Antena 3 CNN Externe Angelina "Fast&Furious" și Valentina "Valkyrie”. Cine sunt "Vrăjitoarele din Bucha", care apără cerul Ucrainei de rachetele rușilor

Angelina "Fast&Furious" și Valentina "Valkyrie”. Cine sunt "Vrăjitoarele din Bucha", care apără cerul Ucrainei de rachetele rușilor

de Georgiana Marina    |   

În orașul ucrainean Bucha, care a ajuns scena crimelor de război rusești după masacrele comise în 2022 de soldații lui Vladimir Putin, activează acum o mișcare unică de rezistență. Acolo a început recent recrutarea de echipe mobile de pompieri formate exclusiv din femei, cunoscute sub numele de „Vrăjitoarele din Bucha” și „Valkyries”. Jurnaliştii de la postul ucrainean Ukrainska Pravda au vorbit cu câteva dintre ele pentru a afla cum au ajuns să se înroleze și să apere cerul Ucrainei de dronele şi rachetele ruseşti.

Povestea a fost preluată de site-ul independent Meduza.

Olena cea „mică”

Născută în Liov, Olena s-a mutat la Kiev în 2023 și a început să lucreze ca medic generalist la o clinică din Bucha. În iunie 2024, în ziua în care a împlinit 26 de ani, a găsit un anunț pe Instagram că se recrutează voluntari pentru Comunitatea Teritorială Bucha. Ea și prietena ei Angelina au decis să se înroleze în grupul mobil de pompieri „Vrăjitoarele”.

Olena își dorea de mult să se alăture Forțelor de Apărare, dar voia să își păstreze și slujba de medic. Străbunicul Olenei a activat în Organizația Naționaliștilor Ucraineni. Nașul ei a început să o ducă la poligon când avea doar cinci ani. „La centrul de antrenament, m-au lăsat să trag cu mitraliera. Am lovit 11 ținte aeriene cu 25 de cartușe. Precizie mare, utilizare redusă a muniției, așa că comandantul a spus: „Tu vei trage cu mitraliera!””, își amintește ea.

„Vreau să țin oamenii în siguranță ca ei să poată dormi liniștiți. Visul meu este ca războiul să se termine și toți să se întoarcă de pe front și din captivitate”, a afirmat Olena.

Valentina „Valkyrie”

Valentina, de profesie medic veterinar, s-a trezit prinsă sub ocupația rusă în casa ei din regiunea Kiev, în februarie 2022. A văzut cum au fost bombardate aeroportul Hostomel și orașele Irpin și Bucha. După trei săptămâni, abia a scăpat cu viață dintr-o mașină cu care încerca să fugă împreună cu alte șapte persoane. În urmă cu două luni, Valentina s-a alăturat grupului „Bucha Valkyries”. În timpul antrenamentului, s-a temut că nu va putea trece de cursa cu obstacole, dar nu a fost așa. „Locul meu este aici. Acest război nu se va termina fără noi”, spune Valentina cu convingere. „Este timpul să nu mai stai acasă în bucătărie. Putem să luăm armele și să ne apărăm pământul, comunitatea noastră. Bărbații merg în față, iar noi îi înlocuim. Și vedem că suntem capabile să facem asta”

Angelina „Fast & Furious”

Angelina și-a câștigat această poreclă pentru că conduce cu mare viteză. Născută în Luțk, Angelina a lucrat ca anestezist în Bucha. În timpul ocupației ruse, ea a tratat mulți civili răniți în sala de operație, inclusiv copii. Când a fost deschis un „culoar verde”, ea a reușit să scoată câțiva dintre pacienții săi.

În unitatea de apărare teritorială voluntară, a început prin a conduce o camionetă, deoarece nu avea experiență militară. Partenerul ei s-a oferit voluntar pentru infanteria ucraineană la începutul invaziei rusești pe scară largă. „Se îngrijorează foarte mult, dar mă susține. Îmi trimite mesaje: „Fii atentă. Când te întorci după o alertă, nu uita să mă anunți că ești bine. Nu a încercat niciodată să mă oprească. Știe că amândoi luptăm la aceeași cauză”, spune Angelina. „De fiecare dată când doborâm un Shahed, mă bucur, mă motivează să știu că acea dronă nu va lovi casa cuiva.”

Iulia 'Dzyga' (titirez)

Iulia lucra într-un salon cosmetic din Kiev. În a patra zi a invaziei, și-a luat copilul și au fugit în Polonia. După trei luni însă, ea s-a întors. „Mi-am dorit foarte mult să vin acasă. Acum, nici nu-mi pot explica de ce am plecat prima oară. A fost o decizie spontană, determinată probabil de emoții. Am vrut să îmi protejez copilul, dar din punct de vedere psihologic, acolo era mult mai rău decât acasă”, spune ea.

Acum, ea comandă grupul de atac și mobil de foc „Valkyrie” și se ocupă de ajustările de foc. 

„Sunt mereu în mișcare, de aceea, indicativul meu de apel este „Dzyga” [cuvântul urkainian pentru titirez]. Când am decis să mă alătur grupului, familia și prietenii mei nu au fost surprinși pentru că mă cunosc bine”, a povestit ea jurnaliştilor. „Băieții merg pe front și noi stăm aici, apărând cerul, copiii noștri și civilii din spatele nostru. Ce poate fi mai motivant decât atât?”, spune ea.

În aprilie 2024, mulți dintre bărbații din Comunitatea Teritorială de Voluntari Bucha s-au dus pe front, așa că au rămas libere 70 de posturi.

Două dintre „vrăjitoare” au semnat și contracte cu Forțele Armate ucrainene. Una a devenit comandant de pluton de susținere a focului într-un batalion de asalt, în timp ce cealaltă se pregătește pentru a fi ofițer, urmând să comande trei echipaje ale sistemelor de lansare de rachete multiple.

„Văd că femeile care ni se alătură sunt uneori chiar mai motivate decât bărbații”, spune colonelul Andrii Verlatyi, șeful de stat major al grupării Bucha, în vârstă de 51 de ani. „Multe dintre ele au fost mame înainte de asta, dar apoi au venit acești nenorociți și le-au distrus viețile. Au trezit în ele o forță, Doamne ferește ca rușii să se întoarcă aici! Nu s-ar termina bine pentru ei, pentru că femeile ucrainene sunt mai înverșunate decât bărbații.”

 

Subiecte în articol: Ucraina Rusia Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile