Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN 60% dintre candidații trecuți de 45 de ani au fost discriminați la interviul de angajare, potrivit unui studiu

60% dintre candidații trecuți de 45 de ani au fost discriminați la interviul de angajare, potrivit unui studiu

Un studiu realizat de o platformă de recrutare arată că 60% dintre candidații trecuți de 45 de ani au fost discriminați la interviul de angajare, cel puțin odată din cauza vârstei.  

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Drama pentru românii de vârsta a doua care își caută un loc de muncă. Un procent de 60% dintre cei trecuți de 45 de ani susțin că au fost discriminați de angajatori din cauza vârstei, cu toate că legea le impune să mai muncească încă 20 de ani. 

Chiar și recrutorii recunosc că preferă salariații tineri. Deși aceștia nu au suficientă experiență, au mai multă putere de muncă, acceptă salarii mai mici și pot ține pasul cu tehnologia.  

Domnul Marinescu a trăit ani în șir alături de soția sa, drama căutării unui loc de muncă. 

La 56 de ani, acesta a rămas fără serviciu. A început să meargă la zeci de interviuri de angajare, dar fără rezultat.

Citește și: Amendă uriașă pentru o firmă din București, după ce a angajat la negru străini din Bangladesh

În aceea situație sunt mii de români.

"Dificultatea de a-ți găsi un loc de muncă este considerat un factor de stres extrem de puternic care afectează întreaga ființă. Mai ales când trec multe luni în care nu-și găsește un loc de muncă, sentimentul de lipsă de valoare, de incapacitate, de deznădejde, vin și practic descriu tabloul depresiei", Mirela Zivari, psiholog.

"O treime dintre recrutorii recunosc că țin cont de vârsta candidaților, 34% dintre recrutori spun că sunt îngrijorați de lipsa candidaților cu abilități digitale, iar 14% spun că sunt rezistenți la schimbare. Apoi, pe lista de îngrijorări, sau, practic, motive pentru care ei sunt refuzați, este lipsa de deschidere spre a învăța și dobândire de abilități noi. Dar și îngrijorări privind posibile probleme de sănătate", a declarat Alexandra Colceru, P.R. platformă online de recrutare.

Același studiu arată totuși că persoanele de vârsta a doua sunt dispuse să urmeze cursuri de calificare sau să se reorienteze profesional. Aproape 40% ar face cursuri IT pentru a avea abilități digitale, iar 13% ar învăța și o limbă străină.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Mâncă, 60% dintre șomeri au peste 50 de ani.  

Ca să îi determine pe patroni să îi angajeze, statul le oferă jumătate din salariul acestora. Pe de altă parte, tot autoritățile vor să crească vârsta de pensionare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile