Antena 3 CNN Actualitate Locale Angajaţii unei companii de transport public din Constanţa, obligaţi să-şi pună ipotecă pe casă: "Aşa spune legea"

Angajaţii unei companii de transport public din Constanţa, obligaţi să-şi pună ipotecă pe casă: "Aşa spune legea"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:51 20 Sep 2023 Modificat la 20:51 20 Sep 2023

Salariații care exercită atribuții de gestionari la CT BUS Constanţa au obligaţia de a constitui o garanţie suplimentară, respectiv ipotecă de gradul I sau II pentru bunuri imobile proprietatea angajatului sau a unui terţ, ipotecă pe bunuri de folosinţă sau depozit bancar. În cazul nerespectării acestei obligaţii se aplică încetarea contractului individual de muncă.

Decizia societății a venit după ce o fostă angajată a reușit să producă o gaură în gestiunea firmei de peste 1 miliard de lei.

Potrivit replicaonline.ro, femeia avea în gestiune biletele de călătorie, care urmau a se da spre vânzare către tonete. În scopul de a-şi rotunji veniturile femeia deschidea pachetele în care erau biletele şi lua câteva din ele apoi resigila pachetul. Aşa a ajuns să producă o gaură în gestiunea firmei de peste 1 miliard de lei.

Angajații nu sunt de acord cu aceste garanții şi s-au adresat Sindicatului Liber Transport în Comun Constanța care a depus o acțiune în instanță pentru a anula decizia de a-și pune casa gaj, ca o garanție suplimentară.  

"Li se oprește și în fiecare lună o sumă din salariu, dar nu avem ce să facem, așa este legea. Dar garanța ipotecară este prea mult. (...) La angajare nu a fost nici un criteriu și asta am motivat și noi, că nu poți să angajezi un om și după aceea să-și lase locul de muncă, că așa s-au trezit ei. Omul nu are cu ce să gireze, pentru că sunt fete care nu au proprietăți, nu au cu ce să gireze, și nu le putem da afară", a spus liderul sindicatului sursei citate. 

De cealaltă parte, un membru al consiliului de administraţie spune că "toți angajații actuali ai CT BUS aflați acum în această situație au cunoscut și acceptat această condiție, încă din momentul angajării".

"Da, este adevărat ca Legea 22/1969 e una veche, socialistă, dar este încă în vigoare, suntem obligați să o respectăm, iar principiile ei sunt valabile și astăzi. Legea „impune luarea unor măsuri noi, cât mai eficiente, și în ceea ce privește organizarea gestionării bunurilor (...), angajarea de gestionari calificaţi, cinstiţi şi, cu simț gospodăresc, întărirea sistemului de răspundere materială şi de garanţii. (...) 

Pe de altă parte, atât eu cât și colegii mei, membri ai CA, suntem de acord că această garanție imobiliară este o măsură care încarcă prea mult gestionarul", mai transmit aceștia subliniind că se analizează diverse scenarii care să conducă la scăderea valorii gestiunii și implicit la diminuarea garanției astfel încât să nu se ajungă la garanția imobiliară.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole