Bogații României vor fi monitorizați mai îndeaproape de ANAF. Ordinul, pus deja în transparență de autoritatea competentă, prin care sunt caracterizați, presupune că atât persoanele care au o avere de peste 25 de milioane de euro, cât și rudele de până la gradul al II-lea vor intra sub supravegherea fiscului.
Conform ANAF, în momentul de față, în România, sunt între 300 și 330 de români cu averi de peste 25 milioane euro.
Estimarea averii se va face din adunarea valorii bunurilor din imobile mobile și activelor financiare pe care le dețin atât în țară cât și în străinătate.
Într-o intervenție telefonică, în direct, la Antena 3 CNN, Robert Călinoiu, director ANAF, a explicat că "impozitul pe veniturile persoanelor fizice reprezintă o miză cu o importanță deosebită pentru orice administrație fiscală națională".
Citește și: ANAF, proiect de ordin pentru a stabili ce înseamnă avere mare în cazul persoanelor fizice
De asemenea, directorul Călinoiu a transmis că "atenția ar trebui să se îndrepte spre segmentul persoanelor fizice cu averi mari, datorită poziției pe care acestea le ocupă în societate".
"Întradevăr, impozitul pe veniturile persoanelor fizice reprezintă o miză cu o importanță deosebită pentru orice administrație fiscală națională.
Cu preponderență, atenția ar trebui să se îndrepte spre segmentul persoanelor fizice cu averi mari, datorită poziției pe care acestea le ocupă în societate, în mediul de afaceri, poziție care poate avea un impact important asupra sistemului fiscal și asupra conformării fiscale generale", a estimat oficialul ANAF
În schimb, reprezentantul ANAF consideră că nu doar persoanele cu averi mari, ci "toți contribuabilii indiferent de rolul lor în societate și în viața economică trebuie să își cunoască drepturile".
"Pe de altă parte, toți contribuabilii indiferent de rolul lor în societate și în viața economică trebuie să își cunoască drepturile, obligațiile, consecințele cu care se vor confrunta în caz de neconformare. Menținerea încrederii în sistemul fiscal presupune, pe de altă parte, informarea corectă a contribuabililor cu privire la abordarea fiscală și la strategia pe care fiscul o va adopta.
Acest proiect de ordin pe care îl regăsim în prezent pe secțiunea strategiei transparență decizională a ANAF-ului nu reprezintă altceva decât materializarea bunelor practici de la nivel internațional, al semnalului că ANAF este pe un drum de modernizare și de transparentizare a activității. ANAF dezvoltă un program de creștere a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, încă de la nivelul anului 2012. Noi, în acest demers de conformare fiscală a persoanelor fizice, gestionăm un număr aproximativ de 300-330 de persoane", a declarat Robert Călinoiu.
Totodată, șeful ANAF a transmis că "pragul de 25 de milioane de euro rezidă din definiția pe care o propagă Organizația UECD"
"Pragul de 25 de milioane de euro rezidă din definiția pe care o propagă Organizația UECD", a adăugat Călinoiu.
Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de BNR, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale.
Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, arată ANAF într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică.
"Într-o primă fază presupune ca după ce acest ordin va fi aprobat și va fi publicat în Monitorul Oficial, să constituim grupul de persoane fizice cu averi mari. Grupul de persoane fizice cu averi mari se va constitui pe baza estimării averii ținându-se cont de acele criterii pe care le avem expuse în ordinul respectiv", a încheiat șeful ANAF, întrebat ce presupune ordinul.