Angela Glover, în vârstă de 50 de ani, a murit luată de ape în timp ce încerca să își salveze câinii.
Informația a fost confirmată de Nick Eleini, fratele femeii, citat de BBC.
Potrivit acestuia, trupul neînsuflețit a fost găsit de soțul femeii.
Bărbatul, pe nume James, a reușit să se agațe de un copac atunci când valul tsunami a lovit țărmul.
Angela Glover (foto următoare) trăia în Tonga de când s-a căsătorit cu James. Bărbatul conducea un salon de tatuaj, iar soția sa era fondatoarea Societății Tongane pentru Bunăstarea Animalelor.
Organizația se ocupa cu adăpostirea și reabilitarea câinilor vagabonzi, înainte de a încerca să le găsească un cămin permanent.
Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt puternic, luni, pentru a treia oară în patru zile însă de astă dată nu a mai fost emisă alertă de tsunami, relatează CNN, care citează serviciul de meteorologie din Australia.
Cea mai puternică erupție de pe glob în peste trei decenii
Erupția de sâmbătă a fost cea mai puternică de pe planetă în ultimii peste 30 de ani, conform experților.
Imagini impresionante surprinse din spațiu arată cum nori uriași de cenușă, gaze și aburi au fost expulzați din conul vulcanic la 20 de kilometri în atmosferă iar valurile provocate de erupție au brăzdat Pacificul.
Pe rețelele sociale au fost postate imagini cu localnici fugind din calea apelor, în timp ce valurile inundau Nuku'alofa, capitala din Tonga, iar cerul după-amiezii liniștite până atunci se făcea negru din cauza norilor vulcanici.
Alertele de tsunami au fost emise la mii de kilometri de locul erupției: de-a lungul coastei vestice a SUA, în Peru, în Noua Zeelandă și în Japonia.
În Peru, cel puțin două persoane au murit după ce au fost luate de valurile mari.
În afara acestor decese confirmate, nu sunt, deocamdată, alte informații privind victimele erupțiilor și ale valurilor tsunami.
[GAL layout="4"]Australia și Noua Zeelandă trimit zboruri de recunoaștere după ce comunicațiile cu Tonga au căzut
Comunicațiile cu arhipelagul tongan au fost întrerupte iar autoritățile din Australia și Noua Zeelandă au trimis zboruri pentru evaluarea efectelor fenomenelor extreme din ultimele zile.
Există temeri privind contaminarea aerului și accesul localnicilor la apă potabilă.
Formată din peste 170 de insule localizate în Pacificul de Sud, Tonga este căminul a circa 100.000 de oameni.
Arhipelagul se află la 800 de kilometri de insulele Fiji și la 2.380 de kilometri de Noua Zeelandă.
Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, vulcanul care a erupt în ultimele zile, este situat la circa 30 de kilometri sud-est de insula Fonuafo'ou.
Vulcanul se află între două insule mici și se înalță la circa 2.000 de metri deasupra platoului oceanic, însă doar circa 100 de metri sunt vizibili deasupra nivelului apelor.
Vulcanul a erupt puternic de mai multe ori în ultimii ani.
În ianuarie 2015, erupția a creat, practic, o nouă insulă, unind insulele existente Hunga-Tonga și Hunga-Ha'apai.
Înaintea seriei de erupții care a debutat pe 14 ianuarie, Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai s-a manifestat în decembrie anul trecut, când a trimis gaze, abur și cenușă la 12 kilometri în atmosferă.