China se luptă cu apariția unor noi focare de SARS - CoV - 2, iar Beijingul implementează o politică de zero toleranță pentru virus. În acest context, tot mai mulți oameni se plâng că animalele de companie le-au fost ucise când au fost spitalizați sau plasați în carantină instituționalizată.
Lisa Li, rezidentă în capitala Chinei, a povestit că își ia toate măsurile de precauție, pentru a nu contacta virusul. Femeia explică că s-ar auto-carantina instant dacă ar apărea vreun focar.
„Dacă se întâmplă să contactez virusul, ce se va întâmpla cu pisica mea? Dacă moare de foame sau este ucisă în timp ce sunt în carantină?”, a spus ea, potrivit South China Morning Post.
Femeia explică că, recent, a avut loc o serie de incidente, în care animalele de companie ale pacienților cu coronavirus au fost ucise de către guvernele locale, ca parte a măsurilor stricte de prevenire a virusului.
Un locuitor al provinciei Chengdu, din sud-vestul Chinei, a povestit pe p platformă de socializare că pisica i-a omorâtă, după ce a fost plasat în carantină.
În septembrie, o femeie din Harbin, nord-estul Chinei a spus, tot pe rețelele de socializare, că cele trei pisici ale sale au fost ucise de autorități, după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19.
Angajații comunitari nu au resprins acuzațiile. Aceștia au explicat că nu există tratament disponibil pentru animale și eutanasiera este singura variantă.
Proprietarii sunt revoltați și au decis să ia problema în propriile mâini. Au fost demarate petiții online, care cer oprirea tratamentelor inumane la care sunt supuse animale.
„Nu există dovezi medicale sau sprijin legal pentru uciderea acestor animale de companie, este extrem de inuman,” a spus unul dintre inițiatorii petiției.
„Vă rugăm să nu încetați să susțineți această cauză, pentru că dacă veți vorbi acum, poate că prietenii vostri blănoși vor muri în continuare”, se arată într-o postare.
Conform legislației chineze, animalele sălbatice sau cele domestice folosite în agricultură sau pentru alimente, care s-au infectat în timpul unei pandemii pot fi ucise. Dar pisicile și câinii nu intră în niciuna dintre aceste două categorii.
Din punct de vedere medical, nu există dovezi concludente că animalele de companie pot răspândi virusul. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, riscul ca animalele să răspândească Covid-19 la oameni este considerat a fi scăzut.