Antena 3 CNN Actualitate Anul școlar s-ar putea încheia la sfârșitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor

Anul școlar s-ar putea încheia la sfârșitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor

Raluca Măndoiu
2 minute de citit Publicat la 10:07 24 Apr 2023 Modificat la 10:23 24 Apr 2023

Sindicatele din învățământ se pregătesc de grevă şi amenință cu încheierea anului școlar luna următoare.  

Afectate de înghețările salariale, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" și Federația Națională a Sindicatelor "Alma Mater" strâng semnături pentru declanșarea grevei generale.  

Așadar, urmează o săptămână decisiva pentru elevi și profesori. În funcție de discuțiile cu Guvernul, anul școlar s-ar putea încheia peste doar 3 săptămâni, cu o lună mai devreme decât în mod normal. Mai exact, 22 mai este termenul limită acordat de cadrele didactice politicienilor, data până la care aceștia trebuie să vină cu soluții concrete pentru problemele lor. 

Citește și: Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației | Ligia Deca a explicat în ce condiții se poate realiza

După trei proteste la Parlament și la Guvern, unde nu au reușit sa se facă auziți, profesorii și-au unit forțele și pichetează în număr și mai mare Guvernul. Cer creșterea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în sistemul de învățământ. 

Scandal și pe legile educației

Iar scandalul și dezbaterile pe tema legilor educației continuă. Exmatricularea și introducerea camerelor video în sălile de clasă din școli sunt contestate de mulți părinți.  

Iar astăzi este o nouă zi de dezbateri pe legile educației în comisia de învățământ din Camera Deputaților. După ce au votat un capitol extrem de important referitor la combaterea violenței în școli, parlamentarii trebuie să revină și asupra amendamentelor venite din partea cultelor religioase.

Astfel, pentru a combate violența în școli, vor fi instalate camere de supraveghere în sălile de curs, cu acordul părinților. Acest plan de combatere a violenței se referă și la modul de acces al persoanelor străine școlii, la siguranța elevilor și a profesorilor, cuprinde inclusiv programe de suport psihologic pentru profesorii agresați și trebuie implementat în 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, a fost votat și acel amendament prin care elevii care comit fapte grave vor putea fi exmatriculați, însă parlamentarii trebuie să vină cu completări aici. Asta pentru că trebuie să decidă cum pot fi reînscriși la școală cei exmatriculați.

Astăzi ar trebui să decidă și ce fac cu amendamentele cultelor religioase, în principal cel referitor la diversitatea identitară înlocuită cu cea religioasă. Este o modificare votată fără să existe consens în coaliția de guvernare, astfel că se va renunța la ea, spun surse politice.

În această săptămână ar trebui să se dea votul final în plenul Camerei Deputaților pe legile educației. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole