Antena 3 CNN Life Știinţă Ani la rând, arheologii au crezut ca au găsit mormântul surorii Cleopatrei. Acum au descoperit că s-au înșelat

Ani la rând, arheologii au crezut ca au găsit mormântul surorii Cleopatrei. Acum au descoperit că s-au înșelat

G.A.
2 minute de citit Publicat la 08:00 12 Ian 2025 Modificat la 13:00 12 Ian 2025

Un studiu recent arată că un craniu considerat de mult timp ca fiind al surorii vitrege a Cleopatrei, Arsinoë IV, aparține, de fapt, unui băiat adolescent cu o tulburare genetică. Cercetătorii au utilizat scanări CT și analize ADN pentru a demonstra că scheletul descoperit în urmă cu un secol în Turcia nu îi aparține lui Arsinoë, scrie Live Science.

În 1929, un schelet a fost descoperit într-un sarcofag de marmură dintr-o clădire numită Octogonul, aflată la Efes (Ephesus), un sit arheologic din Turcia care găzduia un imens templu dedicat zeiței Artemis. Fără obiecte funerare sau inscripții, arheologii au presupus inițial că mormântul aparținea unei tinere femei importante. 

Arsinoë IV, cunoscută pentru opoziția sa față de Cleopatra și Iulius Cezar în cadrul Asediului Alexandriei (48-47 î.Hr.), a fost considerată o posibilă ocupantă a mormântului. După înfrângerea sa, Arsinoë a căutat azil la Templul lui Artemis, dar a fost executată în 41 î.Hr., la vârsta de 22 de ani, la ordinul lui Marc Antoniu.

[GAL layout="5"]

„O surpriză uriașă”

Un studiu publicat în Scientific Reports a reanalizat posibilitatea ca scheletul să fie al Arsinoë IV. Analiza cu radiocarbon a indicat că moartea persoanei a avut loc între 205 și 36 î.Hr., interval care corespunde cronologiei istorice a morții lui Arsinoë. Totuși, dezvoltarea scheletului a arătat că persoana avea doar 11-14 ani, mult mai tânără decât vârsta Arsinoëi la momentul execuției.

Mai mult, testele au dezvăluit o surpriză majoră: prezența unui cromozom Y, confirmând că scheletul aparținea unui băiat. "A fost o surpriză uriașă," a declarat Gerhard Weber, autorul principal al studiului și profesor de antropologie evoluționară la Universitatea din Viena.

O examinare mai atentă a scheletului a relevat deformări craniene, printre care o sutură craniană închisă prematur — un fenomen rar, asociat de obicei cu persoane în vârstă. Aceasta a cauzat asimetria craniului băiatului.

Cercetătorii sugerează că trăsăturile craniene și mandibulare ar putea fi rezultatul unei boli genetice rare numite sindromul Treacher Collins (TCS), care afectează dezvoltarea capului și feței, cauzând mandibule mici, ochi înclinați și probleme auditive sau vizuale. Totuși, fragmentele de ADN disponibile nu au fost suficiente pentru a confirma acest diagnostic.

Deși cercetătorii au stabilit că scheletul nu este al Arsinoë IV, rămâne neclar de ce un băiat cu astfel de afecțiuni a fost îngropat într-un loc atât de proeminent precum Octogonul din Efes.

"Ce putem afirma cu certitudine este că persoana îngropată în Octogon nu este Arsinoë IV, iar căutarea rămășițelor sale trebuie să continue," au concluzionat cercetătorii.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole