Primele analize ale armatei arată că aceste aparate de zbor fără pilot sunt de tip Shahed, proiectate și dezvoltate de Iran.
"Sunt câteva elemente importante care se desprind din raportul preliminar realizat de specialiștii Ministerului Apărării Naționale în urma acestei investigații.
Primul element - și cel mai important - este faptul că resturile dronelor căzute pe teritoriul României provin, într-adevăr, din acele aparate fără pilot de origine iraniană, folosite de Rusia pentru atacuri în Ucraina.
Radu Tudor: "Resturile de drone nu prezentau urme de explozibili sau muniție"
Au fost identificate acele elemente care permit Ministerului Apărării să menționeze negru pe alb acest aspect.
Al doilea element important din raportul preliminar este că nu s-au depistat niciun fel de urme de explozibili sau muniții pe aceste aparate de zbor. Resturile nu prezintă astfel de elemente. Exploziile, dacă au existat la sol, au fost generate, mai degrabă, de combustibilul folosit de aceste drone.
Varianta de lucru pe care merg specialiștii Ministerului Apărării este că aceste drone căzute pe teritoriul României provin din loturile de aparate fără pilot neînarmate pe care Rusia le lansează asupra Ucrainei, odată cu cele pline de muniții și de explozibil.
Radu Tudor: "Rușii trimit drone cu explozibil și drone neînarmate pentru a-i determina pe ucraineni să-și epuizeze muniția"
De ce folosesc rușii astfel de drone neînarmate împreună cu cele înarmate? Pentru că astfel epuizează apărarea antiaeriană a Ucrainei.
În momentul în care trag asupra acestor drone, apărătorii ucraineni nu știu care dintre ele sunt înarmate și care sunt neînarmate și atunci folosesc foarte, foarte multă muniție.
E o tactică pe care rușii o folosesc pe scară largă și, evident, e bine să știm toate aceste elemente din raportul preliminar al specialiștilor MApN, raport care a fost prezentat în mod confidențial în fața membrilor Comisiilor reunite de Apărare, Ordine publică și Siguranță Națională din Senat și Camera Deputaților
Cred că vom împărtăși cu aliații din noștri din NATO aceste elemente și ele vor sta și la baza unei discuții în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Având în vedere inexistența munițiilor și a explozibililor pe aceste resturi de drone, cred că va fi doar un element de alertă, nu unul de reacție militară directă din partea României și a aliaților din NATO", a spus, la Antena 3 CNN, analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor.
Foto: drone de fabricație iraniană