Antena 3 CNN Externe Amnesty International își închide birourile din Hong Kong. ONG-ul se teme de represaliile regimului de la Beijing

Amnesty International își închide birourile din Hong Kong. ONG-ul se teme de represaliile regimului de la Beijing

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 16:04 25 Oct 2021 Modificat la 16:04 25 Oct 2021

„Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea asupra securităţii naţionale din Hong Kong, care face imposibil în practică pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să lucreze liber şi fără temerea de represalii serioase din partea guvernului”, a explicat într-un comunicat preşedintele ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais, scrie Reuters.

„Hong Kongul a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizaţiile internaţionale ale societăţii civile. Însă faptul că organizaţiile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorităţi pentru a face să dispară din oraş orice voce disidentă. Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil”, a adăugat.

Amnesty International deținea două birouri la Hong Kong. Primul dintre acestea era cel al filierei locale și se va închide la 31 octombrie, iar cel de al doilea era sediul general pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. Acesta din urmă își va încheia activitatea până la sfârșitul acestui an.

Hong Kong a fost, în trecut, unul dintre principalele centre din Asia pentru ONG-uri. Organizațiile erau atrase de autonomia și statul său de drept solid.

Anul 2021 a adus desființarea mai multor sindicate, cunoscute pentru promovarea drepturilor sociale și le omului din Hong Kong. Alte organizații, inclusiv New School for Democracy, au preferat să se mute în insula democratică Taiwan.

Legea asupra securităţii naţionale, adoptată pe parcusul anului trecut, a transformat radical politica, culturala şi legislația fostei colonii britanice. Potrivit Beijingului, i-ar fi permis Hong Kong-ului să-şi regăsească stabilitatea, după uriașele manifestaţii pro-democraţie din ultimii ani, care s-au manifestat uneori violent.

Orice faptă considerată de regimul comunist de la Beijing că ar constitui secesiune, subversiune, înţelegere secretă cu forţe străine sau terorism este pedepsită sever. Amnesty International, alături de alte organizații pentru apărarea drepturilor omului, a denunțat caracterul vag al noilor reglementări.

În baza acestora, până în prezent, peste 70 de oameni, mulți dintre aceștia activiști pentru drepturile omului, au fost inculpați doar pentru că și-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale.
 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole