Update: Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea, a declarat joi că infirmarea soluţiei de trimitere în judecată a lui Traian Băsescu arată "o viziune simplistă" a Parchetului în acest caz, iar fostul preşedinte "s-ar părea că se bucură de o imunitate perpetuă".
"S-ar părea că numitul Traian Băsescu se bucură de o imunitate perpetuă, care se realizează într-o formă sau alta. Problema în discuţie este o atitudine morală faţă o femeie, faţă de un senator al României, care îşi exercită atribuţiile sale de serviciu. (...) Din comunicatul Parchetului rezultă numai o viziune simplistă asupra înţelegerii noţiunii de infracţiune de ameninţare", a declarat Lucian Bolcaş.
Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat soluţia dată de un procuror de la Parchetul General privind trimiterea în judecată a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare în legătură cu declaraţiile date la adresa Gabrielei Firea.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin rechizitoriul emis de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de către procurorul-şef de secţie, la 21 iulie, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, în formă continuată (două acte materiale).
Conform unor surse judiciare, avizul pentru trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu a fost dat de Camelia Sutiman, cu câteva zile înainte ca acesteia să-i înceteze detaşarea în funcţia de şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General.
"În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispoziţiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE", explică Parchetul General.
"Ca urmare a infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză", se mai arată în comunicatul Parchetului General.
Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.
În denunţul depus împotriva lui Traian Băsescu la Parchetul General se arăta: "Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei de 13.04.2014, în cadrul emisiunii 'Jocuri de putere', referindu-se la activitatea parlamentară a dnei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a afirmat: 'Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă... nu-i atentă... Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele".
În noiembrie 2015, procurorii Parchetului General au suspendat cercetările în acest caz, după ce fostul preşedinte a început procedura de mediere cu Gabriela Firea. Cei doi nu au ajuns însă la un acord.