07:32 28 Oct 2024

A început, la Palatul Parlamentului, prima dezbatere prezidenţială cu candidaţii la alegerile din 24 noiembrie. Dezbaterea este organizată de Antena 3 CNN, după modelul „Town Hall” de la CNN, şi astăzi va răspunde întrebărilor preşedinta USR, Elena Lasconi. Dezbaterea este moderată de Mihai Gâdea, iar în sala din Palatul Parlamentului se află şi jurnaliştii Antena 3 CNN.

Ce crede Elena Lasconi despre soluția cu două state în conflictul Israel-Palestina

Mircea Badea: Sigur că am fost tentat să vă întreb dacă știți care e aria cercului, dar am zis, totuși, să mă păstrez în aria atribuțiilor constituționale ale președintelui, am văzut că multe întrebări au fost pe lângă... Și oricum puteați să-l întrebați pe Nicușor Dan care-i aria cercului, că vă înconjurați de specialiști. Auzind afirmațiile dumneavoastră despre BRICS, am fost tentat să schimb întrebarea, întrebarea mea e despre Orientul Mijlociu. Dar, auzind ce ați spus despre BRICS, nu era despre furnici în copaci o mâncare BRICS, pentru că e din China și nici dacă Vladimir Putin, conform definiției dumneavoastră de penal e sau nu penal în momentul ăsta așa că o să revin la întrebarea mea cu care m-am prezentat- având în vedere ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în Orientul Mijlociu chiar acum și multe rezoluții ONU pe temă și multe afirmații foarte clare, articulate ale liderilor europeni despre aceste rezoluții ONU.

Credeți că numita soluție a celor două state e o rezolvare? Care ar fi poziția oficială a președintelui României în această chestiune?

Elena Lasconi: Din nou, m-aș consulta în chestiunea asta pentru că mi se pare, în momentul de față, extrem de sensibilă. Dar să nu uităm faptul că în acea zonă statul democratic este Israelul. Să nu uităm asta, să nu uităm faptul că Statele Unite sprijină Israelul, de asemenea, le-a atras atenția când, practic, în Palestina mureau oameni de foame pentru că nu erau lăsați să ajungă cu ajutoarele acolo. Eu cred că ar trebui să luăm în considerae și linia Statelor Unite pentru că avem acest parteneriat și suntem în NATO, dar e foarte adevărat că aș sta de vorbă și în țară, în primul rând aș discuta lucrul acesta și în CSAT dar și cu consilierii care-s specializați pe zona Orientului Mijlociu.

Mircea Badea: Deci nu aveți, în momentul ăsta, o hotărâre clară, o convingere clară cu privire la numita soluție a celor două state.

Elena Lasconi: Nu, dar știți, președintele este cel mai bine informat român din România și am nevoie de mai multă informație din zona respectivă, adică nu doar din ce văd la televizor sau din ce citesc în presă. Cred că e nevoie de mai multă informație din zona respectivă ca să poți să-ți faci o imagine de ansamblu.

Mircea Badea: Deci, la rezoluțiile ONU deja existente, la pozițiile foarte articulate și clare ale liderilor europeni, ați mai adăuga niște informații de la fața locului.

Elena Lasconi: Eu nu aș adăuga nimic dacă nu am nimic de adăugat. Aș spune că în ceea ce privește poziția președintelui României vizavi de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu va fi luată nu de capul meu ci împreună cu CSAT și cu consilieri care să fie specializați pe zona Orientului Mijlociu.

Despre aderarea la OCDE

Întrebare Nicolae Ciucă. – Care sunt cele trei avantaje ale României din momentul aderării la OCDE?

Lasconi: Înseamnă că suntem în liga mare din punct de vedere economic, suntem mai atractivi pentru investitori pentru că deja facem parte din OCDE. Înseamnă o plusvaloare pentu România și români înseamnă români angajați cu salarii mai bine plătite, le-am zis.

Întrebare Andreea Dumitrache, jurnalist Antena 3 CNN: Ați spus de mai multe ori, premierul pe care l-ați alege ar fi domnul Ilie Bolojan de la PNL și ați spus acum că ați face guvernul cu PNL și cu UDMR. Dacă nu treceți de 50 la sută în această formulă, se poate întâmpla, am văzut și unele sondaje, pe cine ați coopta la guvernare între PSD și AUR?
Lasconi: Dar de ce să răspund eu la un scenariu negativ. Formațiunea mea e din zona de optimism, eu mă gândesc că facem împreună cu PNL și UDMR și că oamenii vor vota USR la parlamentare. AUR, în niciun caz AUR e exclus.
Întrebare Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN: E România pregătită pentru un președinte femeie?
Lasconi: E super pregătită și noi astăzi facem istorie, o simt cu toate ființa mea. Nu am vrut să fac o carieră politică, am zis că vreau să schimb ceva și iubesc locul ăla unde sunt primar.

Sabina Iosub: Cum rezolvați problema Schengen?

Lasconi: Cu presiune, deja m-apuc de-acum să-l iau cu scrisori pe cancelarul Austriei, eu o să fiu picătura chinezească. Dacă mă dă afară pe ușă intru pe geam.

Sabina Iosub: Vulnerabilitățile în materie de politică externă ale Elenei Lasconi, în ce măsură devin vulnerabilitățile României? Lasconi: 100% nu vor deveni pentru că mă voi înconjura de oameni care sunt specialiști. Eu cred că un președinte nu e o enciclopedie și nu dă examen la MAE, trebuie să dea o direcție. Viziunea mea e ca un manager de proiect, iar proiectul e țara.

Întrebare Sabrina Preda, jurnalist Antena 3 CNN: De la invazia Rusiei în Ucraina, de fiecare dată pe agendă se vorbește de securitatea în Marea Neagră, nu e un lucru nou, s-a vorbit și după 2014. Congresul SUA a adoptat legea Black Sea Security Act care cere o forță suplimentară navală. Turcia se opune. Credeți că avem nevoie?

Lasconi: În momentul de față nu, doar dacă doamne ferește Ucraina pierde războiul. Nu, nu cred pentru că avem Kogalniceanu și la Fetești. Eu cred că în momentul de față Turcia are un rol esențial. Nu trebuie ignorat faptul că sunt a doua cea mai mare armată din NATO, sunt un aliat NATO și cred că ar trebui să menținem o relație fair play cu Turcia pentru că ajută în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Lasconi: Vreau să vă spun că voi lupta pentru a tăia taxele pentru micii antreprenori, mulți au fost nevoiți să închidă, în special cele mici. Dacă și-ar face bine treaba statul, dvs. știți că nu au colectat TVA de opt milioane de euro. Banii aceștia ar ajunge pentru acele tăieri de taxe pentru muncă. Antreprenorii aduc prosperitate acestei țări, ei sunt baza, nu avem nevoie să le punem piciorul pe cap să nu mai facă nimic.

Întrebare Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Această campanie a debutat cu multe dezvăluiri despre înțelegeri subterane, considerați că serviciile secrete din România sunt implicate ca un candidat să ajungă președintele României?

Lasconi: Nu e prima oară când auzim de implicarea serviciilor, dar eu aș putea să zic, nu știu dacă sunt implicați, dar se întrebă oricum mult mai grav. Noi tot discutăm de război, dar dvs. nu vedeți că în momentul de față în România e un război, că nu e convențial, că e un război al fake news-ului, informatic?.

Cătălina Porumbel: Considerați că ancheta EPPO cu privire la contractele pe fonduri europene din Câmpulung e justificată?

Lasconi: Nu e anchetă, cercetează primăria și nici primarul, ci două firme care sunt partenere în acel proiect – am avut primăria, spitalul direcția de asistență socială, un liceu și două SRL-uri. Ei anchetează SRL-urile.

Cătălina Porumbel: Care e relația cu Kovesi?

Lasconi: Niciuna, nu m-am întâlnit nicidoată cu Kovesi. O admir că e o femeie puternică și deșteaptă.

Cătălina Porumbel: Câte plângeri penale pe numele dvs în calitate de primar există?

Lasconi: Nu știu, zeci, dar toate sunt cu neînceperea urmării.

Întrebare Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Câți membri sunt în CSAT și care sunt după funcție și nu după nume.

Lasconi: Sunt 13 membri în CSAT – președintele, premierul, ministrul justiției, economiei, un secretar, consilierul pe apărare al președintelui, ministrul apărării, șeful statului major, ministrul finanțelor, șefii serviciilor. Dacă mi-ați da să notez cred că aș putea să fac (notează pe o hârtie). Numai o secundă, lăsați-mă puțin. Oricum sunt 13 toți, cu tot cu secretar și cu președintele României. Nu e membru, dar e în CSAT.

Întrebare Robert Kiss, jurnalist Antena3.ro: Pare un scenariu poate greu de crezut, dar poate nici președintele Iohannis nu se aștepta în 2014 că acum va fi un război la graniţe. Care ar fi primul lucru pe care l-ați face dacă Republica Moldova ar fi atacată de Rusia?.

Lasconi: Doamne ferește să se întâmple și vreau să fac apel la toți moldovenii din România și din alte țări europene să meargă la vot, ați văzut ce s-a întâmplat în Georgia? E absolut incredibil, sunt foarte importante alegerile și vă rog frumos să-i mobilizați. Haideți la vot, e important. Drumul Moldovei trebuie să fie european și euro-atlantic. În secunda doi aș sprijini Republica Moldova, din nou firul scurt cu NATO și cu Casa Albă, ajutor pentru R. Moldova, o să sprijin pe Maia Sandu, eu am spus destul de clar că asta e direcția și voi sprijini R. Moldova. Foarte aproape acasă ai premierul și ministrul apărării, normal că trebuie să vorbești la NATO, la Casa Albă, avem CSAT, trebuie să luăm decizii rapide.

Întrebare – Timișoara, Dorin Luca: Ținând cont că sunteți susținută de un partid cu vedere progresiste, cum faceți legătura dintre aceste valori și cele tradiționale românești?.

Lasconi: USR e un partid în care-și are locul toată lumea, e un partid al toleranței. Importante sunta valorile. Eu am fost foarte clară și am spus că parteneriatul civil e în regulă, eu am o problemă cu cuvântul căsătoria. Majoritatea cu care am vorbit mi-au spus că nu doresc neapărat căsătorie. Eu sunt creștin-ortodoxă, sunt căsătorită cu un bărbat, am un copil, un cățel, și după cum ați văzut și furnici.

Întrebare Oana Zamfir, jurnalist Antena 3 CNN – Trebuie să vă spun că, spre uluirea mea, sunteți singurul politician care și-a declarat insistent admirația față de Băsescu. Dacă percepția dvs. e una pozitivă, admirativă față de securistul Petrov și de regimul său abuziv în care 250 de oameni nevinovați au ajuns la pușcărie, serviciile secrete să fie transformate într-o mafie. Cum vor avea românii încredere?

Lasconi:  Nu vreau să mă mărit cu Traian Băsescu. În al doilea rând, am spus că o să iau tot ce e mai bun de la foștii președinți. Cred că a adus într-o zonă ușor mai intimă pentru că ați început cu un nume și nu aș vrea să dezvolt, dar o să iau tot ce e mai bun de la foștii președinți.Eu nu l-am aplaudat pe Traian Băsescu pentru că a colaborat cu Securitatea. Eu detest securiștii. Și cei care colaborează cu diverse servicii, dar asta nu înseamnă că nu poți să iei binele de la un om. Nu poți să pui o ștampilă pe un om că e dracu’ pe Pământ. Din punctul meu de vedere, el a fost un președinte bun. Eu nu o să fac greșeli și nu o să fiu abuzivă. Am 52 de ani, mă știe multă lume, niciodată nu mi-am pierdut mințile. Îmi aduc aminte că de fiecare dată mă trezea mama dimineața să mă duc la școală și mă enerva asta. Dar cred că trebuie ca o femei să trezească această națiune. Nu o să fiu leneșul de Iohannis, Traian Băsescu sau Emil Constantinescu. Cum puteți după astfel de declarații admirative să câștigați încrederea românilor. Îmi arăt apreciere față de dvs. v-am ascultat, vă admir, am luat și atunci când m-ați criticat, de multe ori n-ați avut dreptate dar vreau să vă mulțumesc că mă faceți să devin mai bună. Da, poate că uneori faci greșeli – am admirat implicarea lui Traian Băsescu. Și dacă-mi pierd normalitatea, las hârtie nu doar că-mi las averea, că plec din țară.

Elena Lasconi nu ştie că România nu face parte din Consiliul de Securitate al ONU

Adrian Ursu, realizator Antena 3 CNN i-a adresat candidatei USR următoarea serie de întrebări.

Adrian Ursu: „Ați repetat, cred că de trei ori, că veți fi, sigur, președintele României. Tocmai de aceea, în ipoteza asta, haideți să pornim de la următoarele situații.

Veți participa la reuniuni internaționale importante. Să luăm câteva cazuri practice.

1) Participați, de pildă, la Consiliul European și se pune problema votului pentru admiterea accelerată a Ucrainei. Votați pentru sau împotrivă?

2) Veți participa la reuniunea Consiliului de Securitate ONU. Se pune problema sancționării și condamnării Israelului pentru victimele civile din Gaza sau din Liban.

3) Veți participa la reuniunea Consiliului NATO și veți vota și acolo pentru sau împotriva admiterii imediate a Ucrainei?”

Elena Lasconi: „La prima și la a treia, categoric da, pentru admiterea Ucrainei. Dar eu aș milita foarte mult și pentru Republica Moldova, atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Iar în ceea ce privește ONU, acolo linia, direcția, va fi cea a partenerilor noștri americani. Acestea sunt cele trei răspunsuri”.

Adrian Ursu: „Cum spun americanii, așa veți vota, da?”

Elena Lasconi:Nu cum spun ei. O să gândesc, bineînțeles, și cu mintea mea și nu numai cu mintea mea. Noi trebuie să mergem pe linia NATO și a parteneriatului (cu SUA)”.

Adrian Ursu: „E bine să mergem pe linia americanilor, dintr-un sigur motiv, și anume, știți că noi nu suntem membri ai Consiliului de Securitate ONU. Deci nu veți putea vota”.

Elena Lasconi: „Ok, bine, fie. Nu le știu chiar pe toate...”

Adrian Ursu: „Am văzut că știați că sunt nouă state BRICS. Care sunt membrii Consiliului de Securitate ONU?”

Elena Lasconi: „Membrii trebuie să fie Statele Unite, cu siguranță... Nu știu foarte bine asta și nu cred că e o problemă să nu știu ceva... Știți de ce era important BRICS? Că au fost discuțiile cu Venezuela (blocată la aderarea în BRICS de Brazilia, n.r.) și a fost și discuția despre Turcia care vrea să intre în BRICS și mi se pare că e mult mai aproape de noi. Și mi se părea periculos. Tocmai din acest motiv știam foarte bine despre BRICS. Iar președintele nu trebuie să le știe chiar pe toate, pentru că are pârghii. Președintele este cel care vine cu viziunea, dar el se poate folosi de oamenii care sunt foarte bine pregătiți pe domeniul lor. Are un Minister al Afacerilor Externe, are consilieri la Cotroceni. Deci, președintele poate să se înconjoare de oameni care știu foarte bine treaba asta.”

Adrian Ursu: „Votul categoric pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO l-ați da în orice condiții, adică în condițiile de acum?”

Elena Lasconi: „Da, noi suntem pentru Uniunea Europeană și NATO și cu Ucraina și Republica Moldova”.

Adrian Ursu: „Dar știți că Ucraina este o țară în război. Adică, admiterea unei țări în război în Alianța Nord-Atlantică, cu trupe străine pe teritoriul ei, este posibilă?”

Elena Lasconi: „Stați puțin, că există niște pași până să intri în Uniunea Europeană. Nu cred că se face mâine. Și îmi doresc foarte mult să avem o pace la granițele noastre și nu război. Și cred că asta și-ar dori orice român, pentru că cea mai lungă graniță a României este cu Ucraina, și ar fi absolut grozav să fie și în NATO și în Uniunea Europeană, la fel ca și noi. Deci, am avea o siguranță, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al apărării”.

Elena Lasconi i-a mulțumit, în final, lui Adrian Ursu pentru „întrebarea-capcană”. „Așa învățăm”, a conchis ea.

Fact Check:

Elena Lasconi nu a ştiut să spună ce ţări fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, a spus în mod fals, că România face parte din Consiliul de Securitate al ONU, şi nu a ştiut nici să spună ce ţări fac parte din BRICS. 

Consiliul de Securitate al ONU este compus din cinci membri permanenţi (SUA, Franța, Marea Britani, China și Rusia) şi zece membri nepermanenţi, aleși în urma unor alegeri care au loc anual.

România a candidat în 2019 pentru acest post, dar a pierdut în fața Estoniei.

UPDATE ora 21:56

Întrebare – Aveți curaj să ieșiți în fața românilor la tv, să dați semnătură – eu în caz că nu-mi îndeplinesc sarcinile pe care le-am promis, sau măcar 80%, eu singur promit în fața românilor că donez averea săracilor. Aveți curaj?

Lasconi: Păi acum e nedrept că i-a întrebat pe toți. Eu nu am nicio teamă că nu o să-mi îndeplinesc atribuțiile pentru că o să fiu cel mai bun președinte din ăștia 35 de ani și voi fi primul președinte femeie.

Lasconi: Președintele este ca un manager de proiect – proiectul este țara – președintele trebuie să se sfătuiască cu oameni care știu pe felia lor. Nu pot eu să vă spun acum pentru că vreau să mă consult cu oameni care se pricep. Motivul oficial e chiar pe bune, faptul că să fii primar e un job cu normă întreagă, are și două fetițe care sunau în fiecare zi să întrebe când vine acasă plus că are de condus o primărie. În ce privește dacă cu Trump sau Harris, eu aleg America, noi avem un parteneriat cu SUA, suntem aliați NATO, indiferent cine ar fi la Casa Albă, noi mergem pe linia Vest.

Lasconi: Știți că Președintele poate să vină cu propunere de premier. E foarte important să ai cu cine să lucrezi. Se fac cheltuieli excesive și ne-am împrumutat ofarte mult și pentru generațiile nenăscute. Să tăiem mult din cheltuieli inutile. Companiile de stat care sunt găuri negre pentru economia României sunt lăsate să trăiască pentru că în consiliile de adminsitrație... Trebuie tăiate cheltuielile. Franța are 12 ministere, noi 18. De ce politicienii nu ascultă vocea poporului – am fost la un referendum în care românii au cerut 300 de parlamentari și o singură cameră. Asta se va întâmpla. Noi am fost la referendum degeaba? Oricum ar trebui să mergem pe 300 și să nu ignorăm ce spun oamenii. E mai complicat deschimbat constituția, eu aș vrea mai mult să schimbăm pentru Fără Penali În Funcții publice. Aș vrea să nu mai avem nici înghețări de posturi publice, așa cum a făcut Iohannis vreo 20 de ani.

Întrebare – Sibiu: Sunt Doina din Sibiu, întrebarea mea pentru viitorul președinte – ce va face pentru România privitor la spațiul Schengen cu drepturi depline și pentru viza americană?.

Lasconi: Exact ce n-a făcut Iohannis voi face. Voi fi picătura chinezească, deja am scris o srisoare pentru cancelarul Austriei. În toate discuțiile din exterior am vorbit de Schengen și R. Moldova și, de asemenea, voi face presiune le voi arăta austriecilor care sunt pierderiile pe care le au investitorii austrieci, cred că îi doare și nu putem să mergem mereu cu capul plecat. Îmi pare rău că politicienii nu știu să negocieze, o mai avea în sânge Băsescu, dar am informații , în momentul în care cineva a preluat o ambasadă înstrăinătate a întrebat ce pretenții au de la noi și erau câteva bibliorafturi iar la noi nu era nimic.

Lasconi: DNA şi DIICOT nu au învăţat să lucreze în echipă

UPDATE 21:38: Întrebare Berta Popescu, jurnalist Antena 3 CNN: Când o să scoateți politicul din justiție, și o să mă leg de acst subiect. Ați spus că justiția nu face dreptate în România – cine credeți că e de vină – politicienii sau există și o vină din partea judecătorilor și procurorilo?.

Lasconi: Nu aș pune o etichetă tuturor magistaților, cum nu aș pune tuturor jurnaliștilor. Și în magistratură e ca în viață, sunt magistrați corecți și unii care sunt ușor influențați sau mai țin la sertar dosare. Mă gândesc la colegul meu, Dan Barna, care a candidat la prezidențiale, a ieșit o știre că e anchetat, și apoi după cinci ani a apărut că nu există fapta. Noi avem o propunere ca hoții să nu ne mai facă cu mâna din fel de fel de destinații exotice pentru că s-a prescris fapta. Dacă statul nu e capabil să recupereze prejudiciile, atunci ar trebui să facă niște privați asta.

Pentru că DNA... ce înseamnă DNA pentru români?. Noi am văzut multe cazuri de corupție și ei și-au făcut treaba. Noi am văzut că cei de la DNA au filat un medic pentru găini și ouă dar aș mai vedea o implicare în traficul de droguri ,ar putea să colaboreze cu DIICOT. Oamenii nu au învățat să lucreze în echipă. Eu cred că la fel e nevoie de discuții pentru că eu îmi doresc și am și spus că o să am consilier la Cotroceni și o să vedem care e cea mai bună soluție.

Întrebare Cezara: E o discuție mai veche legată de politicieni că nu discută cu tinerii. Știu că nu sunteți un politician vechi, motiv pentru care vă întreb de ce ați fi un președinte potrivit pentru tineri și de ce să vă voteze?

Lasconi: Din nou, revin, pentru că sunt omul faptelor – oare e Andrei Grecu în sală? Mersi că ai venit să mă susții, Andrei e cel mai tânăr consilier al unui primar din România, eu l-am angajat când avea 20 de ani pentru că am încredere în tineri. Astea-s fapte. Mai mult decât atât, am o propunere, nu știu cum ați fost în tinerețe, dar eu cea mai mare nevoie de bani am avut-o când eram tânără. Prin tăierea taxelor, tinerii vor rămâne și subliniez pentru că nu-mi place să aud placa asta cu vă dăm, că nu dau de la ei, vor rămâne din munca lor cu 1000 de lei în plus pe lume. Când am făcut locuri de joacă pentru copii, am vorbit mai întâi cu copiii. Tinerii m-au rugat să le facem în Câmpulung un teren de baschet,am semnat și o petiție și m-am ținut de cuvânt. Tot timpul am fost în dialog cu tinerii.

Întrebare de la Mircea Geoană: O întrebare de politică externă, unde a punctul dumneavoastră forte. Dacă ați fi invitată la un summit BRICS alături de Turcia, ați participa?

Lasconi: Ce interesant că mă întreabă domnul Geoană despre jucăria lui Putin. E foarte interesant... Bineînțeles că nu aș participa și nu aș discuta niciodată cu un individ care are mandat de arestare internațională pentru crime împotriva umanității. Da, nu aș face asta. Poate că domnia sa s-ar duce pentru că știe drumurile spre Moscova, dar Elena Lasconi nu. Și dacă crede că a fost simpatic spunând, cumva de sus, din universul lui, că nu știu ce e BRICS, dacă vrea pot să-i spun că e format din nouă state. Dacă vrea pot să-i mai explic despre BRICS, nu m-a întrebat, dar pot să-i dau detalii. Dar e interesant că domnul Geoană mi-a adresat această întrebare din zona asta care vizează Rusia.

Mihai Gâdea: Credeți că domnul Mircea Geoană este un agent al Rusiei? Sau care e, de fapt, insinuarea?

Elena Lasconi: Păi gândiți-vă la recentul scandal cu domnul Mănescu, iarăși filieră rusă, cu vizita în Rusia, cu gafele pe care le face domnul. Geoană. De asemenea, tocmai s-a întâlnit, recent, cu un individ pe care eu îl consider periculos.

Mihai Gâdea: Cu cine anume?

Elena Lasconi: O să... I-am adresat întrebare și probabil că o să vină și dumnealui.

Mihai Gâdea: Dacă puteți să ne explicați și nouă pentru că e o discuție publică, spuneți că domnul Geoană s-a întâlnit cu cine?

Elena Lasconi: Cu un individ pe care eu îl consider periculos și România ar trebui să-l considere periculos pentru că conduce o divizie de hackeri care au manipulat alegerile în peste 30 de țări din lume.

Mihai Gâdea: Bun, pentru că ați spus atâtea lucruri, cred că ar fi corect să spuneți despre cine e vorba.

Elena Lasconi: O să-i adresez întrebarea, trebuie să aibă și el o întrebare. Bănuiesc că vine, eu am avut curajul, am spart gheața și data trecută tot aici la dumneavoastră.

Mihai Gâdea: Spuneți că domnul Geoană s-a întâlnit cu cineva, aveți dovada faptului că s-a întâlnit cu cineva care conduce o divizie de hackeri? 

Elena Lasconi: 100%, da.

Mihai Gâdea: Aveți această dovadă, iar marți seară când va veni dumneavoastră, în întrebarea pe care o veți adresa faceți referire directă la asta.

Elena Lasconi: Da.

Întrebare de la Andrei, 15 ani: Ce veţi face pentru a stopa dependenţa de TikTok şi de droguri?

Lasconi: În primul rând, noi avem o propunere prin care am solicitat să existe până la 24 de ani consiliere psihologică patru pe lună și cred că e important să discuți cu un psiholog de orice adicții ai avea. Ar fi un răspuns pripit să vă spun că demâine interzicem tiktok. Lucrurile nu se fac așa, mai întâi discutăm.

Întrebare Sergiu Cora, jurnalist Antena 3 CNN: ne spuneați ceva mai devreme că ați vorbit cu Oana. Pe mine mă preocupă educația, singurul program pe care l-a avut Klaus Iohannis s-a numi România Educată, după două mandate vedem că nu e cum era trecut în mandatul președintelui. Avem cei mai puțini absolvenți de studii superiaore. Prima universitate din top e pe locul 800. Ce faceți dvs., dați-ne trei soluții.

Lasconi: Asta mă doare cel mai mult. Cred că principala soluție este să scoatem poltiicul din școală și programul meu dar și al USR avem desființarea inspectoratelor școalre, nu mai înființăm alte direcții sau minuni și vrem să mutăm toată puterea la școală. Profesorii știu și pot să câștige mai mulțibani astfel încât consiliile deadministrație să fie formate din profesori, părinți și elevi, ei știu cel mai bine. Un exemplu foarte simplu, când s-a deschis PNRR pentru microbuze școlare noi ca primărie nu puteam să deschidem proiect și aveam nevoie de microbuze și am trimis o documentație stufoasă cu explicații și nici până în ziua de azi nu ne-au răspuns. S-a deschis apoi o altă axă și la începutul anului viitor în Câmpulung vom avea autobuze și microbuze electrice. Nu am simțit din partea statului că își suflecă mânecile să obțină fonduri. O altă chestiune la carețin foarte mult – o masă caldă în școală pentru copiii din zona rurală și apoi să o ducem pe toată țara. Cred că dacă scoatem politicul petnru că sunt multe decizii care se iau politic, lucrurile vor merge mai bine.

Guvernare USR-PNL-UDMR

UPDATE ora 21:18 Întrebare: Dacă poate să formeze o echipă cu actualele formațiuni politice și cum poate să aducă o schimbare față de regimul Iohannis.

UPDATE ora 21:12 Întrebare de la Marcel Ciolacu: Vă rog să numiţi două state din Europa membre NATO dar care nu sunt membre ale UE

Lasconi: Doar atât? Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO şi, Marea Britanie. 

Cum răspunde criticilor că nu se pricepe la politică externă: Sunt singura opţiune de normalitate şi om cinstit şi muncitor. Uitaţi-vă la ce se întâmplă în Georgia. Multe au fost scoase din context. 

UPDATE ora 21 Elena Lasconi a intrat pe scenă.

"Bună seara, România! În seara asta vom face istorie!

Sunt extrem de emoţionată, mai ales că m-a sunat şi fiica mea, Oana, să îmi ureze baftă."

Lasconi: Îmi pare rău că nu am reuşit să fac o aleianţă cu forţele de dreapta. Eu zic că dacă eşti de bună credinţă şi ai inima deschisă, important e să ai spijinul oamenilor"

S-au adunat câteva sute de persoane în sala din Palatul Parlamentului. Elena Lasconi a sosit cu mult înainte de dezbatere, şi s-a declarat emoţionată şi entuziasmată. "Dacă mi-ar fi spus cineva acum cinci ani că voi ajunge aici, i-aş fi spus să îşi vadă de drum", a spus ea. Înainte de a începe tirul întrebărilor, Elena Lasconi a avut şi o discuţie telefonică cu fiica ei. 

Ştirea iniţială

Antena 3 CNN va organiza, începând de duminică, 27 octombrie, dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale, în care aceștia vor fi puși față în față cu alegătorii și întrebările lor. Prima care va lua parte la dezbaterea moderată de jurnalistul Mihai Gâdea este Elena Lasconi, candidatul USR. Ea va răspunde întrebărilor începând cu ora 21.00.

Dezbaterile, organizate sub numele ”Un Președinte în fața națiunii”, vor fi găzduite de Mihai Gâdea și, timp de două ore și jumătate, fiecare candidat la alegerile prezidențiale va răspunde întrebărilor jurnaliștilor, analiștilor și mai ales ale publicului, ale celui prezent în sală, dar și ale telespectatorilor.

Luni, de la ora 21, va răspunde întrebărilor președintele PNL, Nicolae Ciucă, iar marți, de la ora 21, Mircea Geoană. De asemenea, candidatul PSD, Marcel Ciolacu, va fi pus față în față cu alegătorii români, miercuri, de la ora 21.

Românii sunt așteptați să trimită întrebări pentru candidați pe Whatsapp, la numărul 0744 882 200.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 24 noiembrie, iar finala pentru Palatul Cotroceni se va da în 8 decembrie. 

În cursa pentru Președinție s-au înscris 14 candidați. 

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole