Sunt așteptați 25 mii protestatari, pe fondul unei grevă a jandarmilor, însă autoritățile au dat asigurări că vor putea interveni dacă manifestarea va degenera într-un protest violent.
Primăria Amsterdam nu a autorizat protestul, dar organizatorii au decis să îl țină oricum.
Poliția a comunicat că are informații despre intenția unor indivizi violenți de a se infiltra și a provoca tulburări.
Primarul din Amsterdam, Femke Halsema, a emis un ordin de urgență pentru a permite poliției să golească de protestatari Piața Muzeului, după ce aceștia au încălcat interdicția asupra adunărilor publice.
CNN notează că protestatarii, dintre care cei mai mulți nu purtau măști și nu respectau distanțarea fizică, au ignorat, de asemenea, interdicția de a porni în marș și s-au deplasat pe o arteră principală din oraș, cântând muzică și afișând umbrele galbene în semn de opoziție față de măsurile guvernamentale.
Secvențele difuzate de Antena 3 arată cum, în jurul orei 14, ora României, aveau deja loc altercații între participanți și forțe de ordine.
Înregistrarea video a evenimentului poate fi urmărită în continuare.
Adrian Ursu: "Sunt imagini cu care ne obișnuim. Unele grupări politice încearcă să profite de nemulțumirea oamenilor"
"Sunt imagini cu care, probabil, ne obișnuim, și pe care le vom mai vedea lunile următoare.
Pe de o parte, sunt grupări care încearcă să conteste măsurile restrictive, impuse în vestul Europei.
Pe de altă parte, sunt încercări ale unor grupări politice de a-și asigura un avantaj în acest context, pe fondul nemulțumirilor evidente ale unei părți din populațiile acestor țări. Unele grupări politice sunt la originea acestor mobilizări.
Să nu uităm că există și în Parlamentul European reprezentanți ai unor facțiuni care încearcă să se constituie și care sunt promotori ai contestărilor.
Adrian Ursu: "Restricțiile oferă protestatarilor pretextul"
Peste acestea, vin și grupările anarhice care nu ratează nicio ocazie de a sparge un geam, sau de a se încăiera cu poliția.
Înainte de pandemie, aveam în fiecare weekend protestele Vestelor Galbene, care contestau autoritatea guvernamentală și statală în Franța și erau implicate în adevărate lupte de stradă, fără să existe acest pretext, al restricțiilor pandemice.
Acum, pretextul este cel al contestării măsurilor restrictive, unele dintre ele foarte radicale, care au stimulat nemulțumirea unor grupări sociale", a spus la Antena 3 jurnalistul Adrian Ursu, care a anticipat că vor exista violențe la mitingul din Amsterdam.
Lockdown în Olanda până la jumătatea lunii, dar fără restricții de circulație
Autoritățile olandeze au invocat noul val de COVID-19 şi răspândirea variantei Omicron pentru a justifica impunerea unui nou lockdown, în decembrie anul trecut.
Toate magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cinematografele, muzeele şi teatrele sunt închise până la 14 ianuarie, iar școlile, cel puțin până la 9 ianuarie.
În aer liber, sunt permise numai grupurile de două persoane, cu excepții precum înmormântările.
Nu au fost introduse însă și restricții de circulație, ceea ce a făcut posibilă adunarea petrecăreților, a căror bucurie a fost întreruptă de poliție.
Party ilegal, oprit de poliție în apropiere de Haga
Autoritățile olandeze au oprit, sâmbătă, o petrecere ilegală cu sute de persoane, care începuse cu o zi înainte.
Participanții, inclusiv unii din străinătate, s-au adunat să facă Revelionul într-o fostă fabrică de cărămidă din Rijswijk, o suburbie a orașului Haga.
Olanda este în lockdown și astfel de petreceri sunt interzise.
La operațiunea anti-party au intervenit sute de polițiști, care au dus în locație zece dube speciale.
Ei au făcut câteva arestări, dar intervenția s-a derulat în general fără violente.