Antena 3 CNN Externe Antena 3 CNN este în punctele critice ale alegerilor din SUA. Drumul spre Mar-a-lago e închis, în Washington este mobilizare maximă

Antena 3 CNN este în punctele critice ale alegerilor din SUA. Drumul spre Mar-a-lago e închis, în Washington este mobilizare maximă

Ana Maria Roman, Sabrina Preda, Sergiu Cora
5 minute de citit Publicat la 23:02 05 Noi 2024 Modificat la 00:23 06 Noi 2024

Votarea în Statele Unite este în desfășurare, americanii fiind chemați la urne pentru a-și alege președintele: republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris. După închiderea urnelor, în funcție de cât de strânsă este competiția, este posibil ca învingătorul să nu fie desemnat pentru câteva ore, zile sau chiar săptămâni. Jurnaliștii Antena 3 CNN Ana Maria Roman, Sabrina Preda și Sergiu Cora se află în SUA și transmit cele mai noi informații.

Cele șapte state-cheie vor decide cine va ieși învingător: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. În aceste state,  anunțarea unui câștigător poate să dureze mai mult. Concret, cine adună 270 de electori va deveni președintele Statelor Unite.

Ana Maria Roman se află în Maryland, acolo unde a stat de vorbă deja cu americanii care au votat. 

„L-am avut invitat chiar și pe fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, James Rosapepe, care ne povestea cum în 1998 președintele Clinton l-a trimis la București pentru a sprijini România să adere la NATO. Suntem în 2024, iată, transmitem din Statele Unite ale Americii despre alegerile din SUA, iar România este în NATO și în Uniunea Europeană.

Suntem în Maryland, aici unde este o zi absolut minunată, aici este o secție de votare, oamenii stau la coadă , iar în interiorul secției de vot este oarecum similar ca în România, evident că sistemul de votare este ușor diferit cu Colegiul Electoral, cu numărul de electori pe care fiecare președinte sau cel care va câștiga alegerile va trebui să-l obțină peste 270.

În acest moment, nu există nici un candidat care să fi atins acest număr de electori. Spuneau experții din Statele Unite ale Americii că este cea mai strânsă cursă din istoria Americii, deoarece atât la nivel național, cât și la nivel internațional, cât și pe state avantajul este de cel mult un procent care intră în marja de eroare”, a explicat Ana Maria Roman, realizator News Hour with CNN.

Ana Maria Roman a stat de vorbă cu Jasmine, o tânără care a votat pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Ea spune că a votat cu Kamala Harris, pentru că, spune ea, „reprezintă o voce importantă  pentru cei de culoare, pentru cei care nu au putut să se exprime.”

„Am votat pentru Kamala Harris, cred că ne va face o viață mai bună, ne va ajuta să avem o viață mai bună pentru că este prima americancă de culoare și reprezintă o voce importantă pentru noi, pentru cei de culoare, pentru cei care nu au putut să se exprime, ceea ce ne oferă ocazia și nouă și ocazia pentru comunitate să se reunească, să pună lucrurile în ordine, să schimbe comunitatea în care trăiesc și să se facă auziți”, a spus Jasmine.

Sabrina Preda: „Au fost montate garduri de metal pe distanțe de sute de metri la centrul de convenție din Palm Beach”

Sabrina Preda se află la centrul de convenție din Palm Beach, Florida, acolo unde se află şi Donald Trump.

„Drumul spre Mar-a-lago a fost închis, sunt măsuri de securitate fără precedent în aceste zile, tocmai pentru că Donald Trump se află aici și a fost la vot. Am văzut acele imagini. Am văzut, de asemenea, și susținătorii lui Donald Trump care au venit la secția de votare.

Am venit însă aici unde va ajunge Trump în această seară. Suntem la centrul de convenție din Palm Beach. Peste 10.000 de susținători sunt așteptați să vină aici pentru a-l asculta pe Donald Trump, atunci când va susține discursul, depinde dacă va câștiga sau va pierde, rămâne de văzut.

Este foarte multă presă în afara centrului de convenție. Vedem jurnaliști din Italia, Germania, Spania, Franța și noi din România. Am văzut, de asemenea, chiar și jurnaliști din Rusia, astăzi, la secția de votare. Este foarte interesant cum Rusia privește spre Statele Unite ale Americii chiar în aceste momente.

Vorbeam de măsuri de securitate pe lângă centrul de convenție, acolo unde au fost montate garduri de metal pe distanțe de sute de metri, tocmai pentru ca nimeni să nu poată trece, să nu poată intra.

Secret Service este la fața locului pentru a se asigura că toate măsurile de siguranță au fost luate. Depinde foarte mult ce se va întâmpla în această seară, în funcție de rezultatul votului.

Însă Donald Trump a avut câteva declarații foarte interesante la secția de votare și putem spune că a făcut și primul pas, să spunem, pentru un apel la calm.

„Susținătorii mei nu sunt oameni violenți. Nu trebuie să le spun asta. Nu vreau să fie nicio violență, dar trebuie să le spun că sunt niște oameni grozavi. Sunt oameni care nu cred în violență", a spus Donald Trump.  

De asemenea, vorbeam despre analizele din presa americană. De exemplu, Politico, spune că sondajele din cele trei state care formează zidul albastru: Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, arată o scădere.

Ei bine, Donald Trump și în 2016 și în 2020 a făcut o surpriză în aceste state, mai ales în 2016, atunci când a reușit să câștige și asta i-a asigurat locul la Casa Albă. În 2020 le-a pierdut în fața lui Joe Biden. Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum.

Într-adevăr, Donald Trump a fost la Mar-a-Lago împreună cu echipa de campanie cu familia. La la 5:30 azi dimineață a ajuns aici în Florida și ne așteptăm în această seară să vedem care va fi mesajul, care va fi discursul lui Donald Trump de aici, din centrul de convenție din Palm Beach, Florida", a transmis Sabrina Preda. 

Sergiu Cora: „La Washington este mobilizare maximă”

Sergiu Cora se află în Wahington DC, acolo unde este mobilizare extremă.

„La Washington este mobilizare maximă. Cum spunea și Mihai, se duc lupte în acele state-cheie. Da, cei de aici, de la Washington, așteaptă să vadă ce se va întâmpla acolo. S-au făcut presiuni în ultima vreme, s-au făcut vizite din partea candidaților pentru a schimba ceva. Pentru că da, cel puțin până acum, sondajele au arătat un scor foarte, foarte strâns”, a spus Sergiu Cora, realizator News Hour with CNN.

El a stat de vorbă și cu Andrei Muraru, ambasadorul român în Statele Unite, care a vorbit despre cum ar putea rezultatul acestor alegeri să influențeze relația dintre România și Statele Unite.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole