Antena 3 CNN Life Sănătate Analize gratuite pentru femei, toată săptămâna viitoare. Unde se face testul pentru depistarea cancerului

Analize gratuite pentru femei, toată săptămâna viitoare. Unde se face testul pentru depistarea cancerului

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 13:50 11 Iun 2021 Modificat la 14:01 11 Iun 2021

Astfel, femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani pot face gratuit un test Babeş Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin, chiar dacă sunt sau nu asigurate medical.

Test Papanicolau gratuit, în perioada 14-19 iunie

De asemenea, o altă condiţie este ca ele să nu fi făcut această analiză în ultimii cinci ani şi să nu fie diagosticate cu cancer de col.

Pentru femeile interesate, acesastă analiză medicală gratuită se face la o unitate mobilă din Şoseaua Pantelimon, în sectorul 2.

"Aveţi între 25 şi 64 de ani? Vă încurajăm să efectuaţi testul Babeş Papanicolau, gratuit, între 14 şi 19 iunie, în intervalul 11.00-16.00, în Bucureşti, Şoseaua Pantelimon nr. 301, în cadrul unei campanii realizate prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin*.

- Unde? Unitatea mobilă a Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" București va fi prezentă în București, Șos. Pantelimon, nr. 301, în incinta DGASPC Sector 2. 

Test Papanicolau gratuit, şi pentru femeile neasigurate medical

Cui se adresează acest program?

1. femeile care sunt sau nu asigurate și care nu au efectuat un test Babeș-Papanicolau în ultimii 5 ani;

2. femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
*această campanie este sub coordonarea UATM-R Bucureşti-Ilfov", se arată în comunicat transmis, vineri, presei.

De ce este periculos virusul HPV. Medic: ''Nu este de ușor de diagnosticat și duce la cancer''

Virusul HPV este atât de periculos, pentru că practic avem o serie de tulpini care sunt incriminate ca fiind principalii factori care sunt etiopatogenici în apariţia cancerului de col.

"Din păcate, când vorbim de localizările lui, la organe, nu întotdeauna foarte accesibille, cum este colul uterin sau pentru ORL-işti, tractul în gât sau amigdale, nu este uşor neapărat de diagnosticat, nu dă semne atât de vizibile pentru o femeie sau bărbat, cum sunt verucile, fie ele că apar cutanat sau condiloamele vulvo-vaginale.

Practic, de aceea trebuie făcut un screening. În screeningul cancerului de col intră tipajul HPV, tocmai pentru că leziunile nu sunt atât de vizibile şi nu orice infecţie HPV duce la cancer de col", a spus dr. Elvira Brătilă, la Antena 3.

 

 

 

 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole