Președintele american Joe Biden și mulți lideri europeni l-au avertizat public pe Putin că o invazie ar fi costisitoare: marginalizarea diplomatică și sancțiunile financiare sunt ambele pe masă, dar niciunul nu pare să-l fi atras pe Putin înapoi din pragul conflictului.
Potențialele costuri militare, sub forma pierderilor rusești pe câmpul de luptă, rămân singurul element descurajator viabil care l-ar putea împiedica pe Putin să invadeze din nou Ucraina.
Pe acest front, forțele Ucrainei se află într-o poziție mai puternică decât cred unii. Deși este puțin probabil ca trupele ucrainene să oprească un asalt la scară largă, sunt suficient de profesioniști și de bine testați pentru a încetini unul și, mai important, pentru a provoca mii de victime Rusiei.
Aici politica occidentală și-a atins scopul. Furnizarea de arme antitanc și rachete antiaeriene portabile Stinger a dat deja de gândit statului major rus. Rușii știu deja cât de importante sunt aceste sisteme în cazul unui atac.
În Afganistan, mulți spun că Stinger a întors roata împotriva sovieticilor. Dar mai puțin cunoscut este faptul că în invazia Georgiei de către Rusia în 2008, sistemele antiaeriene și portabile pentru oameni ucrainene/sovietice BUK au fost folosite împotriva forțelor aeriene ruse, cu un oarecare succes în doborârea aeronavelor.
În comparație cu Georgia în 2008, forțele actuale ale Ucrainei au echipament american mai bun și mult mai multă experiență împotriva tacticii rusești.
Ucraina este acum clasată pe locul 22 cu cea mai bună armată din lume de GlobalFirepower. Rusia este pe locul doi. Este o confruntare cu Cenușăreasa, dar asta nu înseamnă că albastrul și galbenul nu vor câștiga multe puncte.
Strategia Kievului, se pare, poate fi să se retragă și să lupte împotriva unei insurgențe, la fel ca lupta talibanilor împotriva forțelor SUA și NATO din Afganistan. Din toate punctele de vedere, unitățile ucrainene de apărare civilă se antrenează din greu pentru a rezista ocupației.
Dacă rușii au suferit pierderi în 2014 împotriva unei forțe ucrainene de amatori, care a fost, de asemenea, prost pregătită și prost poziționată, se poate aștepta acum la mult mai multe victime. Întrebarea este dacă asta e suficient pentru a-l descuraja pe președintele rus.
Mulți americani au o imagine despre Putin ca un conducător autocrat. Acest lucru nu este corect. El conduce într-o coaliție cu oligarhi puternici și cu acordul unui public care a fost efectiv cumpărat cu standarde de trai mai ridicate din profiturile petroliere și păstrat într-un fel de ignoranță deliberată a corupției guvernului, deoarece presa fostă liberă a fost sistematic și brutal suprimată.
Cu toate acestea, Rusia nu este Coreea de Nord. Disidența nu a fost stinsă. Demonstrațiile încă mai au loc și, deși criticul principal al regimului, Alexei Navalnîi, a fost închis, el a reușit să publice mesaje anticorupție.
Și acesta este motivul pentru care Putin și-ar putea face griji că sicriele pline cu ruși s-ar putea întoarce acasă. În prima invazie a Rusiei, Mamele Soldaților și alte grupuri nonprofit au dezvăluit că trupele ruse nu au fost implicate în luptele din Donbas. Grupuri ca acestea au fost sistematic dezrădăcinate de autoritățile ruse, dar au reușit să facă cunoscut un adevăr despre conflict: că bărbați ruși mureau pe pământul ucrainean.
Acesta nu este un război popular în rândul publicului rus. Este important ca occidentalii să înțeleagă că etnicii ucraineni sunt o mare minoritate în Rusia.
Milioane de cetățeni ai lui Putin au prieteni sau rude care privesc la țevile armelor rusești.
Sondajele de opinie pot fi dificile în țări mari, autoritare, cum ar fi Rusia, dar Centrul Levada - un institut de sondaj independent cu sediul în Rusia și unul dintre puținele grupuri de sondaje considerate de analiștii și jurnaliştii occidentali ca oferind date fiabile despre țară - dezvăluie o relativă lipsa de sprijin pentru mai multe conflicte în Ucraina.
În aprilie anul trecut, sondajul său a raportat că, în rândul cohortei de vârstă militară (18-24 de ani), un total de 41% credeau că un război cu Ucraina ar afecta statutul lui Putin. 35% din cohorta tinerilor de vârstă părinți (25-39) au fost de acord și a fost aproape același lucru pentru cohorta de vârstă mijlocie.
Aceasta este o mare parte a populației care ar fi cel mai afectată de un număr mare de morți și răniți care se întorc acasă din ceea ce Putin a susținut că nu este nici măcar propria sa țară distinctă, din punct de vedere istoric. Vor accepta tinerii și părinții lor această taxă în ceea ce Putin vede ca un război civil?
Adevărata teamă a lui Putin nu sunt rachetele NATO în Ucraina. Mai probabil, se teme de un adăpost sigur pentru valorile democratice în pragul ușii sale.
Se teme de o societate construită pe baza acele valori. De ce Kievul trebuie să se îndrepte spre vest pentru a le asigura? Pentru că Putin a făcut din moștenirea sa distrugerea lor. Estul nu este o opțiune.
Dacă Rusia ar fi o societate liberă și democratică, nimic din această moarte și distrugere nu ar fi necesară.