Antena 3 CNN Externe Angela Merkel s-a dezis de vaccinul AstraZeneca și a făcut rapelul cu un ser diferit

Angela Merkel s-a dezis de vaccinul AstraZeneca și a făcut rapelul cu un ser diferit

Alexandru Negrici
1 minut de citit Publicat la 09:14 23 Iun 2021 Modificat la 09:19 23 Iun 2021

În vârstă de 66 de ani, cancelarul Germaniei a ales să se vaccineze, în cadrul primei doze, cu vaccinul AstraZeneca, în mijlocul controverselor legate de serul britanic, în luna aprilie.

Oficialului i-a fost administrat atunci vaccinul la mai mult de două săptămâni după ce autoritățile germane au recomandat utilizarea vaccinului doar în cazul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste.

Cu o lună înainte, zeci de țări au întrerupt sau limitat utilizarea vaccinului AstraZeneca. Cu toate acestea, mai multe dintre ele (inclusiv Germania) și-au reluat utilizarea, fie complet, fie cu restricții, după ce autoritățile de reglementare au declarat că beneficiile vaccinului depășesc orice riscuri.

Germania a recomandat, în aprilie, ca persoanele care au primit o primă administrare a vaccinului AstraZeneca să primească un alt ser pentru a doua doză. Multe alte țări europene au luat decizii similare.

În orice caz, decizia cancelarului german de a schimba vacinul la rapel a fost primită cu unele critici, deoarece Angela Merkel era una dintre susținătoarele continuării procesului de vaccinare cu AstraZeneca, în ciuda controverselor legate de serul britanic.

După un început bâlbâit, lansarea campaniei de vaccinare din Germania s-a accelerat brusc în ultimele săptămâni. Procentul de vaccinare al populației era marți de 51,2%.

Amestecarea vaccinurilor

Unii experți consideră că schimbarea vaccinurilor COVID pentru a doua doză ar putea spori imunitatea și sunt în curs mai multe studii medicale.

Un mic studiu din Marea Britanie privind combinarea diferitelor vaccinuri COVID a constatat că persoanele care au primit vaccinul Pfizer, urmat de o doză de AstraZeneca, sau invers, au fost mai predispuse să raporteze simptome ușoare sau moderate comune post-vaccinare decât dacă ar primi două doze de același fel.

Între timp, Canada, care se confruntă cu lipsuri de aprovizionare, a recomandat ca vaccinurile Pfizer și Moderna să poată fi utilizate în mod interschimbabil.

Guvernul Canadei a declarat luni că livrarea săptămânală cu Pfizer, de 2,4 milioane de doze, a fost întârziată, și a permis provinciilor să combine programările Pfizer cu cele Moderna, îndemnând oamenii să nu-și anuleze programările, a raportat Canada’s National Observer.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole