Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Andrei Baciu: "3 lucruri simple cu care poţi salva viața cuiva. Dacă nu se acționează în primele 4 ore, efectele devin ireversibile"

Dr. Andrei Baciu: "3 lucruri simple cu care poţi salva viața cuiva. Dacă nu se acționează în primele 4 ore, efectele devin ireversibile"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:13 05 Iun 2022 Modificat la 14:10 05 Iun 2022

"Trei lucruri simple pe care dacă le recunoști, vei salva viața cuiva.

Se estimează că atunci când o persoană suferă un accident vascular cerebral, pierde cam 2 milioane de neuroni pe minut. 

De asta este important să recunoaștem atunci când cineva suferă un AVC. Cele mai frecvente manifestări pe care le putem recunoaște sunt:

- asimetria facială

- vorbirea incoerentă

- paralizia sau amorțirea bruscă a mâinii sau a piciorului.

Dr. Andrei Baciu: "Dacă nu se acționează rapid, în primele 4 ore, efectele devin ireversibile"

Să le luăm pe rând. Asimetria facială, atunci când jumătatea inferioară a feței este căzută sau colțurile gurii sunt îndreptate în direcții opuse, este un semnal major în cazul unul AVC. 

Apoi, vorbirea incoerentă, dificultățile de înțelegere a ceea ce spun ceilalți pot fi semnale importante, la fel și paralizia sau amorțirea bruscă a mâinii sau a piciorului. Nu toate persoanele au aceleași simptome, dar acestea trei sunt printre cele mai comune. 

Uneori, pot apărea brusc tulburări de vedere sau persoana în cauză își pierde echilibrul și nu se mai poate coordona.

Când cineva prezintă aceste simptome este foarte probabil vorba despre un AVC. Într-un astfel de caz, trebuie să apelăm urgent 112.

Cum spuneam, la fiecare minut se pierd aproximativ 2 milioane de neuroni. În cele mai multe cazuri, dacă nu se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate de la declanșarea accidentului, efectele devin ireversibile. Dacă știm ce este de făcut, putem face diferența!

Dr. Baciu: "Una dintre șase persoane face un AVC, la un moment dat pe parcursul vieții"

O campanie de informare a fost inițiată de curând de asociația ALIA. Ei au făcut și un video foarte intuitiv și ușor de memorat. Una dintre șase persoane face un AVC, la un moment dat pe parcursul vieții. 

Deci haideți să ținem minte aceste trei semne. Și atunci când vedem că se întâmplă, e esențial să ajutăm persoana respectivă să ajungă cât mai repede la spital. Dacă suntem informați, vom ști ce să facem.                                                           

Și noi putem ajuta ca prietenii, colegii și familia noastră să poată recunoaște simptomele unui AVC, distribuind acest video", este mesajul transmis de dr. Andrei Baciu.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole