Antena 3 CNN Actualitate Anca Dragu: "Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani”

Anca Dragu: "Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani”

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:00 26 Ian 2021 Modificat la 23:00 26 Ian 2021

"România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. De aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei", a scris ministrul Năsui săptămâna trecută pe contul său de Facebook.

În paralel, preşedintele senatului, Anca Dragu spune că impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate dar a subliniat şi că o astfel de măsură ar putea avea un impact negativ asupra bugetului.

"Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim - n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit.

Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie.

Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe acești oameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, spus  preşedintele Senatului Anca Dragu la TVR.

Salariul minim nu va mai fi impozitat! Când urmează să se aplice măsura anunţată de ministrul Economiei

Nu se va întâmpla imediat, pentru că guvernul Cîţu are probleme uriaşe cu onorarea obligaţiilor legale de creştere a pensiilor şi se luptă cu un deficit pentru care ţara a fost, deja, atenţionată de Comisia Europeană.

"Cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână.

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei", a precizat ministrul.

 

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole