Antena 3 CNN Economic Analiză CNN: „Perioada de gunoi a istoriei”. China aniversează 75 de ani de comunism. Bursa are creşteri record dar nu toţi se bucură

Analiză CNN: „Perioada de gunoi a istoriei”. China aniversează 75 de ani de comunism. Bursa are creşteri record dar nu toţi se bucură

Mihai Paul
4 minute de citit Publicat la 14:15 01 Oct 2024 Modificat la 14:22 01 Oct 2024

Economia Chinei post Covid-19 nu a avut momente la fel de bune ca înainte de pandemie, guvernul chinez străduindu-se să găsească soluţii la diversele probleme ale colosului economic chinez. 

Apropierea aniversării de 75 de ani de la înfiinţarea republicii a avut însă un efect stimulator asupra bursei, unde în ultima săptămână au fost cele mai mari creşteri din ultimii 16 ani, conform CNN.  

Problemele chinezilor sunt multiple, tinerii talentaţi au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă, corporatiştii sunt loviți de reduceri salariale și concedieri, antreprenorii se luptă să își finanțeze afacerile și să își plătească datoriile, familiile din clasa de mijloc își văd averea diminuată de prăbușirea prețurilor locuințelor luate în rate, iar bogații se grăbesc să scoată banii din țară.

În lunile premergătoare celei de-a 75-a aniversări a fondării Republicii Populare, starea de spirit a fost descrisă de o nouă expresie la modă, „perioada de gunoi a istoriei”.

Expresia a fost folosită de chinezi pe internet din 2019, fiind folosită atât de colaboratori ai publicaţiilor din SUA şi Hong Kong pentru a descrie starea de spirit din China cât şi de presa fidelă Beijingului ca răspuns pentru americani. 

Acum cinci ani, economiștii se grăbeau să prezică momentul în care China ar putea depăși Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie a lumii.

 În prezent, discuțiile se axează pe modul în care Beijingul poate evita repetarea „deceniului pierdut” de stagnare economică al Japoniei, după spargerea bulei imobiliare în anii 1990.

Săptămâna trecută, după luni de date economice din ce în ce mai sumbre, liderul chinez Xi Jinping a aprobat în cele din urmă un pachet de măsuri de stimulare atât de necesare, în încercarea de a consolida încrederea în cea de-a doua mare economie a lumii.

Marți, banca centrală a țării a prezentat o serie de măsuri cum ar fi unda verde dată băncilor comerciale de a împrumuta mai mulți bani pentru a acorda împrumuturi ieftine pentru gospodării și companii.

 Se vor da şi stimulente cash pentru cetățenii defavorizați şi subvenții pentru proaspeții absolvenți care se luptă să găsească un loc de muncă.

Înalții oficiali au recunoscut că au apărut „noi situații și probleme” în economie și au cerut măsuri urgente, promițând să stimuleze cheltuielile fiscale, să oprească declinul pieței imobiliare și să îmbunătățească ocuparea forței de muncă pentru proaspeții absolvenți și lucrătorii migranți.

Această politică a dat un impuls de adrenalină pieței bursiere a țării cu câteva zile înainte de sărbătoarea națională de o săptămână, care începe marți. Săptămâna trecută, titlurile blue-chips din China au crescut cu peste 15%, înregistrând cea mai mare creștere pe o singură săptămână din ultimii aproape 16 ani.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 13%, înregistrând cea mai bună săptămână din 1998, potrivit Reuters.

Frenezia a continuat luni, când cifra de afaceri combinată pe bursele din Shanghai și Shenzhen a depășit 1,8 trilioane de yuani (228 miliarde de dolari), înregistrând un nivel record, potrivit Securities Times, un ziar financiar de stat.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că o măsură cheie a activității fabricilor, indicele oficial al managerilor de achiziții (PMI), a scăzut pentru încă o lună în septembrie.

Gospodăriile chineze au suferit o pierdere masivă de avere din cauza prăbușirii pieței imobiliare, care se ridică la o valoare estimată la 18.000 de miliarde de dolari, au afirmat economiștii Barclays într-o notă de cercetare la începutul acestei luni. Este ca și cum fiecare gospodărie formată din trei persoane din China ar fi pierdut aproximativ 60 000 de dolari, o sumă care este de aproape cinci ori mai mare decât produsul intern brut pe cap de locuitor al Chinei.

Perspectivele pentru industria imobiliară, care reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză și 70% din averea gospodăriilor, rămân sumbre.

„Beijingul nu poate face prea multe”, a declarat Wright. „În multe privințe, ajustarea în sectorul imobiliar este aproape completă, iar politica nu a fost foarte eficientă în stabilizarea acestuia.”

Țara are acum atât de multe apartamente goale, încât nici măcar cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi nu sunt suficienți pentru a le umple. Pentru a înrăutăți lucrurile, populația a scăzut timp de doi ani, o schimbare demografică care ar putea împiedica și mai mult creșterea viitoare.

Eforturile guvernului chinez de a încuraja nașterile au eșuat și ele. Din ce în ce mai mulți tineri amână căsătoria și nașterea, dacă nu chiar renunță la ele. Mulți se simt obosiți sau epuizați de „involuție” - o expresie care descrie competiția intensă care le-a dominat viața, de la căutarea excelenței academice la construirea unei cariere de succes. 

Represiunea lui Xi asupra sectorului privat, de la marea tehnologie la meditațiile private, a eliminat multe locuri de muncă disponibile cândva proaspeților absolvenți chinezi. Rata șomajului în rândul tinerilor a urcat la 18,8 % în august, cea mai ridicată de când autoritățile au schimbat metodologia anul trecut pentru a exclude studenții.

Acest lucru reprezintă o potențială problemă pentru Partidul Comunist, care, timp de decenii, și-a bazat legitimitatea pe creșterea fără precedent a țării. Pe măsură ce economia încetinește, Xi a consolidat un alt pilon al legitimității regimului: naționalismul, pe care este de așteptat să îl invoce marți pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a țării.

 

Etichete: China economie bursa
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole