Antena 3 CNN Coronavirus Andreea Moldovan, secretar de stat: ''Noi indici la rata de infectare''

Andreea Moldovan, secretar de stat: ''Noi indici la rata de infectare''

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:39 22 Mar 2021 Modificat la 19:00 22 Mar 2021

 Este vorba de introducerea a şase noi indicatori care vor arăta rata de infectare.

De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că se doreşte ca testarea să fie mult mai accesibilă.

''Sunt şase indicatori. Am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înţeles cu toţii, că vom face simulări, iar mâine la ora 13 ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală. Sunt practic indici de evoluţie, de trend evolutiv, de rată de incidenţă, de capacitate de testare, de număr de cazuri pe o unitate teritorială, focar, fără focar, deci practic sunt nişte indicatori tehnici pe care în momentul în care îi vom agrea cu toţii, vom face fără niciun fel de discuţie. Dorim să avem o testare mai abundentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în ţară. Ştim că se fac PCR-uri şi capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. Avem testele de Antigen rapide care sunt disponibile şi care pot să fie folosite începând cu luna decembrie şi sunt cu valoare pentru diagnostic pozitiv. Cu toate astea, oamenii se testează destul de puţin şi evită de multe ori să îşi facă acest test care, care cred că de multe ori le salvează viaţa. Dacă ştim ce se întâmplă, dacă ştim că este COVID, atunci automat persoana respectivă poate să ia şi măsurile de sănătate publică necesare.

Rata de incidentă de care vorbim se caculează pe un interval de 14 zile, doar că există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare şi de asemenea există un număr de teste care nu sunt alocate. Testele care nu sunt alocate, nu sunt în modul acesta, pentru că e nevoie de ancheta epidemiologică ce stabileşte apartenenţa cazului respectiv, astfel încât, având un număr de teste nealocate şi un număr de teste care nu sunt transmise în intervalul de timp optim de către laboratoare, am observat că există diferenţe în calcul ratei de incidenţă, drept petru care am convenit cu toţii astăzi, să calculăm această rată de incidenţă luând în evaluare 14 zile, dar practic 14 zile care se opresc cu 3 zile anterior momentului vorbirii, tocmai ca acele cazuri pe care noi le luăm în calcul, să fim siguri că sunt cazuri alocate şi cazuri raportate corespunzător.

Practic, luăm 14 zile. Să zicem că suntem în data de 17. Noi putem să le luăm din data de 2 până în 16, doar că cele din 16 nu sunt întotdeauna alocate toate, drept pentru care există un număr de teste care nu aparțin nimănui și atunci nu avem unde să le punem. În momentul în care noi luăm în calcul datele de 1 până în 15 de exemplu, atunci automat, știm că testele pe care noi le luăm în calcul sunt teste deja introduse, deja alocate, deja aparținând cuiva și atunci calculul este mai corect așa.

Dorim să facem testarea mult mai accesibilă și săptămâna aceasta dorim să iasă un nou ordin în acest sens, în care oamenii să aibă acces mai ușor la testare'', a declarar lunu, medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole