Născută în Piatra Neamţ, într-o familie modestă, Ana-Maria Trăsnea a venit la Berlin la 13 ani pentru a fi alături de mama ei care lucra de mai mult timp la un restaurant.
Şi chiar dacă la început ştia doar câteva cuvinte în Germană în doar un an de şcoală, Ana-Maria Trăsnea a avut o evoluție remarcabilă ajungând printre primii din clasă.
În ciuda tuturor dificultăților şi a experiențelor de bullying și agresiuni rasiste pe care le-a experimentat pe perioada studiilor, Ana-Maria Trăsnea a câştigat în timp respectul celor din jur prin modul deschis în care a vorbit despre rasism și discriminare la școală.
Mai mult, aceste provocări i-au creat o bază solidă pentru valori profunde precum egalitatea, toleranța, solidaritatea și dreptatea ajungând, în final, reprezentanta elevilor și purtătoarea de cuvânt a școlii.
"Luptă să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde vii"
A intrat și în rețeaua germană 'Școala împotriva rasismului - școala curajoasă' și a organizat schimburi de experință europene pentru elevi, notează jurnaliştii de la Deutsche Welle.
Astăzi la 27 de ani, Ana-Maria Trăsnea face parte din departamentul pentru educație, tineret și familie din Senatul Berlinului, iar acum candidează pentru parlamentul german pentru a scrie o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă.
Spre exemplu, tânăra consideră că sistemul de ajutor social ar trebui reformat din temelii, pentru că îi tratează pe mulți oameni umilitor.
A intrat în Partidul Social-Democrat în 2013. În opinia ei, SPD-ul este acel partid din Germania "care luptă cel mai mult ca să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde și din care categorie socială vii".
În conversația cu jurnaliştii de la Deutsche Welle, Ana-Maria Trăsnea nu-și ascunde originea română, iar când se prezintă cu numele ei, folosește întotdeauna pronunțarea corectă românească.