Un număr de 42 de minore au născut, în 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, cea mai tânără mamă având doar 13 ani.
Potrivit datelor furnizate de referentul de presă al SJU din Miercurea Ciuc, Kiss Edit, anul trecut au fost înregistrate 1.289 de naşteri la această instituţie medicală, în 42 de cazuri fiind vorba de mame care au avut vârsta sub 18 ani.
Dintre acestea, 11 minore au avut sub 15 ani atunci când au născut, iar mama cea mai tânără a avut doar 13 ani.
Prin comparaţie, în 2017 s-au înregistrat, la aceeaşi unitate medicală, un număr de 1.219 naşteri, în 47 de cazuri a fost vorba de mame sub 18 ani, iar, dintre acestea, 13 au avut sub 15 ani atunci când au născut.
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltan, a declarat, că instituţia pe care o conduce este sesizată de medici sau de Poliţie în cazul mamelor minore şi efectuează o anchetă socială privind condiţiile în care trăiesc. După aceea, specialiştii DGASPC iau o eventuală decizie privind o eventuală plasare a mamei minore, pe de o parte, şi pe de altă parte a copilului, încercându-se ca cei doi să să nu fie separaţi, dacă mama doreşte să îşi crească micuţul.
"Încercăm, unde se poate, şi în majoritatea cazurilor, din fericire, mamele minore au ataşament faţă de copii, să găsim soluţii ca ei să rămână împreună. Aceste soluţii, de cele mai multe ori vin din familie, în cele mai multe cazuri mamele au rămas în familia naturală, împreună cu micuţul. Sigur, după ce se ia această decizie, cazurile sunt monitorizate de către primării. Dacă este nevoie de plasarea micuţului sau a mamei, atunci încercăm să găsim soluţii să-i plasăm pe cei doi împreună, în cazul în care există această dorinţă, de a creşte copilul. Şi am avut cazuri de acest gen, sigur că un bebeluş nu poate fi plasat decât la un asistent maternal sau la familie de plasament şi atunci căutăm un asistent maternal care acceptă să îi ia pe amândoi”, a explicat Elekes Zoltan.