ANCOM a solicitat Comisiei Europene o anchetă detaliată asupra impactului platformei TikTok în alegerile din România din acest an, susținând că platforma ar reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea națională și suveranitatea statului român. Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a subliniat, marţi la Antena 3 CNN că autoritatea a observat nereguli grave în modul în care TikTok a gestionat conținutul politic și notificările legate de alegeri, în cazul lui Călin Georgescu. ANCOM a facilitat comunicarea între autoritățile române, inclusiv AEP, și platformele de social media, însă TikTok nu a cooperat în procesul electoral, ignorând multiplele solicitări oficiale. Popescu a avertizat că TikTok va trebui să răspundă în fața statului român pentru manipularea algoritmilor și impactul negativ asupra procesului democratic.
„În primul rând, vreau să vă dau câteva elemente de context simple pentru a clarifica care este rolul ANCOM-ului în statul român cu privire la așa-zisa supraveghere a alegerilor. Noi ne ocupăm în statul român de supravegherea platformelor online, din perspectiva unui coordonator.
Acest regulament digital services act, care a intrat în vigoare recent, vorbește despre supravegherea platformelor online, cum este Tik Tok-ul, a motoarelor mari de căutare, cum este Google-ul, ce intră în competența Comisiei Europene.
Comisia Europeană Comisia însăși este autoritatea care supraveghează și ia măsuri împotriva a ceea ce se întâmplă pe aceste platforme în spațiul european.
ANCOM a fost, prin acest regulament DSA, intrat în vigoare, nominalizată ca fiind coordonatoare națională, autoritate națională pe DSA și suntem un fel de antrenor al tuturor instituțiilor statului român care au anumite competențe în offline și în urma acestui regulament au primit competențe și în online.
De exemplu, pe tot ceea ce înseamnă alegeri, AEP-ul este singura autoritate din statul român care este responsabilă de ceea ce se întâmplă în spațiul online în perioada de desfășurare a alegerilor.
ANCOM este responsabil, ca autoritate supremă în stat pe acest regulament, de comunicarea între Comisia Europeană și AEP. Asta am făcut noi în mod constant și aș spune că am fost mai proactivi începând chiar din ianuarie anul trecut, pregătindu-ne de mai multe rânduri de alegeri şi am facilitat aceste discuții în momentul în care platformele de social media Meta, Instagram, Tik Tok-ul nu au reacționat la la la cerințele AEP-ului.
Adică AEP-ul vede o postare în mediul online care este considerată ilegală, ia legătura cu platformele și dacă platformele nu răspund, autoritatea în stat pe DSA, în cumul, trebuie să intervină și să faciliteze comunicarea cu Comisia Europeană cu privire la faptul că acea platformă nu dă importanță statului român", a explicat Pavel Popescu, vicepreşedintele ANCOM.
Ce nereguli a descoperit ANCOM: Tik Tok este un risc de siguranță națională
„Acum un an de zile am spus că această platformă numită Tik Tok este un risc de siguranță națională. Și astăzi îmi permit să spun că această platformă este un risc la suveranitatea statului român. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 72 de ore pe teritoriul statului român, această platformă continuă să fie un risc major la siguranța națională a României.
Am făcut această declarație în urmă cu aproape un an de zile. Știu că mulți au râs atunci, ei, iată că a venit ziua decontării și mă bucur, cel puțin în momentul de față, că mediu politic din România a realizat, poate în ceasul a al 12-lea că avem de făcut ceva cu privire la acest lucru.
Din perspectiva autorității, la alegerile locale, de exemplu, autoritatea s-a implicat în mod activ pentru facilitarea acestei comunicări între platforme și instituțiile din statul român implicate în alegeri AEP, BEC, inclusiv partidele politice, pentru că existau plângeri pertinente, de altfel, cu privire la anumite postări și materiale ilegale în cadrul alegerilor, pe care platformele nu le dădeau jos pur și simplu. Și noi atunci am intervenit.
Vă spun din culise, că a existat o discuție foarte serioasă în coaliția de guvernare PNL-PSD, la nivel de premier și președinte al Senatului cu privire la acest risc iminent în fața alegerilor europarlamentare, dezinformări.
La un moment dat, România a primit o notificare de la Comisia Europeană cu privire la faptul că ar exista câteva zeci de mii de conturi în online pe platforma de TikTok, ce ar avea legătură cu propaganda din zona rusească, lucru care s-a dovedit a fi adevărat. Acele conturi au fost date jos. A existat o discuție foarte serioasă între această platformă și instituțiile din statului român și a mizat pe buna credință a platformei.
La aceste alegeri din datele pe care noi le avem și din comunicarea pe care am avut-o cu AEP-ul, care este autoritatea responsabilă de bună desfășurare a procesului legislativ conform legii, AEP-ul a făcut foarte multe notificări către platforma Tik Tok şi platforma Tik Tok a fost singura platformă din România implicată în procesul de alegeri care nu a răspuns pur și simplu la aceste notificări", a mai spus vicepreşedintele ANCOM", a mai spus vicepreşedintele ANCOM.
Citeşte şi: CNA cere Comisiei Europene să deschidă o anchetă împotriva Tik Tok pentru campania lui Călin Georgescu
ANCOM: „Tiktok va răspunde în fața statului român pentru ce s-a întâmplat pe teritoriul României și în spațiul online"
„Tik Tok va răspunde în fața statului român pentru ce s-a întâmplat pe teritoriul României și în spațiul online. Şi mai mult de atât manipularea continuă, pentru că se caută vinovați în statul român prin prisma instituțiilor care și-au făcut treaba, instituțiilor de forță care și-au făcut treaba prin prisma partidelor politice, care pot să vă spun că și-au făcut treaba din punct de vedere al notificării acestui content.
Noi suntem o autoritate total imparțială, dar în ciuda faptului că există în spațiul public discuții despre politizare. Am tratat cu maximă seriozitate orice notificare care a venit din partea unui partid politic și către noi, pentru că atunci când ei trimiteau către AEP, trimiteau cu carbon copy.
Singura platformă care nu a interacționat cu AEP-ul așa cum ar fi trebuit să interacționeze, conform legii, a fost Tik Tok-ul. Nu înseamnă că nimeni nu l-a văzut pe Călin Georgescu.
În mod fals, un candidat a spus că nu s-au folosit metode de sponsorizare prin intermediul platformei exact pentru campania sa. Fals complet fals au fost și sunt informați în spațiu public mii de conturi care purtau numele acelui candidat care nu au fost notificate din prisma platformei ca fiind conturi de propagandă, content politic pentru campania desfășurată pentru campania în curs.
Adică ce trebuia să facă Tik Tok-ul ar fi putut să se auto-sesizeze chiar înainte de a primi notificări la zecile sau sutele de notificări pe care le-a trimis AEP.
Ar fi putut să dea un simplu search să vadă câte conturi, câte mii de conturi pe propria platformă poartă numele unui candidat, câte astfel de conturi poartă numele acela, câte sunt autentice? Întrebarea noastră este de ce numele unui candidat nu a fost listat ca fiind persoană politică, a mai spus Pavel Popescu.
ANCOM: „Tik Tok este o problemă de siguranță naţională pentru orice ţară din Europa"
„Eu am spus acest lucru și mi-l asum. Eu am spus că această platformă este o problemă de siguranță națională pentru orice țară din Europa. Vreau să ne punem o întrebare foarte simplă: De ce această furtună bruscă de informație în favoarea unui candidat nu a fost promovată pe alte platforme?
De ce Tik Tok este singura platformă care a promovat fără bani, că așa susține și candidatul și platforma, acest val în online, în condițiile în care toate partidele politice din România, toți candidații care pleacă de la aceeași linie de start au mers pe bună credință și au băgat bani în campaniile lor într-un mod transparent. Asta este prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem.
Există în momentul de față investigații cu privire la această platformă în cadrul Comisiei Europene, sunt în curs. Pot să vă spun un singur lucru: Tik Tok va răspunde în fața statului român pentru manipularea algoritmului într-un mod în care nu s-a întâmplat niciodată.
Îi rog pe români să se informeze în mod corect din spațiul online. Aveți suficiente platforme, link-uri și posibilități să vă informați în mod corect. Este de datoria dumneavoastră, a fiecăruia, să vă informați în mod corect de pe orice platformă pe care o folosiți.
Nu vom accepta niciodată ca autoritate în statul român, ca o platformă să folosească într-un mod ilegal un algoritm pentru răsturnarea vă mulțumim s-a întâmplat iată.