Antena 3 CNN Externe ANALIZĂ CNN. Orientul Mijlociu a evitat războiul total, dar doar pentru moment. Regiunea rămâne pe „marginea prăpastiei”

ANALIZĂ CNN. Orientul Mijlociu a evitat războiul total, dar doar pentru moment. Regiunea rămâne pe „marginea prăpastiei”

de Adrian Dumitru    |   

Vreme de aproape o lună, oamenii din Liban și din Israel s-au pregătit de un război pe scară largă, în contextul ostilității tot mai profunde dintre guvernul israelian, pe de-o parte, și gruparea teroristă Hezbollah, unul dintre interpușii Iranului din regiune, scrie CNN, analizând perioada recentă și loviturile mutuale pe care cele două părți și le-au aplicat. Pentru moment, pare că Orientul Mijlociu a scăpat de amenințarea războiului generalizat, însă cât va mai dura acestă pace zbuciumată?

O lovitură cu rachetă împotriva orașului Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate de Israel a fost urmată de un răspuns israelian care a dus la uciderea comandantului de la vârful Hezbollah în sudul Beirutului. Gruparea a promis un răspuns dur și după acest atac.

Amenințările în cascadă dintre Hezbollah și Israel au provocat o mulțime de anulări de zboruri de ambele părți ale graniței, au împins guvernele statelor lumii să-și implore cetățenii să plece din Liban și Israel, dar au declanșat și un efort diplomatic disperat pentru evitarea unei escaladări despre care guvernele occidentale se tem că va declanșa un război regional generalizat.

Duminică, Hezbollah și-a anunțat răspunsul anticipat prin lansarea a sute de drone și de rachete Katiușa împotriva Israelului.

Roiul de lovituri, au susținut teroriștii, a avut ca scop să copleșească apărarea aeriană a Israelului și să creeze un drum spre țintele Hezvollah – 11 situri militare israeliene din nordul țării și din Înălțimile Golan. Netanyahu a spus că toate loviturile au fost interceptate.

Ulterior, și oficialii israelieni au confirmat că au atacat preventiv mai multe ținte Hezbollah, peste noapte, petnru a preveni un alt atac și mai răspândit. Trei oameni au fost uciși în atacul-răspuns israelian, conform ministerului libanez al sănătății. Autoritățile de la Beirut nu diferențiază victimele civile de cele militare.

Schimbul de focuri peste graniță de duminică dimineață a marcat cea mai semnificativă escaladare după 11 luni de ostilități limitate între Hezbollah și Israel. Paradoxal, însă, ele par să fi micșorat temerile că un război generalizat ar putea să erupă, cel puțin pentru acest moment. 

În Israel, autoritățile au ridicat restricțiile de securitate în cel mai nordic teritoriu al țării. În liban, Hezbollah a anunțat că și-a terminat atacurile planificate împotriva Israelului pentru moment.

Declarațiile celor două părți semnalizează că urmează să se reia doar conflictul de mică intensitate de la graniță și marchează și încheierea anticipatei escaladări libaneze care a adus Orientul Mijlociu, încă o dată pe marginea prăpastiei războiului total.

Hezbollah a descris atacul său împotriva Israelului drept „încheiat meticulos”, însă alte lovituri încă mai sunt posibile.

Totuși, deși ostilitățile la scară largă ale Hezbollah par să se fi oprit, Israelul mai are în așteptare o escaladare masivă – cea promisă de Iran ca răzbunare după uciderea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Pe marginea prăpastiei

După atacurile de la Beirut și Teheran de luna trecută, oficialii de securitate și informații occidentali și israelieni, diplomați și analiști, au încercat să-și dea seama ce ar putea însemna represaliile promise de Iran și de cel mai puternic partener actor non-statal al său.

SUA, Regatul Unit și Franța au îndemnat Hezbollah dar și Israelul să acționeze cugetat. Aceste îndemnuri par să fi grăbit desfășurarea unei noi runde de discuții despre un posibil armistițiu în Gaza, într-o încercare de a opri o nouă escaladare provocată de axa condusă de Iran.

Regimul de la Teheran a condiționat în mod repetat oprirea atacurilor sale împotriva Israelului de oprirea războiului din Gaza.

Discuțiile pentru a încheia acest război continue în pas de melc, în ciuda eforturilor intense ale Occidentului și SUA. Însă cea mai nouă escaladare a arătat și nici Iranul, și nici aliații săi, nu își doresc deloc acest război cu Israelul.

Hezbollah a promis în mod repetat să răspundă atacurilor israeliene din Beirut cu lovituri împotriva centrelor urbane mari din Israel. Totuși, fără să știm dacă e vorba de o intenție explicită sau de incapacitate provocată de lovituri preventive israeliene, Hezbollah nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit amenințările.

Țintele sale rămân în zona de graniță care a fost spațiul ostilităților limitate dintre cele două părți încă din toamna anului trecut. De asemenea, rachetele mici sovietice pe care le-a folosit împotriva Israelului sunt cele folosite în mod uzual de zeci de ani.

Riscul unui conflict generalizat pare mult mai mic acum, concluzionează CNN, însă amenințarea constantă a Iranului ține spiritele fierbinți și regiunea pe marginea prăpastiei. Iar asta va dura câtă vreme Israelul își continuă războiul împotriva Hamas în Gaza.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile