Antena 3 CNN Actualitate Amnistia şi graţierea revin în Parlament. Senatorul Șerban Nicolae: „Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea și tratamentul inuman”

Amnistia şi graţierea revin în Parlament. Senatorul Șerban Nicolae: „Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea și tratamentul inuman”

S.T.
1 minut de citit Publicat la 00:04 24 Iun 2016 Modificat la 00:04 24 Iun 2016

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, recent, că statul român riscă să încaseze sancțiuni de cel puțin 80 de milioane de euro pe an din cauza condițiilor din închisori dacă până în septembrie nu convinge CEDO că adoptă măsuri pentru îmbunătățirea situației din penitenciare.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a vorbit joi la Antena 3 despre ce reproșează CEDO României și a pus problema unei grațieri colective.

„CEDO, atunci când se satură de mulțimea spețelor pe aceeași temă, pune în vedere acest spectru al unor sancțiuni foarte drastice dacă nu se iau masuri. Vreau să fac o precizare. Ceea ce se reproșeaza României e legat de politica penală a statului român, care e represiv”, a opinat senatorul Șerban Nicolae.

„Arestul preventiv e folosit în exces, aproape pentru orice, Mariana Rarinca a stat șase luni în arest preventiv, dar nu era niciun fel de pericol(...). Măsurile preventive, pedepsele foarte mari în condiții foarte grele, fac ca de fapt sancțiunea să se transforme într-un tratament umilitor, degradant și agresiv”, a explicat el.

Senatorul Șerban Nicolae a pus problema unui proiect de lege privind amnistia şi graţierea colectivă.

„Am adresat o interpelare ministrul Justiției. Nu mi-a răspuns(...). Avem penitenciare cu peste 200% depășită capacitatea(...). Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o să mă feresc, o să spun public. Pun din nou problema unei amnistii. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranța persoanei”, a spus Șerban Nicolae, joi, la „Sinteza zilei”.

Aglomerație mare în închisorile din România. Ce țări se mai confruntă cu aceeași problemă

 

România a dat o ultimă grațiere colectivă în 2002, a adăugat el.

„CEDO ne va condamna, mai devreme sau mai târziu. Oricum am tot plătit, pentru că nu există niciun fel de preocupare”, a conchis senatorul PSD.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole