Este un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de oameni - peste 160 de mii de ambele părți, conform unor surse care analizează situația de pe câmpul de luptă.
Agresiunea militară a pus Rusia într-o poziție de paria la nivel internațional și a silit decidenții de la Moscova să-și ajusteze din mers relațiile economice cu state precum China și India, pentru a putea supraviețui efortului de război.
Chiar și așa, Rusia nu dă semne că ar fi dispusă să înceteze luptele iar indiciile arată că se fac preparative pentru o reeditare a invaziei din 24 februarie 2022.
În același timp, aliații occidentali și-au extins sprijinul pentru Kiev cu blindate de luptă și baterii de rachete Patriot.
În acest context, o analiză publicată în Foreign Policy, realizată de Alexander J. Motyl, profesor de științe politice din Statele Unite, arată că "este timpul să ne pregătim pentru prăbușirea Rusiei".
Analiză Foreign Policy: "După plecarea lui Putin va începe lupta pentru putere între cel puțin trei facțiuni"
Aceasta s-ar putea produce în condițiile în care înfrângerea Rusiei în Ucraina se profilează ca fiind tot mai probabilă iar situația internă din statul agresor este fragilă și tensionată.
Sunt mai multe scenarii ale unui eventual colaps. Cel mai probabil presupune plecarea din funcție a președintelui Vladimir Putin.
Următorul pas ar fi o luptă violentă pentru putere între naționaliștii de extremă dreapta, care vor să continue războiul, conservatorii care își doresc să păstreze integritatea sistemului și o renăscută mișcare cu elemente democratice, care ar urmări reformarea țării.
Pe fondul instabilității create, rușii nemulțumiți ar putea ieși în stradă, chiar și cu arme, iar unele entități din cadrul Federației - cum sunt Tatarstan, Cecenia şi Daghestan - ar putea începe lupta pentru independență față de Moscova.
Foto: Tanc rusesc distrus în Kovșarivka, regiunea Harkov, decembrie 2022