Andreea Cigolea a explicat, vineri, la Antena 3, ce face vaccinul anti-COVID pentru organismul nostru.
"Ne mai îmbolnăvim de COVID dacă ne vaccinăm? Răspunsul este așa: ne putem infectat cu SARS-COV-2, dar nu mai facem boala COVID. Adică, este posibil să ne infectăm, dar nu vom mai avea simptome sau chiar vom descoperi cine știe din ce surpriză că suntem infectați, pentru că nu vom simți, nu vom face o boală media sau chiar gravă", a spus Andreea Cigolea.
Persoanele care nu se pot vaccina anti-COVID-19
"Este vorba despre gravide, despre femeile care alăptează, copiii care au sub 16 ani și persoanele care au alergii severe, dar mare atenție, la componentele din vaccin, nu alergii severe în general. Bolnavii cronici care au un tratament cu anticoagulant oral au nevoie de o altfel de vaccinare. Au nevoie de o seringă diferită și un ac diferit, pentru că ar putea crea reacții locale atunci când se vaccinează.
Ar mai fi de menționat și faptul că ei au nevoie să facă o altfel de analiză înainte de a merge la vaccinare, pentru că nu toți se pot vaccina anti-COVID dacă urmează un tratament cu anti-coagulant oral.
În prima etapă de vaccinare, care a început la data de 27 decembrie 2020, până la data de 14 ianuarie s-au vaccinat 67,5%, repectiv 168.705 persoane, din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare.
Menționăm că persoanele eligibile sunt cele care nu au trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2, nu au contraindicații de natură medicală și nu se află în izolare.
Vaccinarea persoanelor din prima etapă continuă, iar până la 31 ianuarie, sunt deja programate la vaccinare 42.765 persoane, ceea ce înseamnă că până la finalul acestei luni, 211.470 persoane ar putea fi vaccinate, adică 84,6% din totalul estimat.
Începând de astăzi, 15 ianuarie, odată cu declanșarea activităților de vaccinare pentru populația aflată în Etapa a II-a, care se derulează în același timp cu imunizarea persoanelor din din Etapa I, în România sunt active 309 centre cu 413 puncte de vaccinare. Dintre acestea, de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Totodată, persoanele internate în cele 1.884 centre medico-sociale și rezidențiale de la nivel național vor fi imunizate prin intermediul echipelor mobile de vaccinare. Precizăm că, din dozele planificate a fi livrate în perioada ianuarie-martie, vor putea fi vaccinate 1.650.904 persoane, din care 994.704 vor primi și doza de rapel.