Antena 3 CNN Politică Analist. Ce înseamnă de fapt demisia lui Mihai Tudose

Analist. Ce înseamnă de fapt demisia lui Mihai Tudose

1 minut de citit Publicat la 17:41 16 Ian 2018 Modificat la 17:41 16 Ian 2018

Analistul politic Cristian Pârvulescu afirmă că actuala criză politică generată de "forţarea" demisiei unui nou prim-ministru este expresia unei viziuni "localiste", care pune pe primul plan "interesele de partid şi pe cele personale ale unui lider" în raport cu interesele naţionale şi europene.

"Guvernul funcţionează după alte reguli decât partidul şi oricine va fi prim-ministru, dacă va încerca să-şi exercite atribuţiile constituţionale, va intra în conflict cu partidul pentru că priorităţile guvernamentale sunt diferite, nivelul de adresare şi de relaţie este diferit, prim-ministrul lucrează în mod inevitabil cu omologii săi din străinătate, este obligat să se raporteze la nivel şi contextul european şi ca urmare să intre în conflict cu interesele unui partid care este dominat de grupări locale şi care dovedeşte dificultăţi să gândească la nivel naţional, darămite la nivel local", a precizat Pârvulescu, pentru AGERPRES.

În opinia sa, surprinzător este votul masiv pentru retragerea încrederii în premier, "59 la 4", care restabileşte autoritatea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, "afectată de confruntările cu Mihai Tudose".

Potrivit lui Pârvulescu, PSD-ul îşi "permite luxul" să schimbe într-un an de zile de două ori prim-ministrul, dar aduce o "instabilitate guvernamentală cronică" în România.

"Pe de altă parte, totul trebuie pus în context, din 2008 încoace niciun prim-ministru nu a reuşit să încheie cei patru ani de mandat, nici Boc, nici Ponta, care au avut cele mai lungi mandate nu au reuşit să depăşească trei ani, iar ceilalţi prim-miniştri au fost mai puţin de un an, pentru a se ajunge în momentul actual la o jumătate de an pentru un prim-ministru. Este o instabilitate gravă, care este o consecinţă a problemelor interne ale PSD-ului. Sunt două logici care se manifestă aici şi care sunt vizibile acum, cu această criză, pe care nimeni nu vrea să le recunoască: logica de partid şi logica guvernamentală", a mai opinat analistul.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole