Antena 3 CNN Actualitate Analiza alegerilor din SUA făcută de Sintia Radu, expert media în Washington: ''Indiferent de rezultat, cele două tabere politice trebuie să reia dialogul și să conducă țara împreună!''

Analiza alegerilor din SUA făcută de Sintia Radu, expert media în Washington: ''Indiferent de rezultat, cele două tabere politice trebuie să reia dialogul și să conducă țara împreună!''

Sintia Radu, expert în comunicare în domeniul politicilor de tehnologie, a oferit un interviu în exclusivitate pentru antena3.ro, unde a făcut o analiză despre cum s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din Statele Unite Ale Americii. Sintia Radu a lucrat preponderent în mass-media şi comunicare în perioada în care a locuit în România.

de Iulia Gorgorin    |   

Sintia Radu a hotărât să plece peste Ocean în 2015, iar în prezent este expert în comunicare în domeniul politicilor de tehnologie.

Românca locuiește de trei ani în Washington, D.C., capitala Statelor Unite ale Americii și a oferit un interviu în exclusivitate pentru antena3.ro.

Iulia G: Cine crezi că va câştiga scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii?

''Sunt alegeri istorice. Diferenţa dintre candidaţi va fi de câţiva electori. Destul de rar să vezi aşa o cursă strânsa în America!''

De asemenea, e cu atât mai rar cu cât anumite exit-polluri recente indică un rezultat egal sau o posibilă victorie pentru Joe Biden. Dacă ar exista o schimbare de administraţie, deci dacă Democraţii ar lua Casa Alba — acest lucru ar însemna ca Donald Trump ar rămâne cu doar un mandat prezidenţial. Iar acest lucru nu s-a mai întâmplat de mulţi ani, din anii '80 mai exact. De obicei, preşedintilor americani li s-a acordat un vot de încredere pe doi ani, cel mai recent Obama, Bush, Clinton.

Apoi sunt alegeri care vin pe un fond al unei țări foarte divizate. Lipsa asta de dialog între părţi nu e nouă, dar categoric pandemia a accentuat discrepanţele dintre oameni, dintre categorii sociale, rasiale şi aşa mai departe. E o ţară în care se vede din ce în ce mai mult că cei care nu au suferă, iar cei care au suficient par să nu mai înţeleagă alte paturi sociale şi economice, de aici şi răspunsul mixt la pandemie.

Iulia G: Ce poţi să ne spui despre cum a resimţit America această pandemie și ce schimbări crezi că se vor produce după aceste alegeri?

Pandemia a arătat că America, ţara unde se afla Silicon Valley şi din multe puncte de vedere patria multor inovaţii, nu este pregătită în ce priveşte infrastructura digitală. Sunt zone fără acces la internet sau unde cunoştinţele digitale sunt limitate, ca şi în România şi unde dintr-odată copiii trebuie să face ore online sau oamenii să lucreze online pe echipamente pe care nu şi le permit.

''Indiferent de rezultatul alegerilor, cele două tabere politice trebuie să reia dialogul și să conducă țara împreună!''

Orice se va întâmpla după aceste alegeri, cele două tabere politice trebuie să reia acest dialog într-un fel întrucat lipsa acestui dialog înseamnă că nu pot conduce ţara împreună. Aceste două partide trebuie să voteze proiecte importante, mai ales cele legate de răspunsul la pandemie, măsuri de tot felul, deci nu-şi pot permite luxul de a nu comunica şi a nu se înţelege.

Iar o lipsă de dialog duce la manifestaţii pe care le vedem acum întâmplându-se în SUA: proteste, marşuri, toate parte din dorinţa oamenilor de a-şi face simţită prezenţa civică.

Iulia G: Cum au fost afectate statele americane de această pandemie?

În ce priveşte pandemia, încă nu avem un răspuns coerent la nivel federal. Fiecare stat a fost lăsat să-şi ia propriile decizii, ceea ce sună bine în teorie, sună autonom şi corect, dar e de discutat cât de corect este. Între statele din America nu se pot impune graniţe prin urmare să limitezi circulaţia oamenilor e foarte greu. Mai ales pe cale rutieră, cu maşini personale.

Dacă oamenii se pot mişca de la stat la stat cu supraveghere limitată, spun limitată pentru că din multe puncte de vedere carantina nu poate fi impusă cu uşurinţă celor care tranzitează sau vizitează state cu maşina. Ai putea spune că ar fi normal să avem reguli federale pe care să le respecte toată lumea. Iar acest lucru nu se întâmplă. De aici şi faptul că statele americane au fost şi sunt afectate diferit şi au luat măsuri diferite. Apoi, în timpul administraţiei Trump s-a simţit un puternic val naţionalist, aşa numitul "America first".

Nenumarăte categorii de emigranţi au văzut diverse reguli şi legislaţie schimbate şi au fost evident afectaţi. Au scăzut semnificativ aplicaţiile pentru vize de lucru şi extrapolând interesul emigranţilor faţă de America. Asta nu poate fi decât problematic pe termen lung dacă nu se iau măsuri pentru că atrage şi reţine în continuare talent. America şi-a construit succesul în jurul capacităţii minunate de a atrage minţi luminate de peste tot, încă din studenţie.

Iulia G.: Sintia, ce înseamnă visul american şi cum ai reuşit să îţi găseşti un loc în ''ţara tuturor posibilităţilor?''

Visul american înseamnă că dacă eşti un om muncitor, harnic şi dedicat îţi vei găsi un loc in America!

Cu atât mai mult dacă eşti un om pregătit în diverse domenii de interes. Ai putea spune că acesta este un interes strategic al Americii, să se menţină o ţară atrăgătoare pentru imigranţi. Daca acest lucru se schimbă, rezultatul se va reflecta în competitivitatea economică a acestei ţări.

Iulia G: Cum și-a câștigat America statutul de ''super putere''?

De asemenea, izolarea din punct de vedere istoric nu este neaparăt sinonimă cu prosperitatea, ci dimpotrivă. America şi-a câştigat statutul de super putere pentru că s-a implicat atât de activ politic, militar şi economic în lume. Şi a avut multe secole privilegiul de a atrage oameni care au dorit să lucreze la a o face şi mai prosperă. O America în izolare înseamna o şansă pentru alte super puteri.

Iulia G: Eşti în America de 5 ani. Cum sunt oamenii acolo şi ce crezi că le lipseşte pentru a nu mai exista tensiuni şi discrepanţe?

Nu pot face comparaţii cu nimic din ce a fost şi nu cred neaparat în culori politice. Cred ca oamenii trebuie să lucreze împreuna indiferent de crezurile politice, religioase, sociale şi aşa mai departe. Însa am observat din ce în ce mai puțină răbdare.

Am văzut mai multe certuri pe criterii politice, oameni care par că nu mai au răbdare să se asculte. Cred ca există nemulțumiri îndreptățite de ambele tabere și cred că lipsa acestui dialog dăuneaza tuturor.

Ba mai mult, nu este normal să avem exit-polluri care să arate rezultate neașteptate. Ar trebui deja să ştim ce zonă ar vota democrat sau republican şi să înţelegem de ce.

Iulia G: Ce mesaj vrei să transmiţi României?

Îndraznesc să trag un semnal de alarmă și pentru România! Blamarea unui segment de populaţie că votează într-un fel sau altul, nu este o soluţie - o arată America. Mai curând e un semnal de alarmă că ceva se întâmplă, că exista probleme care nu sunt adresate de ambele părţi politice şi că e timpul sa etichetăm mai puţin, dar să ascultăm şi să încercăm să înţelegem mai mult'', a spus Sintia Radu, în exclusivitate pentru antena3.ro

Subiecte în articol: Sintia Radu alegeri America analiza
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile